Risikerer 1000 innlagte:

Må kalle tilbake ansatte fra påskeferie

Om de strenge tiltakene ikke gir effekt, forventer Helse sør-øst rundt 1000 coronapasienter på sykehus om fire uker. Ansatte må nå endre påskeplanene.

ØKER: De siste ukene har antallet coronapasienter på sykehus økt kraftig. Om ikke tiltakene fungerer, kan man vente seg opp mot 1000 innlagte. Foto: Jil Yngland / NTB
ØKER: De siste ukene har antallet coronapasienter på sykehus økt kraftig. Om ikke tiltakene fungerer, kan man vente seg opp mot 1000 innlagte. Foto: Jil Yngland / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

- Det er nå pasienter som må vente på helsehjelpen, og det sier noe om alvorligheten i situasjonen, sier direktør Cathrine Lofthus i Helse sør-øst på en pressebrifing fredag formiddag.

Både OUS, Ahus, Lovisenberg, Diakonhjemmet, Sykehuset i Vestfold, Sykehuset i Østfold og Vestre Viken, har sett seg nødt til å øke beredskapsnivået og avlyse planlagte operasjoner som følge av pågangen av coronapasienter de siste ukene.

- Vi vet jo det at når smittetallene er økende og høye, øker antall innleggelser. Selv om man får en knekk i smittetall stiger antall innleggelser i tida etterpå, før man får en utflating, sier Lofthus.

Direktøren sier situasjonen på regionens sykehus følges tett, og helseforetakene har måttet lagt om bemanningsplanene sine.

- Det er noen som dessverre får endret sine påskeplaner, sier Lofthus.

Prognoser: 1000 innlagte

Helseforetakets egne prognoser, som baserer seg på dem utarbeidet av FHI, gir en pekepinn på hva sykehusene kan forvente, dersom de strenge smitteverntiltakene ikke fungerer.

- Når vi samler prognosene i vår region, ser vi at i et treukersperspektiv, altså til uka etter påske, så forventer vi rundt en 500-600 innlagte. Fire uker fram i tid kan vi forvente 1000 innlagte.

AVLYST PÅSKE: Direktør Cathrine Lofthus i Helse sør-øst sier sykehusene nå legger om bemanningsplanene for påska. - Det er noen som dessverre får endret sine påskeplaner, sier hun. Foto: Terje Pedersen / NTB
AVLYST PÅSKE: Direktør Cathrine Lofthus i Helse sør-øst sier sykehusene nå legger om bemanningsplanene for påska. - Det er noen som dessverre får endret sine påskeplaner, sier hun. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

Direktøren understreker at det ikke er tatt hensyn til de strenge tiltakene som nylig er innført, i modellen som beregner innleggelser.

Beregningene viser også at det kan dreie seg om 200 pasienter på intensivavdeling.

- Vel å merke om vi ikke får effekt av tiltakene, gjentar Lofthus.

- Urolige

Avdelingsdirektør Line Vold i FHI er bekymret for utviklingen på sykehusene.

- Vi er urolige for utviklingen, både med høye smittetall, økning i antallet innleggelser, og økning i andelen av dem som er smittet som trenger behandling i sykehus. Antallet nye innleggelser er nå på nivå med våren i fjor, og flere sykehus i østlandsområdet har uttrykt bekymring for sin kapasitet dersom utviklingen fortsetter, sier Vold til Dagbladet.

STORT ANTALL PASIENTER: Ambulasnsepersonell klargjør til en ny pasient ved Ullevål sykehus. De siste ukene har innleggelsene skutt i været. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET
STORT ANTALL PASIENTER: Ambulasnsepersonell klargjør til en ny pasient ved Ullevål sykehus. De siste ukene har innleggelsene skutt i været. Foto: Nina Hansen / DAGBLADET Vis mer

Ut ifra foreløpige tall kan det se ut som om stigningen i antall smittede bremser noe opp, ifølge Vold.

- Vi vet imidlertid at toppene i sykehusinnleggelser ofte kommer etter smittetoppene, fordi det jo tar tid fra folk blir smittet til de eventuelt blir syke og trenger hjelp i sykehus. Vi må derfor ta høyde for at vi uansett eventuell utflating i smittetall kan komme til å se en fortsatt stigning i antall innleggelser denne uka.

STORTINGET: Etter dagens spørretime kunne statsminister Erna Solberg avsløre endring i påskeplanene. Reporter: Steinar Suvatne / Foto: Christian Roth Christensen Vis mer

Økning i alle aldersgrupper

Økningen i risiko for innleggelse dersom du blir smittet med den engelske varianten, som nå dominerer i Norge, ser ut til å øke i alle aldersgrupper. Ifølge FHI er risikoen for innleggelse 2,6 ganger høyere enn med coronaviruset som tidligere dominerte.

- For de aller yngste er tallene så små at vi har ikke grunnlag for å si noe sikkert, men i aldersgruppene fra 20 år og oppover viser våre foreløpige analyser at risikoen er 2,6 ganger større for innleggelse om du er smittet med engelsk variant enn om du er smittet med «gammel» variant.

BEKYMRA: Avdelingsleder Line Vold i FHI sier det er større risiko for å havne på sykehus dersom man blir smittet av den britiske varianten.
BEKYMRA: Avdelingsleder Line Vold i FHI sier det er større risiko for å havne på sykehus dersom man blir smittet av den britiske varianten. Vis mer

Blant personer smittet med den britiske varianten ble 255 innlagt på sykehus. Det tilsvarer 4,3 prosent. Blant personer smittet med «vanlig» variant ble 106 personer lagt inn. Det tilsvarer 2,5 prosent, forklarer Vold.

- Andelen som ble innlagt var høyere for personer smittet med den britiske varianten enn en annen variant i alle aldersgrupper fra 20 år og eldre, sier Vold.

I uke 11 var det 18 personer i alderen 20 til 29 som ble lagt inn på sykehus med coronaviruset. Ti av dem hadde ingen kjente risikofaktorer fra tidligere, skriver FHI i ukesrapporten som kom onsdag.

Fredag er det 224 coronapasienter på sykehus i Helse sør-øst. 67 av pasientene er innlagt på intensivavdeling - 39 på respirator.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer