- Må kartlegge antall selvmord

BERGEN: Tidligere dykker Leif Morten Rasch måtte gi seg etter 15 års innsats i Nordsjøen på grunn av en arbeidsulykke. Han vet ikke hvor mange kamerater som har gitt opp og tatt sine egne liv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Det må være viktig å få gjort en skikkelig kartlegging av antall selvmord og ikke minst årsakene til at mange ender sine liv på denne måten, sier han.

Da den norske dykkeraktiviteten var på topp i Nordsjøen var det 160 norske dykkere i arbeid. Nå er det færre enn ti aktive norske dykkere igjen. De har gjort seg sterkt bemerket i forbindelse med «Kursk»-havariet i Barentshavet.

Dykkerlege Svein Eidsvik sier at mange dykkere gir opp og velger å avslutte sine liv etter å ha slåss med instanser, som ikke forstår problemene, gjennom mange år.

- Jeg tror mye av årsaken ligger i at de hadde høy sosial status. Etter hvert har problemene tårnet seg opp. De har mistet sine sertifikater, blitt arbeidsledige, fått økonomiske problemer, tapt ekteskap og familie og har slåss mot dykkerselskaper, forsikringsselskaper, trygdemyndigheter, advokater og andre som ikke forstår de spesielle problemene de har å slite med, sier Eidsvik.

Han sammenlikner seinskadene hos nordsjødykkerne med krigsseilersyndromet og problemene mange av fangene fra konsentrasjonsleirene har slitt med.

<B>VENTER:</B>Tom Engh mistet dykkerserfikatet og er medsinisk ødelagt etter å ha gjort sin innsats som dykker i oljevirksomheten i Nordsjøen. Han har kjempet mot norske myndigheter om økonomisk oppreisning siden 1987. Han venter fremdeles på svar.