Må kaste om på stortingslista etter Ingebrigtsen-saken

Sex-skandalen i Ap etterlot seg to hull i stortingslista til Troms Ap.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

TROMSØ (Dagbladet): Fredag trakk Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen seg fra regjeringen og den pågående stortingsnominasjonen i Troms Ap, da det ble kjent at han for åtte år siden innledet en seksuell relasjon til ei da 17 år gammel AUF-jente.

Det stormet rundt aktørene i dagene som fulgte, og mandag valgte den nå 25 år gamle kvinnen, som også sto på nominasjonslista, å trekke seg.

Etter at fylkesstyret mandag kveld vedtok å utsette nominasjonsmøtet til 31. januar, møttes nominasjonskomiteen tirsdag kveld for å avgjøre hva de skulle gjøre med den hullete stortingslista.

Nå settes nominasjonen i spill igjen. Samtidig får partilagene beskjed om å ta hensyn til forslagene som allerede har kommet inn.

Kaster den gamle lista - Vi er enige om å starte en prosess slik at vi kan avholde et ordinært nominasjonsmøte i slutten av januar. Vi har bedt styret legge fram en endelig sluttliste som er fylt opp på alle plassene. Nå ber vi kommunepartiene spille inn navn slik at vi kan sluttføre arbeidet. Den endelige lista vil være klar den 11. januar, sier leder av nominasjonskomiteen, Roald Linaker, til Dagbladet rett etter møtet.

- Var komiteen enige om å ta utgangspunkt i den lista som gjenstår?

- Vi viser til det grundige arbeidet som er gjort i nominasjonsprosessen så langt. Men vi har ikke sagt eksplisitt at vi tar utgangspunkt i noen liste, sier Linaker.

Det betyr at lokallagene må komme med nye forslag som tilfredstiller kravene til rett balanse når det gjelder kjønn, alder og tilhørighet.

Omstridt toppkandidat For nominasjonskomiteen del, må de ta stilling til om de igjen skal sette kontroversielle Martin Henriksen på topp. Han var nominert på topp av Troms-lista med knappest mulig margin, fem mot fire stemmer, i kamp med Roger Ingebrigtsen. Den tidligere AUF-lederen er samboer med Tonje Brenna, som varslet partiledelsen sentralt om at Ingebrigtsen for åtte år siden innledet en seksuell relasjon til den 20 år yngre kvinnen. Resultatet av varslingen er som kjent at Ingebrigtsen trakk seg, og Henriksen mistet sin rival i kampen om førsteplassen.

Overfor NRK har lederen i Lenvik Ap, et av de større lokallagene i Troms Arbeiderparti, åpnet for å vrake Martin Henriksen. Partilaget til Roger Ingebrigtsen i Tromsø har hele tiden signalisert at de ønsker en toppkandidat fra Tromsø.

- Vi må ta en diskusjon i Tromsø Ap, og følge oppfordringen fra nominasjonskomiteen. Vi er allerede i gang med å få partilagene i Tromsø til å jobbe fram nye, mulige kandidater fra oss. Det er altfor tidlig å si noe om nå, sier leder i Tromsø Ap, Odd Arne Thunberg.

Nytt navn fra Tromsø - I Tromsø Ap har dere ikke vært like begeistret for at navnet til Martin Henriksen skulle bli stående på topp. Hva sier dere nå?

- Det har vi ikke tatt stilling til. Dette er en helt ny situasjon, og dette skal gjøres på en ryddig og god måte. Vi må komme opp med et nytt navn siden vi hadde Roger Ingebrigtsen øverst, og jeg kan love deg at vi skal få ut det budskapet, sier Thunberg.

- Det er nominasjonsmøtet, ikke jeg, som bestemmer hvordan stortingslista skal se ut. Derfor forholder jeg meg til den prosessen valgkomiteen legger opp til og er sikker på at dette vil bli håndtert på en ryddig måte, skriver Martin Henriksen i en tekstmelding til Dagbladet.

TRAKK SEG Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen trakk seg fra regjeringen og fra den pågående stortingsnominasjonen i Troms Ap etter at den seksuelle relasjonen han innledet til ei da 17 år gammel AUF-jenta ble kjent frdag forrige uke. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys
TRAKK SEG Ap-statssekretær Roger Ingebrigtsen trakk seg fra regjeringen og fra den pågående stortingsnominasjonen i Troms Ap etter at den seksuelle relasjonen han innledet til ei da 17 år gammel AUF-jenta ble kjent frdag forrige uke. Foto: Torgrim Rath Olsen / Nordlys Vis mer