- Må kaste tonnevis av fullgodt kjøtt

Forbrukernes tilgang på ferskvarer trues hvis butikkene får strengere arbeidsbetingelser. Tonnevis med kjøtt av fullgod kvalitet må da kastes, mener NorgesGruppen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Hvis ferskvareavdelingene ikke får lov til å fryse ned kjøtt i rimelig god tid innen holdbarhetsfristen, men blir tvunget til å kaste det, da blir tapene så store at de nær sagt kan pakke sammen, sier konserndirektør Per Roskifte i NorgesGruppen.

NorgesGruppen, som omfatter blant annet Meny-butikkene, mener Statens næringsmiddeltilsyn (SNT) må klargjøre reglene for blant annet innfrysing av kjøtt, og samtidig forstå konsekvensene av dette.

Frysing av kjøtt

Forrige torsdag kom SNT med følgende presisering av forskriftene: «Ved utgått holdbarhet skal ferdigpakkede, lett bedervelige kjølevarer fjernes fra lokalet, og det er ikke anledning til å fryse disse for videre frambud.»

Roskifte viser til at bransjen i alle år har praktisert innfrysing av kjøtt innen holdbarhetsfristen (gjelder dato på varer som ikke er forbrukerpakket), og at dette har skjedd i forståelse med lokale næringsmiddeltilsyn.

Et eksempel: Ferskvareavdelingen har lørdag ettermiddag en del koteletter til overs med god holdbarhet. De fryses da ned, med sikte på seinere opptining og marinering eller varmebehandling.

Lønnsomhet

- Hvis dette ikke blir tillatt, blir det vanskelig å drive lønnsomt. Kjøtt er dyrt og omløpshastigheten er ikke for stor. Strengere regler vil være det samme som å si adjø til mange spesialforretninger, ferskvaredisker og supermarkeder med godt utvalg. Kundene blir prisgitt de dominerende lavppriskjedene, begrenset utvalg og frysevarer, sier Roskifte.

Det har vært aksept for og praktisert i bransjen at kjøtt kan fryses inn inntil tre dager før holdbarhetsfristen går ut.

Administrerende direktør Inger Solberg i Kjøttbransjens Landsforbund er fortørnet over SNTs nytolkning av regelverket: - Vi kan ikke akseptere at butikkene må kaste garantert friske varer. Det er dyrt og vil føre til at kundene får et dårligere tilbud. Butikkene vil ikke kunne ta inn et så rikt utvalg av kjøttvarer.