- Må kaste uniformen

President Musharraf risikerer å tape alt i kampen mot Taliban og fundamentalistene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Pakistans president Pervez Musharraf har overlevd fire attentatforsøk siden 2001. Nå spørs det om han overlever de kommende månedene som president.

Ikke bare står general Musharraf overfor en fersk drapstrussel fra al-Qaida. Han har måtte gjøre retrett i en viktig dommersak hvor han fikk hele advokatstanden i Islamabad til å demonstrere i gatene.

I tillegg viser en ny meningsmåling at 63 prosent av de spurte ønsker at han skal gå av. Skal han få meningsmålingene til å snu må han trolig tale Washington midt i mot.

Det kan bli en lang og vanskelig valghøst for Musharraf.


Bare én ting å gjøre
Atilla Amir Iftikhar, analytiker og kommentator tilknyttet Deutsche Welle og bosatt i Islamabad, mener Musharraf bare har én ting å gjøre hvis han ønsker å overleve politisk. Han må kaste uniformen, sier han til Dagbladet.no.

- Jeg tror ikke han kommer fullt og helt seirende ut av denne situasjonen. Etter at det ble kjent at Musharraf hadde vært i hemmelige samtaler med tidligere statsminister Benazir Bhutto i forrige uke, er det mest sannsynlige scenarioet at det kan bli en løsning der han blir sittende som sivil president, mens Bhutto eller andre fra Folkepartiet (Pakistan People’s Party) blir statsminister.

- Betingelsen er at Musharraf kaster uniformen og går av som forsvarssjef, sier Iftikhar til Dagbladet.no.

I likhet med Pakistan-ekspert Karin Ask ved Christian Michelsens institutt, deler Iftikhar oppfatningen av at Pakistans president er i en svært presset situasjon. I gårsdagens artikkel om den pakistanske offensiven mot Taliban og al-Qaida i Waziristan, omtalte Ask den politiske situasjonen i Pakistan som Musharrafs catch 22.

PRESSET PRESIDENT: Pervez Musharraf er presset på alle kanter foran høstens valg. Skal fortsette ved makten må han trolig kvitte seg med uniformen. Her taler han til flomofre i Turbat 6.juli. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX
PRESSET PRESIDENT: Pervez Musharraf er presset på alle kanter foran høstens valg. Skal fortsette ved makten må han trolig kvitte seg med uniformen. Her taler han til flomofre i Turbat 6.juli. Foto: REUTERS/Stringer/SCANPIX Vis mer

- Mange av problemstillingene omkring valget dreier seg om hvordan Musharraf klarer å håndtere urolighetene i stammeområdene. For han er dette nærmest en catch 22. På den ene siden presser USA på for at han skal røske ut Taliban, men det blottstiller ham for hans egen befolkning, sa Ask.


Bred misnøye


Iftikhar mener anti-Musharraf-holdninger har bredd seg til alle lag av befolkningen. Spesielt er dette blitt merkbart etter kontroversene rundt Musharrafs avsettelse av den profilerte høyesterettsdommeren Iftikhar Muhammed Chaudry i mars i år.

- Før Musharraf måtte gjøre retrett og høyesterettsdommeren ble gjeninnsatt hadde konflikten pågått i flere måneder. Det hadde skapt sterk misnøye med Musharraf blant advokater, intellektuelle og mediene.

- Det ble en åpen konflikt der alle var imot Musharraf fordi han hadde vist en brutal fremgangsmåte og de mistenkte ham for å ha en skjult agenda. Han kan ikke styre landet på samme måte som en hæravdeling, sier Iftikhar om presidenten, som også innehar posisjonen som forsvarssjef.

Begge de sjefsstolene har Musharraf hatt siden han tok makten fra statsminister Nawaz Sharif i 1999 og utnevnte seg til president 20.juni 2001.

Kampen om den røde moské


Ordren om å storme Den røde moské i sommer var heller ikke populær. Ikke engang de som i utgangspunktet støttet en aksjon var fornøyd med tidspunktet og måten aksjonen ble gjennomført på.

- De som var for en aksjon mente problemet burde vært løst mye tidligere. Hos andre ga aksjonen grobunn for nye mistanker mot myndighetene, sier Iftikhar.

Kampen om Den røde moské ble av Musharraf-regimet ansett som et avgjørende slag i kampen mot islamistiske ekstremister i Pakistan. Imamene i Lal Masjid hadde oppfordret sine tilhengere til å innføre fundamentalistisk Taliban-liknende styre i Pakistan, og var sterkt kritiske til Musharrafs regjering.

Etter at myndighetene beleiret og senere stormet moskéen for å få stanset kampanjen, arrangerte radikale religiøse partier masseprotester i byene Lahore og Quetta.

Stormingen av Den røde moské gjør at Musharraf ikke lenger kan regne med støtten fra de mindre religiøse partiene. Generalen må derfor hale i land et politisk kompromiss med ett av de større partiene før høstens valg, som etter planen skulle gjennomføres i oktober.

Valgkamptema i USA
Som om ikke det var nok for generalen som snart fyller 64 år, strever han med å holde på vennskapet med USA. I Washington har man begynt å miste tålmodigheten med Musharraf, og mener han ikke har gjort nok for å slå ned på Taliban.

Slik ble Musharraf valgkamptema blant de som håper å flytte inn i Det hvite hus etter familien Bush. I går sa nemlig Barack Obama at han vil vurdere å flytte amerikanske soldater fra Irak til Pakistan som ledd i krigen mot terror.

- Hvis vi har korrekt etterretningsinformasjon om viktige terrormål og president Musharraf ikke vil gjøre noe, så vil vi gjøre det, sa den demokratiske senatoren fra Illinois i en tale han holdt i Washington.

Iftikhar tror Musharraf vil gjøre det han blir bedt om fra USA.

- Musharraf vil neppe trosse Washington som ønsker at han skal slå til mye hardere med en militærintensiv konfrontasjon i stammeområdene. Musharraf har siden 11.september-angrepet utviklet et svært godt forhold til George W. Bush.Amerikanerne har fra 2003/2004 gitt Musharraf regjeringen totalt nærmere en milliard dollar årlig for deltakelsen i terrorkampen, sier Iftikhar til Dagbladet.no.

- Må kaste uniformen
DEN RØDE MOSKÉ: Pakistanske soldater står vakt utenfor Den røde moské dagen etter den ble stormet.
HEKSEJAKT PÅ HØSTEN:</B> Islamske aktivister fra Muttahida Majlis-e-Amal (MMA) brenner en dukke av president Musharraf svøpt i det amerikanske flagget. Bildet er fra en anti-Musharraf-demonstrasjon 13.juli i Islamabad.
VANT TIL SLUTT: Den profilerte høyesterettsdommeren Iftikhar Muhammed Chaudry seiret over Musharraf og ble gjeninsatt som dommer i slutten av juli.