Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Coronaviruset

Må kjøpe nytt munnbind for hver tur

Den danske turistmagneten Djurs Sommerland legger ned strenge krav. Fornøyelsesparkens besøkende må kjøpe nytt munnbind for hver tur på de største attraksjonene.

EKSTRAKOSTNAD: Skal du ta berg og dalbanen Piraten, må du først kjøpe deg munnbind. Foto: Kit Honum / Shutterstock / NTB scanpix
EKSTRAKOSTNAD: Skal du ta berg og dalbanen Piraten, må du først kjøpe deg munnbind. Foto: Kit Honum / Shutterstock / NTB scanpix Vis mer

Feriebudsjettet får seg kanskje ikke den største knekken, men de besøkende på fornøyelsesparken Djurs Sommerland på den danske østkysten må beregna noen ekstra kroner ut av kontoen. Det skjer etter at parken har innført strenge smittevernregler.

Fem kroner ekstra per tur i de største attraksjonene - Tigeren, Dragekongen, Piraten, Skatteøya og Juvelen. Det er prisen de besøkende må betale. Årsaken er krav om å kjøpe nytt munnbind for hver tur.

Det skriver danske BT, som blant annet har intervjuet René Bertelsen som har besøkt parken sammen med familien. Han mener tiltaket er totalt skivebom.

Dyr affære

Bertelsen endte opp med en ekstrautgift på 250 kroner for seg selv, kona og deres tre barn. De har årskort i parken, og er tar ofte turen innom. Det kan det fort bli slutt på nå.

- Hvis vi kommer hit to til fire ganger i uka, så blir det fort en del penger i løpet av en sesong, sier familiefaren, som mener den populære fornøyelsesparken heller burde sett til Tivoli i København.

Der har det blitt kjøpt inn store mengder munnbind, som deles ut til gjestene gratis. En løsning Djurs Sommerland altså ikke har valgt.

CORONA: Nye vurderinger om luftsmitte kan endre rådene om munnbind i Norge. Foto: AP / NTB Scanpix Vis mer

Åpner for medbragt

Direktør Henrik B. Nielsen sier til BT at parken selv helst skulle vært foruten munnbindpåbudet. Han understreker imidlertid at de, til tross for prisen på fem kroner per munnbind, ikke tjener penger på salget.

- Vi oppfordrer også folk til å ta med sine egne munnbind, dersom de kan finne dette billigere andre steder, uttaler Nielsen til avisa.

Ifølge Bertelsen falt det ikke i god jord at det kom ekstrautgifter for de besøkende på Djurs Sommerland. Det forstår direktøren godt, og lover at de vurderer situasjonen fortløpende.

MUNNBINd: Under en høring i Senatet kom flere senatorer med en klar oppfordring om å bruke munnbind. En av dem fridde til presidenten. Video: AP Vis mer

Kan få munnbind-høst

Også i Norge har munnbind vært et mye omtalt tema i forbindelse med coronasmitte, spesielt den siste tida, etter at Verdens helseorganisasjon (WHO) erkjente at risikoen for luftsmitte i gitte situasjoner ikke kan utelukkes. 239 forskere advarte også WHO om at risikoen for luftsmitte knyttet til spredningen av coronaviruset er større enn tidligere antatt. Advarselen ble framsatt i et åpent brev som ble publisert i fagtidsskriftet Clinical Infectious Diseases.

Professor i immunologi, Anne Spurkland, uttalte i forrige uke til Dagbladet at hun tror det kan bli nødvendig med en anbefaling om munnbind i Norge allerede til høsten.

Fram til nå har Folkehelseinstituttet (FHI) vurdert at det ikke er grunn til å hevde at luftsmitte er en sentral smittemåte for Covid-19. Men dersom forskerne har rett, så kan en av konsekvensene være endringer i anbefalingene om munnbind i Norge.

Ifølge professor Spurkland tilsier ikke dagens smittesituasjonen i Norge en anbefaling om allmenn bruk av munnbind. Det kan imidlertid raskt endre seg.

- Så lenge smittetrykket er lavt i Norge, tenker jeg at det ikke er noe poeng i å be folk om å bruke munnbind. Jeg vil heller ha allmenn bruk av munnbind hvis smittespredningen øker igjen, og ser ikke bort fra at det kan bli nødvendig med en slik anbefaling til høsten eller vinteren, sier hun til Dagbladet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!