Må kjøre slalom mellom sannhet og løgn

FROGNER (Dagbladet): Statsadvokatene Jørn Sigurd Maurud og Olav Helge Thue må i sine prosedyrer i det ene øyeblikket framstille Lars Grønnerød som en sannhetens apostel, mens han i neste omgang skal få stempelet «ikke troverdig» - på godt norsk kalt løgner.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette blir en bærebjelke i aktoratets argumentasjon for å kunne konkludere med en straff på til sammen 84 års fengsel for de fire tiltalte, altså 21 år på hver - lovens strengeste straff.

Tror på Lars

At aktoratet må foreta en halsbrekkende slalåmkjøring når det gjelder Lars Grønnerøds troverdighet, er begrunnet på denne måten:

Maurud og Thue må framstille Lars som troverdig når han forteller at han byttet sin revolver kaliber .38 mot Per Orderuds Ruger kaliber .22. Ifølge Lars skjedde byttet natt til 3. april 1999, om lag sju uker før trippeldrapet. Revolveren til Lars, som han kalte «Lillegutt», er brukt til å fyre av nakkeskudd mot hvert av ofrene i kårboligen.

Samtidig må statsadvokatene sette alt inn på å overbevise Nes herredsrett om at Lars lyver når han hevder at han ikke deltok i noen planlegging av drap sammen med Veronica og Per i juleselskapet på Orderud gård lille julaften 1998.

På dette punkt må aktoratet ta en ny sving - og feste full lit til Kristin Kirkemo Haukelands forklaring. Kristin forklarer at Lars, Veronica og Per planla drap etter juleselskapet.

Ifølge Kristin, som på det tidspunktet hevder hun pyntet juletreet i et tilstøtende rom, ga Lars våpenopplæring og rådet ekteparet til å bruke engangsdresser og sokker over skoene for ikke å legge igjen spor på åstedet.

Tror ikke på Lars

Lars på sin side hevder at ekteparet og Kristin hadde funnet fram våpnene mens han var ute for å feste skilt på bilen sin. Siden han hadde fått vite at det hadde gått av skudd i kammerset før han kom, tilbød han seg å gi ekteparet våpenopplæring. Han hevder både han og Kristin viste hvordan pistolene virket, men at det aldri var snakk om drap.

Etter det Lars forklarer, ladet og tømte de flere ganger magasinene, mens de hadde engangshansker på.

Lars mener at han fikk et av disse magasinene tilbake sammen med Rugeren, da han byttet våpen med Per i begynnelsen av april for drøye to år siden. Ifølge kriminalteknikerne har patronhylser funnet i kårboligen mest sannsynlig vært i et magasin som ble funnet hjemme hos Lars under den første ransakingen i Frognerveien 38 rundt 1. juni i 1999.

På dette punktet må statsadvokatene foreta nok en sving i troverdighetens slalåmløype i forhold til Lars - og påstå at magasinet ikke bare har vært på Orderud gård, men på selve åstedet i kårboligen. Dette basert på tekniske undersøkelser.

Aktoratet vil kalle denne taktikken å hente bestemte elementer fra hver enkelt av de tiltaltes forklaring, å snakke sant på ett punkt betyr nødvendigvis ikke at hele forklaringen av den grunn er sann.