Må knekke Frp-koden

Erna Solberg (H) vil ha med Knut Arild Hareide (KrF) i regjering, og Hareide vil være med. Han vil ikke ha med Frp, men det vil hun.

GRUBLER: Høyre-leder Erna Solberg besøkte KrF-leder Knut Arild Hareide i barndomshjemmet på Bømlo. De to er enige om at Høyre og KrF hører sammen, men virker langt fra enige om hvor godt Frp passer inn i en borgerlig regjering. Kanskje var det dét de grublet på da Hareide fikk haik til et felles valgkamputspill om fergefri E39. Foto: Lars Eivind Bones / Dagbladet
GRUBLER: Høyre-leder Erna Solberg besøkte KrF-leder Knut Arild Hareide i barndomshjemmet på Bømlo. De to er enige om at Høyre og KrF hører sammen, men virker langt fra enige om hvor godt Frp passer inn i en borgerlig regjering. Kanskje var det dét de grublet på da Hareide fikk haik til et felles valgkamputspill om fergefri E39. Foto: Lars Eivind Bones / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

BØMLO (Dagbladet): Høyre-leder Erna Solberg turnerer Vestlandet denne helga, og langs en langt fra fergefri E39 stoppet hun søndag - midt i kirketida - hjemme hos foreldrene til KrF-leder Knut Arild Hareide på Bømlo.

Der ble hun hjertelig mottatt av Hareide, og fikk servert lakselunsj og rundstykker bakt av KrF-lederen selv.

Det var tid for å bryte brød i borgerlig forbrødring.

KrF i regjering Hareide var klar på at Høyre-lederens snarvisitt var symbolsk verdifullt:

- Det er veldig hyggelig med besøk. Erna er en person jeg samarbeider veldig godt med, og har stor respekt for. KrF er tydelige på at vi ønsker et skifte, og vi vil ha Erna Solberg som statsminister. Og så ønsker jeg også størst mulig innflytelse for KrF i den nye regjeringen.

Høyre-lederen var på sin side glad for invitasjonen til Hareides barndomshjem, og gjentok den borgerlige omskrivingen av Ap-slagordet «alle skal med»:

- Jeg synes det er hyggelig dersom vi kommer i en situasjon der alle de borgerlige partiene ønsker å sitte i regjering, sa Solberg
Omfavner Hareide Den borgerlige konstellasjon er imidlertid fortsatt i det blå. At alle skal med i en blå regjering, virker lite sannsynlig.

KrF-lederen har - etter først å ha åpnet døra på gløtt for Frp - gjort det rimelig klart at det er uaktuelt for de to partiene å sitte i samme regjering.

Solberg gir Hareide gode skussmål, og peker på ham som en dyktig politiker hun kjenner godt fra tida de var statsrådskolleger i Bondevik II-regjeringen.

Hun gjorde det klart at en ny borgerlig regjering blir bedre dersom Hareide er med.

- Ja, det mener jeg absolutt. Det er viktig for meg å få med alle de borgerlige partiene, men også Knut Arilds personlige egenskaper. Han er god til å skape resultater og få folk med seg, sa Solberg.

Siv skiller dem Imidlertid er de to ikke på linje når det gjelder å ha med seg Siv Jensen og Frp i regjering.

- Hareide, du snakker nå om hva KrF skal gjøre når dere kommer i regjering. Erna Solberg snakker om at en borgerlig regjering blir bedre med deg. Samtidig har du langt på vei lukket døra for Frp, mens Solberg sier hun vil ha med alle fire. Hva skal dere gjøre med uenigheten om Frp?

- Nå må velgerne få si sitt. Det handler om styrkeforhold. For KrFs del handler det om å få den styrken vi mener er nødvendig for å gå inn i regjering. Så vil vi etter valget, hvis vi har fått et skifte, sette oss ned sammen og finne fram, sier han til Dagbladet.

- Men du vil ikke i regjering med Frp?

 

- Nei, både Venstre og KrF mener at det er lite sannsynlig på grunn av den store politiske forskjellen. Vi har sagt at vi vil få til et skifte, men det viktigste for KrF er politikken som blir ført. Derfor har vi valgt å ikke lukke alle dører, for det er politikken som blir avgjørende.

- Men legger du til grunn at det er politikken som blir avgjørende, så kommer avstanden mellom KrF og Frp til syne — det er vel derfor du ikke ønsker å gå i regjering med Frp?

- Ja, men det er ingenting med Siv jeg har problemer med. Det er den politiske forskjellen mellom oss.