REAGERER: Anita Apelthun Sæle (KrF) synes flere bør stilles til veggs etter at Trond Ali Linstad skulle overrekes Kongens fortjenstemedalje denne uka. Bildet er fra 2005. Foto: Scanpix
REAGERER: Anita Apelthun Sæle (KrF) synes flere bør stilles til veggs etter at Trond Ali Linstad skulle overrekes Kongens fortjenstemedalje denne uka. Bildet er fra 2005. Foto: ScanpixVis mer

- Må komme med en forklaring

KrF-topp mener det er innlysende at det er gjort feilvurderinger da Trond Ali Linstad skulle motta Fortjenstmedaljen.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Anita Apelthun Sæle (KrF) mener medaljebråket rundt tildelingen av Kongens fortjenstemedalje til Trond Ali Linstad bør føre til strengere krav når medaljemottakerne velges ut.

Linstad skulle motta den gjeve medaljen for sin innsats for blant andre innvandrerkvinner i Oslo, men overrekkelsen ble i aller siste minutt avbrutt da Slottet, trolig grunnet Linstads kontroversielle ytringer om blant annet jøder, valgte å legge det hele på vent.

Apelthun Sæle mener Linstads ytringer burde føre til strengere vurderinger når Fortjenstmedaljer skal utdeles. Linstad er som kjent lege, lærer, tidligere AKP-medlem og Palestina-aktivist.

- Kanskje det kunne føre til strengere prosedyrer når disse vurderingene blir gjort. For det er jo en søknadsprosess, og det går jo gjennom flere instanser, sier hun til Dagbladet

- Innlysende Fylkesmannens innstilling til Fortjenstmedaljen er unntatt offentlighet, og Dagbladet fikk i går avslag på begjæring om innsyn.

Det er derfor uklart hvorvidt fylkesmann og tidligere KrF-topp Valgerd Svarstad Haugland anbefalte at Linstad skulle motta Fortjenstmedaljen, og ingen ønsker å svare Dagbladet på spørsmål om hva som ligger til grunn for innstillingen.

- BØR SVARE FOR SEG: - Jeg vil anta at dette er noe som uansett ligger på hennes bord. (...) Men det jeg tror er smart, og noe som en uansett må ta seg bry med å gjøre, er å gi en forklaring på hvorfor de har gjort en feil, sier KrF-topp Anita Apelthun Sæle om partikollega Valgerd Svarstad Haugland (avbildet). Foto: Scanpix
- BØR SVARE FOR SEG: - Jeg vil anta at dette er noe som uansett ligger på hennes bord. (...) Men det jeg tror er smart, og noe som en uansett må ta seg bry med å gjøre, er å gi en forklaring på hvorfor de har gjort en feil, sier KrF-topp Anita Apelthun Sæle om partikollega Valgerd Svarstad Haugland (avbildet). Foto: Scanpix Vis mer

Det får KrF-partifelle Apelthun Sæle til å reagere.

-Vi har et åpent samfunn og her er det gjort en feilvurdering. Ut i fra feilinformasjonen bør de nå komme ut med en forklaring på hvordan det kunne hende at noen opplysninger har manglet - for det tror jeg det er ganske innlysende at det har gjort, sier hun til Dagbladet.

- Google Linstad Apelthun Sæle sier hun ikke har grunnlag til å forklare hvordan prosessen foregår når en medaljevinner skal utpekes, men mener uavhengig at noen bør forklare hva som har gått galt.

- Jeg kan ikke tenke meg at kongen skal begynne å Google Linstad, og heller ikke fylkesmannen, men her må de forklare hvorfor disse opplysningene har manglet, sier hun.

Hun legger til at hun tror Svarstad Haugland, som er på ferie på Cuba og derfor ikke har svart på Dagbladets henvendelser, vil se på saken når hun kommer hjem.

- Jeg vil anta at dette er noe som uansett ligger på hennes bord når hun kommer hjem igjen. Men hun er jo på Cuba, og derfor litt utenfor mediebildet i Norge. Men det jeg tror er smart, og noe som en uansett må ta seg bry med å gjøre, er å gi en forklaring på hvorfor de har gjort en feil, sier hun.

- Må se på enkle prinsipper Partikollega Dagfinn Høybråten (KrF) er uenig i at Svarstad Haugland bør komme med en forklaring på hvilken bakgrunn de innstilte medaljen på.

IKKE ENIG: Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten mener det ikke bør forventes at man skal få offentlig innsyn i innstillingen som gjorde at Trond Ali Linstad måtte avvente medaljeoverrekkelsen i går. Foto: Scanpix
IKKE ENIG: Tidligere KrF-leder Dagfinn Høybråten mener det ikke bør forventes at man skal få offentlig innsyn i innstillingen som gjorde at Trond Ali Linstad måtte avvente medaljeoverrekkelsen i går. Foto: Scanpix Vis mer

- Nei, det ville føles helt galt. Her må man se på enkle prinsipper. Veldig mange er undrende til tildelingen, men hvis man skulle åpne for innsyn i vurderingen som ligger til grunn for en utmerkelse fra Hans Majestet Kongen, så ville det føles helt galt å gjøre. Man har heller ingen plikt til det. Det er mange slags vurderinger som gjøres i en slik sak, som går på et helt personlig plan, og da synes jeg ikke det er riktig, sier han til Dagbladet.

Det har ikke lyktes Dagbladet å komme i kontakt med Valgerd Svarstad Haugland i dag.