- Må komme oss ut så fort som mulig

Moland og French etter den knusende dødsdommen.

I HÅNDJERN: Tjostolv Moland og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo i dag. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIX
I HÅNDJERN: Tjostolv Moland og Joshua French etter domsavsigelsen i Kisangani i Kongo i dag. Foto: VEGAR K. VATN/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| KISANGANI/OSLO (Dagbladet): - Utenriksministeren må gripe inn. Nå må vi kontakte advokaten vår og anke. Vi må komme oss ut så fort som mulig, sier Joshua French (27) til Dagbladet umiddelbart etter at han og medtiltalte Tjostolv Moland (28) har mottatt dødsdom i militærdomstolen i Kisangani.

De to nordmennene fikk en knusende dom der de ble funnet skyldige på alle tiltalepunkter - drap, drapsforsøk, væpnet ran, spionasje og forsøk på å danne et kriminelt forbund. Forsvarets argumenter ble overhodet ikke hørt.

- Sånn er Kongo. Dette er ikke en rettssak, men et diplomatisk anliggende, konstaterer Moland overfor Dagbladet.

Les referat fra domsopplesningen her

- Drap på oss
- Aktoratet henretter seg selv, de er skyldige i drap på oss. Dette er fullstendig justismord, fastslår 28-åringen, som i retten ble utpekt som hovedmannen bak drapet på Abedi Kasongo (30) og det angivelige spionoppdraget for Norge inne i Kongo.

De to dømte nordmennene har hele tida vært kritiske til den kongolesiske rettergangen og har nektet å forklare seg i retten.

- Vi har visst i tre uker at vi ville bli kjent skyldig, sier Moland og gjentar påstanden om at forsvaret skal ha fått tilbud om at enkelte av tiltalepunktene kunne frafalles mot en betaling på 30 000 dollar - 179 000 kroner.

Moland og French fikk ikke tolket det som ble sagt under den utmattende to timer lange opplesningen av domsslutningen fra hoveddommer Claude Disimo - som altså munnet ut i dødsdom for begge to.

FELLENDE BEVIS: Bildet av Moland som vasker blod ut av Kasongos bil, er blant bevisene som ligger til grunn for dødsdommen. Foto: POLITIET/ESPEN RØST/DAGBLADET
FELLENDE BEVIS: Bildet av Moland som vasker blod ut av Kasongos bil, er blant bevisene som ligger til grunn for dødsdommen. Foto: POLITIET/ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer

Forsvarer André Kibambe møtte ikke opp i retten i dag. Ifølge nordmennene hevder han at han har 130 000 kroner utestående i honorar for sin innsats under rettssaken. Han har imidlertid tidligere varslet at en eventuell dødsdom vil bli anket.

- Spioner for Norge
Domsslutningen avviser alle forsvarets argumenter og var nærmest identisk med aktoratets påstand:

Moland og French var i Kongo som spioner på oppdrag fra Norge, drepte sjåføren sin med overlegg og tok bilen hans. I tillegg prøvde de å drepe et av vitnene.

Moland var ifølge retten hjernen bak det hemmelige oppdraget i Kongo, samt den som skjøt Kasongo. French var den utøvende part i det angivelige kriminelle forbundet og hindret et vitne i å gripe inn for å forhindre drapet. Bare omstendighetene gjorde at det ikke var han som skjøt.

Slutningen ble ble blant annet underbygd av Forsvars-ID-kortene som ble funnet på dem, samt Molands fortid i Garden. Videre tegnet Disimo et bilde av at alle sakens bevis og indisier, inkludert det famøse bildet av Moland som vasker blod, SMS-er og de ikke beslaglagte våpnene, til sammen var tilstrekkelig til å dømme nordmennene for brudd på både Kongos grunnlov og militære lovgivning.

Interessen for domsslutningen var høy; i det svært varme rettslokalet sto folk langs veggen og helt ut på gata for å få med seg hva som ble sagt.

Millionkrav
Moland og French må betale gigantiske beløp til Kongo, de etterlatte av drapsoffer Kasongo samt fagforeningslederen og arbeidsgiveren hans. I tillegg må de betale én dollar for hver innbygger i Kongo - 68 millioner, eller 405 millioner kroner, for skaden det kongolesiske folket angivelig er blitt påført av affæren.

- Vi må ta opp lån i Lånekassen for å betale gjelda - forhåpentligvis har diplomatiet en lettere løsning, er Frenchs kommentar til erstatningskravet.

Det norske utenriksdepartementet (UD) har tidligere fastslått at de i tilfelle en dødsdom vil gjøre alt for å unngå at Moland og French blir henrettet. Utenriksminister Jonas Gahr Støre kom kort tid etter domsopplesningen med en skarp reaksjon.

Norge er dømt til å betale 60 millioner dollar - ca. 360 millioner kroner - i erstatning, siden de to dømte skal ha vært i Kongo på spionoppdrag for den norske staten.

Kongo har ikke henrettet dødsdømte siden 2003. At Moland og French har fått en dødsdom i stedet for en livstidsstraff, kan gjøre det lettere å føre en ankesak; Norge vil ventelig stadfeste sin holdning mot dødsstraff overfor kongolesiske myndigheter.

Moland uttrykker midt oppe i det hele en viss optimisme og benytter anledningen til å sende en hilsen:

- Jeg hilser til Simon Mann. Vi skal se vi slipper ut før ham.

Simon Mann er en britisk-sørafrikansk leiesoldat og aktør i den private sikkerhetsbransjen som nå sitter fengslet i Ekvatorial-Guinea etter angivelig å ha forsøkt å velte regimet i det vestafrikanske landet.

DREPT: Sjåfør og seksbarnsfar Abedi Kasongo (30) ble drept av Moland, mens French hindret et av vitnene i å gripe inn, mener den kongolesiske retten. Foto: PRIVAT/ESPEN RØST/DAGBLADET
DREPT: Sjåfør og seksbarnsfar Abedi Kasongo (30) ble drept av Moland, mens French hindret et av vitnene i å gripe inn, mener den kongolesiske retten. Foto: PRIVAT/ESPEN RØST/DAGBLADET Vis mer