Tøffere for sykepleierne i hjemmetjeneste hos eldre:

- Må kutte i hjemmebesøk for å komme gjennom dagen

Sykepleierforbundet er bekymret for om de kommunale hjemmetjenestene er rustet for framtida.

ØNSKER OPPRUSTNING: Når "alle skal hjem" må hjemmesykepleien rustes til å håndtere den nye og utvidede pasientgruppa i en arbeidshverdag hvor de står mye alene. Kompetanseheving og faglig fellesskap er viktig, mener fylkesleder i sykepleierforbundet, Line Orlund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet
ØNSKER OPPRUSTNING: Når "alle skal hjem" må hjemmesykepleien rustes til å håndtere den nye og utvidede pasientgruppa i en arbeidshverdag hvor de står mye alene. Kompetanseheving og faglig fellesskap er viktig, mener fylkesleder i sykepleierforbundet, Line Orlund. Foto: Christian Roth Christensen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

– Brukerne av hjemmetjenester er blitt sykere. Behandling som tidligere ble gjort på sykehus, gjøres nå hjemme. Tilbakemeldingene fra våre medlemmer levner ingen tvil om at det å jobbe i hjemmetjenesten er blitt tøffere de siste åra, sier fylkesleder Line Orlund i Sykepleierforbundet.

Rundt halvparten av sykepleierne i eldreomsorgen ønsker å slutte i jobben, viser en landsomfattende undersøkelse fra NOVA/OsloMet i 2016.

Det er politisk enighet om at eldre skal bo hjemme lengst mulig. I 2017 mottok 32 prosent av alle over 80 år i Norge hjemmetjenester. I framtida vil de eldste utgjøre en større andel av befolkningen, og enda flere vil trenge hjelp til å klare seg hjemme.

Som følge av at vi blir stadig eldre, er det blant annet ventet en sterk økning av eldre med demens. I dag anslås det at 80 000 nordmenn lever med demens. I 2040 vil antallet være doblet.

Fylkeslederen i Sykepleierforbundet er bekymret for om de kommunale hjemmetjenestene er godt nok rustet for framtidas oppgaver.

Kompetanse og pasientsikkerhet

  –  Min bekymring kan oppsummeres slik: Riktig og nok fagkompetanse. Stadig flere og tyngre oppgaver legges på den kommunale hjemmetjenesten, uten at det samtidig sørges for kompetanseheving, sier Orlund.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer