Må lære å elske Putin

ST. PETERSBURG (Dagbladet): Alvorlige tredjeklassinger på skole 42 har nettopp lest et hefte som presidentens parti Jedinstvo («Enhet») har distribuert på skoler i St. Petersburg. Teksten er kritisert av mange som tegn på en gryende personkultus rundt president Vladimir Putin.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Presidenten må være elsket og respektert, sier Valerija. Stemmen er myk av barnlig sjenanse og av russiske konsonanter uten kanter, som former kjærlige, nesten intime, erklæringer til presidenten.

Læreren nikker oppmuntrende, og signaliserer at Valerija har forstått poenget. Niåringen setter seg og rødmer lett over rosen fra læreren og fotografens oppmerksomhet. I et hjørne av klasserommet står en representant fra partiet og smiler, tydelig fornøyd med at elevene oppfører seg eksemplarisk og med at besøket fra den insisterende journalisten fra Norge blir en suksess, og ikke en øvelse i å overtale barna til at Putin-fag i skolen signaliserer en gryende personkult rundt den russiske presidenten.

De fleste elevene i klasse 3A her har godt grep om president Putins biografi.

- Putin var spion før han ble president, sier en elev. Han er gutt.

- Han er et eksempel for meg fordi alle visste de kunne stole på ham, sier en annen av elevene. En av jentene i klasse 3A tviler på at det er et poeng å være god i sport for å være Russlands president, men alle mener det er viktig at Putin er fra St. Petersburg.

- Ja, vi kjenner på en måte presidenten, sier en av jentene.

Forsvarer heftet

I Jedinstvos hovedkvarter i St. Petersburg sitter Viktor Jurakov. Han er hjernen bak boka om Putin og forsvarer den heftig.

- Det er opplagt viktig at landets leder er et godt eksempel for barna, sier han.

- Vova var en venn alle kunne stole på, sier Jurakov. Vova var Putins kjælenavn som barn. Og sitatet er å finne i heftet han har forfattet. Jurakov innrømmer at det ikke er noen kilder til teksten.

- Det som står er bare noe alle vet, det er ikke basert på intervjuer, sier han.

Men Jurakov mener også at det er viktig at barna strekker seg etter presidentens moral.

- Barna kaller ham onkel Valodja, sier Jurakov, og bruker et annet kjælenavn på presidenten. Så langt er 10000 hefter distribuert i skolene i St. Petersburg. Men Jurakov sier at Jedinstvo planlegger å distribuere boka over hele byen og over hele landet for den saks skyld.

- Uten kjærlighet til landet kan Russland aldri bli stort, sier Jurakov.

Reddet av kong Harald

I klasse 3A tenker man nok på kjærlighet til presidenten, på barnas eget vis.

Og samtalen med ungene tar sin egen absurde vri da de spør om ikke barn i Norge elsker sin president, og Dagbladet må fortelle at vi nok har en konge. Da blir kravene fra klasse 3A om kjærlighet til førstemann i staten absolutte og en samtale om personkult helt absurd.

Mannen fra Putins parti Jedinstvo kan puste lette ut. Han er reddet av at det norske kongehus skaper forventninger og fantasier om eventyr i klasse 3A som nok overgår fortellingen om Vova Putin.

STRÅLER: Tredjeklassingen Valerija mener det er veldig viktig at presidenten hjelper til med å gi folket fred.