Må lære seg flyskikk

Jagerflygerne skaper farlige situasjoner for passasjerfly.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var et jagerfly som var på vei til Bodø fra Ørlandet som utløste kollisjonsvarselen i et av Widerøes passasjerfly på vei til Mosjøen i november i fjor. Jagerflyet fløy for nært det sivile flyet.

Og det var bare en av tre slike hendelser i løpet av en måned den høsten.

Nå ber havarikommisjonen ifølge Luftforsvaret om å lære jagerflygere bedre flyskikk.

Det kommer fram i en rapport lagt fram i forrige uke der Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane (Hslj) er kritisk til jagerflygerne. Rapporten slår fast at de tilsynelatende ikke forstår hvordan passasjerflyenes varslingssystemer fungerer.

Nå bes Luftfartstilsynet om å ordne opp.

Språkproblemer

Det var en engelskmann som førte jagerflyet som kom for nært passasjerflyet til Widerøe. Passasjerflyet fikk via tårnet informasjon om at et F-16 jagerfly nærmet seg bakfra.

Piloten anropte flyet for å gi beskjed om passering på venstre side, men fikk ikke svar.

Den engelske piloten skjønte ikke norsk, og oppfattet ingenting av samtalen mellom tårnet og piloten i Widerøe. Han fortsatte under og opp på siden av Widerøe-maskinen.

Jagerflyets høye hastighet gjorde at instrumentene om bord i passasjerflyet indikerte at piloten måtte foreta en unnamanøver fordi en ulykke kunne skje, selv om minste avstand mellom flyene sannsynligvis var 1500 meter.

Skjedde igjen

I løpet av halvannen uke etter hendelsen kom to andre jagerfly også opp i lignende hendelser. Fire F-16-fly fikk klarering til å ta av og passerte over et Widerøe-fly på vei inn for landing i Bodø.

Tre dager senere på samme sted fikk et F-16 jagerfly passerte et Widerøe-fly fra Stokmarknes så nært at flygerne valgte å gå ned raskt som en følge av advarslene fra antikollisjonsystemet.

Det skal aldri ha vært snakk om reeell kollisjonsfare understreker Havarikommisjonen for sivil luftfart og jernbane.

- Vi ser alvorlig på dette, sier informasjonssjef Siw Sandvik i Widerøe til Adresseavisen

<B>FLØY FOR NÆRT:</B> Jagerfly utløste kollisjonsvarselet hos Widerøes passasjerfly.