Må låne til over kirkespiret

Oslo domkirke må pusses opp for 120 millioner kroner. Men kirkeminister Valgerd Svarstad Haugland og regjeringa vil ikke ta regninga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

-  Her begynte det å rase ned murpuss for noen uker siden. Festet i hjørnet har rett og slett løsnet, sier domprost Olav Dag Hauge, og peker mot en stor sprekk i muren oppe under taket i kirken.

Hauge er domprost i en dom som forfaller. Oslo domkirke må pusses opp for 120 millioner kroner, som de må betale selv.

-  I nasjonens interesse

-  Domkirka er i dårlig forfatning, og har vært det lenge. Derfor går vi inn for å låne de 120 millionene av et statlig fond, sier Anette Wiig Bryn (Frp), kulturbyråd i Oslo.

Men hun er ikke glad for at kommunen må ta hele regninga.

-  Det er trist at Oslo og landets mest kjente kirke skal være i en slik forfatning. Vi mener det er i hele nasjonens interesse å få den pussa opp, og at regjeringa må være med og betale regninga, slik de har gjort i Nidarosdomen og Stavanger Domkirke, sier Bryn.

Taket siger

Men Kulturdepartementet mener at kommunen selv må finansiere opprustningen.-  Det er den enkelte kommune som har ansvar for kirkebyggene. Det vi har gjort, er at vi har fått på plass en låneordning som gjør det enklere å sette i gang slik rehabilitering, sier Berit Øksnes Gjerløw, i kultur og Kirkedepartementet.

 BEKYMRET:  Olav Dag Hauge er domprost i Oslo. Foto: Frank Karlsen
BEKYMRET: Olav Dag Hauge er domprost i Oslo. Foto: Frank Karlsen Vis mer

At murpussen flasser er én ting - det verste problemet ligger nærmere himmelen.-  Det innvendige taket holdes opp av stag. Det er kommet råte i stagene, og taket begynner å sige. Samtidig lekker det utvendige taket, og det store takmaleriet blir ødelagt hvis vi ikke gjør noe, sier domprost Hauge.

TAKET LEKKER: Oslo domkirke forfaller. Det raser murpuss fra fasaden og taket har begynt å sige. Oslo kommune må betale regninga for å få kirken i stand.
I SENTRUM: Oslo domkirke preger bybildet.