- Må lappe sammen USA

- USA er mer splittet enn på lenge. USAs neste president overtar et dypt splittet land, et «the Divided States of America», sier norsk ekspert. Dette er oppgavene som venter Joe Biden.

SPLITTET LAND: Joe Biden-tilhengere samlet seg utenfor Det hvite hus i Washington fredag kveld. Foto: Lars Eivind Bones
SPLITTET LAND: Joe Biden-tilhengere samlet seg utenfor Det hvite hus i Washington fredag kveld. Foto: Lars Eivind Bones Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Ifølge tallknuserne har demokratenes Joe Biden (77) passert det magiske tallet – 270 valgmenn.

Decision Desk utroper Joe Biden til vinner av Pennsylvania etter å ha tatt ledelsen i delstaten.

Dermed utroper de også Biden til vinner av presidentvalget og USAs neste president.

SE NÅ: Fortsatt dramatikk i USA-valget Vis mer

- Overtar krise

Den 20. januar starter jobben for USAs president de neste fire åra - en jobb som blir langt fra enkel, mener USA-ekspert og seniorforsker Svein Melby ved Institutt for forrsvarsstudier.

Decision desk

Decision Desk leverer sine resultater og analyser til en rekke internasjonalt anerkjente medier i årets valg, blant dem The Economist, Reuters, Axios og Dagbladet. Tallknuserne har ikke konkludert i Arizona, Nevada, Georgia og Nord-Carolina - men som vinner i Pennsylvania har Biden altså uansett nok valgmenn til å dra seieren i land.

- Landet er rammet av coronapandemien, som er full krise og også gir økonomiske problemer. Politisk er landet splittet over hele linja, og dette valget har ikke gjort den situasjonen noe bedre. Dette blir en tung jobb, sier Melby til Dagbladet.

«Mobben i gatene»

USA-ekspert Hilmar Mjelde ved forskningsinstituttet Norce mener at den nye presidenten står overfor tre store utfordringer – og at alle er like vanskelige:

Å ta styringen i pandemihåndteringen, roe ned stemningen i landet, og å ta tilbake USAs lederskap i verden.

«Demokratiet forvitrer under Trump, og mobben tar til gatene. Den nye presidenten må roe ned stemningen, ellers kan konfliktnivået i befolkningen eskalere», skriver Mjelde i en e-post til Dagbladet.

Han mener at bare Biden er i stand til å takle de store utfordringene landet nå står overfor.

«Biden har det, Trump har ikke det», skriver Mjelde.

- Lappe sammen

Svein Melby mener også at det særlig de siste fire åra har oppstått større motsetninger blant det amerikanske folket.

- Det blir en enorm oppgave å lappe dette landet sammen slik at det politiske systemet kan begynne å fungere og ikke bare ende i krangler. Det blir en kjempeoppgave, og man må ikke ha illusjoner om at dette vil forandre seg over natta, sier Melby.

- Hvor bør man starte?

- Presidenten må jobbe med å finne saker der kongressmedlemmene kan enes, og bygge videre på det derfra. Det blir ikke lett, for her er det bitre og tøffe motsetninger, sier Melby.

«Divided States of America»

Melby får støtte av Eirik Løkke, USA-ekspert og rådgiver hos Cevita.

- USA er mer splittet enn på lenge. Det er et dypt splittet, et «the Divided States of America», sier Løkke.

- Det gjenstår egentlig bare å se hvor splittet og hvor dype sår landet har fått, fortsetter han.

På tross av sårene og splittelsen tror likevel Hilmar Mjelde at den neste presidenten vil få gjort en del ved hjelp av eksekutivmakt, altså ordrer som han selv kan utstede.

«Slik har alle presidenter styrt de siste 40 årene. Især fra og med Bill Clinton», skriver Mjelde.

VENNER: Dette sier nære venner om presidentkandidat Joe Biden. Reportere i USA: Trym Mogen / Vegard Kvaale. Video: Vegard Kvaale / Lars Eivind Bones. Klipp: Madeleine Liereng / Dagbladet TV Vis mer

Midt i en pandemi

Men landet er ikke bare splittet, det er også midt i en pandemi. Torsdag denne uka var det registrert 9 801 355 bekreftede coronatilfeller og 239 829 coronarelaterte dødsfall i landet.

- Pandemien er den viktigste umiddelbare politiske saken som landets neste president må ta tak i. Og her er det mange utfordringer, sier Løkke.

- En god start for å ta tak i dette enorme problemet er å snakke med og lytte til vitenskapsfolkene, og deretter innføre en politikk etter det, fortsetter han.

Svein Melby mener USA trenger en nasjonal strategi for en håndtering av pandemien.

- Det kreves en aktiv ledelse fra toppen, hvor det så langt har sviktet i stor grad, sier han, og fortsetter:

- Trump har dempet ned faren ved viruset og unnlatt å ta det nødvendige lederansvaret, så dette blir ingen lett oppgave.

DET HVITE HUS: USAs neste president vil bo her, i Det hvite hus i Washington, DC. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB
DET HVITE HUS: USAs neste president vil bo her, i Det hvite hus i Washington, DC. Foto: Saul Loeb / AFP / NTB Vis mer

- Dødelige greier

- Viruset har ingenting med meg å gjøre. Det er ikke min skyld. Det er Kina som slapp viruset ut, uttalte Trump tidligere i høst.

Joe Biden har flere ganger kritisert Trump for hans coronahåndtering

- Donald Trump er ikke ansvarlig for coronaviruset. Men han er ansvarlig for å ha mislykkes med å forberede nasjonen på å svare på det, meldte han på sin Twitter-konto.

Bruken av munnbind har også vært et hett tema, og mange har ment det burde være pålagt for alle.

I boka skrevet av Bob Woodward ble det i høst avslørt hvordan president Donald Trump bevisst tonet ned dødeligheten av coronaviruset.

Woodward er en av journalistene bak den de legendariske Watergate-avsløringen som tvang president Nixon til å gå.

TRUMP-SUPPORTER: Denne Trump-tilhengeren frykter krig dersom Biden vinner valget. Reporter i USA: Trym Mogen. Video: Lars Eivind Bones / Dagbladet Vis mer

- Fraværende lederskap

Allerede den 7. februar i år sa Trump følgende til journalisten:

- Dette er dødelige greier.

Likevel slo han ikke alarm.

Av de to presidentkandidatene tror Hilmar Mjelde at bare Biden er i stand til å ta styringen nasjonalt i pandemihåndteringen.

«Nasjonalt lederskap har vært fraværende under Trump, som har overlatt pandemien til delstatene», skriver han til Dagbladet.

USAs fremste smitteekspert Anthony Fauci skal heller ikke ha vært fornøyd med presidentens håndtering av viruset. Han skal ha uttalt til en kollega at «Trump bare bryr seg om å bli gjenvalgt».

MOTSTANDERE: Donald Trump og Joe Biden representerer hvert sitt politiske parti i USA; det republikanske og det demokratiske. Foto: Jim Watson og Sominick Reuter / AFP / NTB
MOTSTANDERE: Donald Trump og Joe Biden representerer hvert sitt politiske parti i USA; det republikanske og det demokratiske. Foto: Jim Watson og Sominick Reuter / AFP / NTB Vis mer

- USA en «bananrepublikk»

Siden 2016 har Trump meldt USA ut av blant annet Parisavtalen, WHO og atomavtalen med Iran.

Svein Melby mener det jevne valgresultatet viser at USA har endret seg. Han mener også at dette gjelder internasjonal politikk.

- Jeg tror det store flertall i USA er sliten av den ledende rollen USA har hatt internasjonalt, og ønsker mindre forpliktelser.

- Internasjonalt blir det viktig å rette opp inntrykket resten av verden har av USA nå. Intrykket har falt totalt, og presidenten må jobbe for å få fjernet ryktet om at landet har blitt en «bananrepublikk». Å gjenoprette statusen i verden blir kjempeviktig, sier Løkke.

Hilmar Mjelde skriver at Trump systematisk har «undergravd den multilaterale verdensordenen som har sikret fred i vår del av verden siden 1945».

- Slik forvitrer demokratier

Konfliktene under det som går inn i historiebøkene som USAs kanskje mest dramatiske presidentvalg noensinne, har under stemme-opptellingen toppet seg med uttalelser som før var utenkelige for en sittende president:

- Dette er en stor svindel mot vår nasjon. Vi vil at loven skal bli brukt riktig. Vi vil gå til Høyesterett. Vi vil at all stemming skal stoppe, sa Trump natt til 4. november.

Dette var lenge før opptellingen kunne gi svar på hvem som ville vinne.

Mjelde mener at dette er ødeleggende, fordi det forsterker folkelig mistillit til de demokratiske institusjonene.

«Mange vil ikke godta et nederlag. Slik forvitrer demokratier», skriver han til Dagbladet.

- Politisk ørken

Med sine uttalelser, og helt uten beviser, stemplet president Donald Trump USAs valgsystem – som han i siste instans er ansvarlig for – som ute av stand til å håndtere svindelforsøk.

Uttalelsene var så oppsiktsvekkende at selv støttespillere som Trump-rådgiver og tidligere New Jersey-guvernør Chris Christie tok avstand.

Hilmar Mjelde svarer slik på om alt bråket under valget vil styrke eller svekke det republikanske partiet:

«Partiet må gjenoppbygge seg uten å støte bort de mange nye velgerne Trump tross alt har brakt inn i partiet. Men amerikanske partier er lederløse så lenge de ikke har presidenten, så partiet vil vandre i den politiske ørkenen noen år fremover».

Neppe gratulasjoner

Mens Trump ville fortsette sin politiske agenda om å «gjøre Amerika storslått igjen» sa Joe Biden onsdag at han vil være president for alle amerikanere.

Å lykkes med det blir ikke lett, mener Eirik Løkke i Cevita.

- Biden er en politiker av den gamle skolen, som kan være til hans fordel. Han har samarbeidet godt med republikanere før, som er avgjørende om han skal oppnå noe og få gjennomført politikk i landet.

- Hva må han gjøre for å få til et slikt samarbeid?

- Han må oppføre seg annerledes enn Donald Trump. Han må henvende seg til alle og ikke oppføre seg splittende, sier Løkke

- Bidens utfordring kan bli at mange republikanere ikke vil like ham bare fordi han er demokrat, fortsetter Løkke.

Blant disse er trolig Trump - som de færreste tror vil følge tradisjonen om å ringe og gratulere sin rival hvis Biden blir den endelige vinneren.

ALT OM USAVALGET

Gå til oversikten

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer