-Må legge ned

Riksadvokaten frifinner Viggo Kristiansen. Reaksjonene har ikke latt vente på seg.

FRIFINNES: RIksadvokaten ber om frifinnelse av Kristiansen fredag. Foto: Photoline / NTB
FRIFINNES: RIksadvokaten ber om frifinnelse av Kristiansen fredag. Foto: Photoline / NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Riksadvokat Jørn Maurud beklager på det sterkeste til Viggo Kristiansen. Det sier han på en pressekonferanse fredag ettermiddag.

Han omtaler dette som en «nærmest uopprettelig feil» og en «dyp tragedie».

- Fantastisk

Klokka 13 kom konklusjonen. Viggo Kristiansen ble feilaktig dømt for voldtekt og drap i byretten og seinere lagmannsretten. Riksadvokaten ber om frifinnelse av Kristiansen for drapene i Baneheia.

Kristiansens far er lettet etter Riksadvokatens konklusjon:

- Endelig! Uansett om det hadde tatt flere år så hadde vi aldri gitt opp. Denne saken har preget livet vårt i mange år. Vi er godt fornøyd med Riksadvokatens avgjørelse. Endelig, sier Viggos far Svein Kristiansen til Dagbladet.

– En fantastisk følelse

Viggos bror Trond Kristiansen kommenterer avgjørelsen til riksadvokaten slik:

- Veldig, veldig deilig. En fantastisk følelse. Det ble som forventet, men allikevel er det spesielt. Mamma, Pappa og Viggo var hjemme da beskjeden kom. Det er en veldig «endelig»-følelse. Det viktigste for oss er at Viggo nå er frikjent, men Baneheia-saken er ikke over ennå, sier han til NRK.

Forfatter av boka «Drapene i Baneheia», Bjørn Olav Jahr, sier til Dagbladet:

- Det er fantastisk og veldig gledelig.

Jahr har også snakket med Viggo Kristiansen på telefon, ifølge NRK.

– Han ble veldig glad, sier Jahr til statskanalen.

- Historiens alvorligste justismord

- Dette er historiens alvorligste justismord i norsk retthistorie.

Det sier privatetterforsker Tore Sandberg til Dagbladet, og sammenligner det med Moen-saken og Liland-saken.

Han er sikker på at Kristiansen nå blir frifunnet.

- Det finnes ingen annen mulighet enn at Kristiansen blir frifunnet.

Anmelder Agder politidistrikt

Tidligere forsvarer for Viggo Kristiansen, Sigurd Klomsæt, har anmeldt Agder politidistrikt til Spesialenheten for politisaker for tjenestefeil etter Baneheia-saken.

- Saken burde ha vært gjenåpnet i 2010. Det går på troverdighet. At den ikke ble gjenåpnet i 2010 har hatt direkte økonomiske konsekvenser for meg, sier Klomsæt til Dagbladet.

- Jeg har blitt hånet, latterliggjort og motarbeidet hele veien, sier han.

ANMELDER: Sigurd Klomsæt, tidligere forsvarer for Kristiansen, anmelder Agder politidistrikt. Foto: Eivind Pedersen
ANMELDER: Sigurd Klomsæt, tidligere forsvarer for Kristiansen, anmelder Agder politidistrikt. Foto: Eivind Pedersen Vis mer

Det var Nettavisen som først meldte om anmeldelsen.

Han omtaler Riksadvokatens beslutning om å gå for frifinnelse av Kristiansen som forventet.

- Det er en glede med bismak. Alt materialet som vektlegges, også av riksadvokaten, var fremlagt av meg og kjent for kommisjonen allerede i 2010, sier han til Dagbladet.

Sigurd Klomsæt er tidligere forsvarer for Viggo Kristiansen, og var blant annet en sentral pådriver bak de «nye» DNA-analysene ca. 2010, som står sentralt i gjenopptakelseskommisjonens beslutning om å gjenoppta saken.

- Ingen overraskelse

Det er ingen overraskelse at Riksadvokaten mener Viggo Kristiansen skal frifinnes for drapene i Baneheia, men det betyr veldig mye, sier advokat Arvid Sjødin.

Et pressekorps har stimlet seg rundt Arvid Sjødin på et av hotellets møterom, idet han mottar avgjørelsen. Han nikker anerkjennende idet Riksadvokaten innleder sin konklusjon: Kristiansen frifinnes

- Dette er ingen overraskelse. Det er ikke alternativer til dette, men bekreftelsen betyr veldig mye. Så dette er veldig bra, sier Viggo Kristiansens forsvarer, advokat Arvid Sjødin, til NTB.

Et lett smil brer seg om munnen, og han nikker anerkjennende mens riksadvokat Jørn Sigurd Maurud erklærer at Kristiansen frifinnes.

- Det fantes ikke alternativer, sier Sjødin.

Mener Gjenopptakelseskommisjonen må nedlegges

Riksadvokatens frifinnelse av Viggo Kristiansen er en merkedag, men prosessen har avdekket mange forhold som må granskes, mener støttespillere.

- Dette er naturligvis en merkedag og helt fantastisk for Viggo Kristiansen og familien hans. Jeg tror ingen helt kan forstå hvordan dette har vært for dem. For oss som har jobbet med dette i så mange år, er det selvsagt også tilfredsstillende, sier mangeårig støttespiller for Viggo Kristiansen, Terje Helland, til NTB.

I over ti år har Helland vært blant en liten gruppe mennesker som gratis har jobbet for at Viggo Kristiansen skulle få prøvet straffesaken etter Baneheia-drapene på nytt. Sammen med advokat Arvid Sjødin har gruppa stått på og funnet nye bevis og ettergått vurderingene domstolen la til grunn for å dømme Kristiansen til 21 års forvaring i 2002.

Helland sier at arbeidet med gjenopptakelsen har avdekket at det er mye ved norsk rettssikkerhet som ikke fungerer som tenkt, og som nå bør granskes. Han trekker fram at også mediene har sviktet i sin håndtering av saken.

- Gjenopptakelseskommisjonen skulle være en sikkerhetsventil for feildømte i Norge og har overhodet ikke fungert. Gjenopptakelseskommisjonen må nedlegges i sin nåværende form, det er det ingen tvil om, sier Helland.

- Vil Viggo Kristiansen nå være fullstendig renvasket?

- Ja, det håper jeg virkelig. Viggo Kristiansen kan ikke ha vært på åstedet, og alt som har kommet fram nå når saken er blitt ordentlig etterforsket, tyder på at det bare var én gjerningsmann, sier Helland.

Slakter mobilbeviset

Riksadvokaten har besluttet at Viggo Kristiansen bør frifinnes i Baneheia-saken. Fredag la han fram sin konklusjon.

I rapporten skriver riksadvokaten følgende:- Basert på opplysningene som foreligger, er det etter riksadvokatens vurdering nærliggende å anta at Kristiansens mobiltelefon befant seg innenfor det sannsynlige dekningsområdet for basestasjonen EG_A, slik dette er angitt i Telenor sin rapport, da de aktuelle meldingene ble mottatt og sendt. Dersom en legger dette til grunn, lar det seg vanskelig forene medAndersens forklaring om ruten han og Kristiansen gikk like før møtet med jentene.

Viggo Kristiansen har hele tida hevdet at han var i bua si, langt unna åstedet, da drapene fant sted. Bua ligger innenfor dekningsområdet EG_A. Flere SMSer ble sendt og mottatt i tidsrommet det er antatt at jentene ble drept.

- Området Andersen har beskrevet ligger utenfor det sannsynlige dekningsområdet for EG_A. Meldingen kl. 18.57.34 ble sendt tett opp til tidspunktet det må antas at jentene forlot badeplassen, det vil si ca. kl. 19.00. Andersens forklaring er såledesvanskelig å forene med at Kristiansens mobiltelefon befant seg innenfor dekningsområdet da meldingen ble sendt, skriver riksadvokaten.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer