- Må legge press på myndighetene

- Vi må redusere utslipp med minst 50 prosent, sier klimaekspert.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Direktør Pål Prestrud i Cicero senter for klimaforskning mener de totale utslippene av CO2 må reduseres med minst femti prosent i løpet av femti år hvis vi skal unngå en ekstrem økning av den globale gjennomsnitts-temperaturen.


FNs klimapanel anslår i den nye klimarapporten som ble presentert i Paris fredag morgen at havet vil stige med mellom 19 og 58 centimeter i vårt århundre - kanskje enda mer. Og rapporten levner ingen tvil om at endringene i klimaet er menneskeskapte.

- Rapporten må brukes til å spre informasjon og legge press på makt og myndigheter. For dette handler om kunnskap. Innholdet i rapporten gir råd om hvordan vi kan handle politisk, sier Prestrud til Dagbladet.no.

Prestrud er overrasket over at regjeringen ikke vil stå inne for Bjørnøys krav.

- Jeg har vanskelig for å se at vi kan være dårligere enn EU, sier han.

EU - og Helen Bjørnøy - har uttalt at utslippene må reduseres med minst 20 prosent innen 2020.

- Da vil vi være på vei. Men vi må redusere med minst 50 prosent i løpet av de neste femti årene, sier

Kan beregne temperaturene

Han har fulgt arbeidet med rapporten lenge før den ble offentliggjort i Paris i dag, og derfor fant han ingen store overraskelser.

- Det jeg mener er det største framskrittet i rapporten er at den sier noe om sannsynligheten for temperaturøkninger i forhold til utslippsnivået. Det betyr at vi kan gjøre beregninger for framtida. Ifølge rapporten er det sannsynlig at dersom CO2-nivået i atmosfæren dobles vil den globale temperaturen øke med tre grader celsius. Til nå har vi økt CO2-nivået med 40 prosent, sier Prestrud.

FN-rapportens resultater gjør det klart at mulighetene for å nå målet om å unngå en global temperaturøkning på mer enn to grader vil være avhengig av når og hvor store de globale utslippsreduksjonene blir.

Dagens utslippsnivå viser oss at vi må redusere de totale utslippene betydelig for å unngå at temperaturene øker mer enn to-tre grader. En global oppvarming på tre grader vil få fatale konsekvenser for millioner av mennesker.

50 prosents reduksjon

World Wildlife Fund (WWF) mener Norge må kutte i klimautslippene med 3,5 prosent i året for å nå et mål om 30 prosents reduksjon innen 2020. Og reduksjonen må starte omgående, mener WWF.

- Nå er tiden for sommel over. Det er fullstendig meningsløst å ha en om-og-men-debatt om klima når et samlet internasjonalt fagmiljø sier at dette skjer, og det er særdeles dramatisk, sier generalsekretær Rasmus Hansson til NTB.

Regjeringen får kritikk for å nøle i klimapolitikken.

- Hadde Jens Stoltenberg fått en tilsvarende rapport om norsk økonomi eller norsk oljevirksomhet, hadde han nok jobbet seg gjennom mange netter. Men når det gjelder at klimaet har gått av hengslene, da sover han godt om natta, og lar saken snegle seg gjennom byråkratiske prosesser, sier Hansson.

<B>BEKYMRET:</B> - Vi må forvente en dobbel så høy temperaturøkning her i nord som det globale gjennomsnittet. Det kan bli dramatisk, sier direktør for Cicero senter for klimaforskning, Pål Prestrud.
<B>BEKYMRET:</B> Generalsekretær Rasmus Hansson i WWF mener vi må begynne å redusere klimautslippene NÅ.