Kunnskapsminister Guri Melby om innstramninger i skolen:

- Må lettes på så raskt som mulig

Kunnskapsminister Guri Melby (V) deler barneombudets bekymring for de strenge smittevernstiltakene for ungdom.

BEKYMRET: Kunnskapsminister Guri Melby sier det er viktig at det lettes på tiltakene rettet mot barn og unge så snart det er mulg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB
BEKYMRET: Kunnskapsminister Guri Melby sier det er viktig at det lettes på tiltakene rettet mot barn og unge så snart det er mulg. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB Vis mer
Publisert

Denne uka gikk Barneombud Inga Bejer Engh ut i Dagbladet med sin bekymring: Hun frykter konsekvensene for skolebarna når beredskapen mange skoler nå økes fra gult til rødt nivå.

I Oslo gjelder dette nå ikke bare videregående skole, men også ungdomsskolen.

- Jeg bekymrer meg over at de tiltakene vi setter inn forsterker de utfordringene vi har i samfunnet fra før. De som allerede sliter med læring eller en vanskelig hjemmesituasjon, vil få dette forsterket nå. Det er et samfunnsansvar å sørge for at det ikke skjer, sa Engh til Dagbladet.

- Gjør det vi kan

Kunnskapsminister Guri Melby deler bekymringen.

- Det er ingen tvil om at dette har negative konsekvenser for ungdom. Vi har ventet i det lengste med å innføre dette, men når smitten samtidig har steget i disse gruppene kunne vi ikke la være, sier Melby.

I tillegg til tiltakene i skolen, er alle innendørs tilbud til ungdom steng i hovedstaden. Det være seg fritidsklubber, kor, korps, eller innendørs idrett.

Guri Melby sier de gjør det de kan for å motvirke de mest negative konsekvensene.

- Kortvarig

Tiltakene skal opp til vurdering igjen i Oslo etter to uker. Tidsaspektet er viktig, ifølge statsråden:

- Det er viktig at dette blir så kortvarig som mulig, og at en letter på det så raskt som mulig. Vi har også vært tydelige på at rødt tiltak ikke betyr stengte skoler. Det skal være et jevnlig tilbud med tilstedeværelse på skolen, sier Melby.

Hun sier dette ble tatt opp på et møte med alle landets fylkesmenn for to dager siden.

- Vi er opptatt av å følge sektoren tett her, for å se om det er ytterligere tiltak vi må sette inn, for å passet på at først og fremst de mest sårbare blir ivaretatt.

Ekspertgruppe advarte

Forrige uke advarte regjeringens ekspertgruppe mot konsekvensene av smitteverntiltak i skoler og barnehager.

Ekspertgruppen pekte på at en del ungdommer opplevde store belastninger med skolearbeid hjemme under nedstengningen av skoler i vår.

Elever på videregående lærte mindre enn elever på ungdomsskolen og ungdom fra høyere sosiale lag kom bedre ut enn ungdom fra lavere sosiale lag og ungdom med innvandrerbakgrunn.

Stiger fortsatt

Mens smitten har stabilisert seg i det meste av landet, siger den fortsatt i Oslo. Helsebyråd Robert Steen sa i går til Dagbladet at han håper de strenge tiltakene mot ungdom kan hindre en total nedstenging i Oslo. Han ser imidlertid ikke vekk fra at det kan bli nødvendig å stramme inn ytterligere, i stedet for å slippe opp.

På spørsmål om det kan bli aktuelt med portforbud dersom smittetallet fortsetter å stige, svarer Steen følgende:

- Vi håper i det lengste å unngå dette, men verktøykassa vi har til rådighet før full nedstenging begynner å bli tom. Vi ser heldigvis at folk holder seg mye mer hjemme nå.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer