- Må leve med fugleinfluensa

Her er reglene du må lære deg.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Norske veterinærmyndigheter mener fugleinfluensa er noe vi må leve med når den først kommer innover landets grenser.

- Det er aldri tidligere påvist fugleinfluensa i Norge, men den blir ikke borte. Det kan hende vi får en etablering av sykdommen her, og at vi må belage oss på å leve med den, sier Jorunn Jarp fra Veterinærinstittet.

De har flere viktige råd til publikum:

•Hvis du kommer ut for død fugl, ring 06040.

•Du bør unngå syk eller død fugl og ikke ta på disse.

•Du bør unngå ekskrementer fra fugl.

Forventet spredning

Mattilsynet, Folkehelseinstituttet, Helse - og sosialdepartementet og Veterinærinstituttet holdt i dag en pressekonferanse etter at det ble påvist fugleinfluensa i Sverige.

FANT DØDE FUGLER: Det er to ender av typen toppand, som her er avbildet, som ble funnet døde i Sverige i dag. Fuglene var smittet med H5N1. Foto: Frode Falkenberg / cyberbirding.no
FANT DØDE FUGLER: Det er to ender av typen toppand, som her er avbildet, som ble funnet døde i Sverige i dag. Fuglene var smittet med H5N1. Foto: Frode Falkenberg / cyberbirding.no Vis mer

De understreker at smittefunnet i Sverige var forventet, og at det er forventet at sykdommen også skal komme til Norge.

- Dette endrer ikke bildet. Det er høy risiko for fugleinfluensa i Norge, sier administrerende direktør Joakim Lystad i Mattilsynet.

180 fugler er hittil samlet inn i Norge. Rundt 20 testresultater er ventet i dag.

Lystad understreker at det skal svært mye til for at mennesker blir smittet. Det er ikke registrert et eneste tileflle der mennesker blir smittet av villfugl.

- Vi ser det som veldg lite sannsynlig at mennesker kan bli smittet via drikkevann. Alle renseanlegg tar seg av dette. Det samme gjelder bading. Sjansen for å bli smittet er uhyre liten. Mens det for fugl er nok å drikke smittet vann, må mennnesker puste inn viruset for å bli smittet, sier han.

Sikkerhetssoner

Når fugleinfluensaen blir oppdaget i Norge vil det settes opp en risiko- og observasjonssone med båndlegging tre kilometer rundt funnstedet. Avhengig av om området ligger et sted hvor det er mye fjørfe og annet landbruk, vil det bli restriksjoner på ferdsel og handel med landbruksprodukter.

- Disse områdene vil ha adgang til alle nødvendige ressurser som avliving, destruksjon, ferdsel mot gårder, råd og begrensninger mot publiukum, forteller Lystad.

Beredskapen er delt inn i fire momenter: Styrket overvåking, forebygging- for eksempel å forby utegående fjærkre-, forberedelse til bekjempelse og samarbeid med helsemyndighetene.

- Vi må understreke at dette er en dyresykdom og at den først og fremst rammer fugl, sier Lystad.

Sosial- og helsedep, Folkehelseinstituttet og Mattilsynet har ledermøte to ganger i uka og følger situasjonen nøye. Veterinærinstituttet og Mattilsynet har daglige oppdateringer om analyser på hjemmesidene sine.

VENTER PÅ RESULTATER</B> 180 fugler er hittil samlet inn i Norge. Rundt 20 testresultater er ventet i dag.