Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må levere håndskrevet forslag til Stortinget

I dag skal Stortinget stemme over en hemmelig innstilling, om en hemmelig rapport i en hemmelig debatt med et hemmelig avstemningsresultat.

HÅNDSKREVET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes måtte levere sitt endringsforslag på en håndskrevet lapp. Foto: Mats Rønning
HÅNDSKREVET: Rødt-leder Bjørnar Moxnes måtte levere sitt endringsforslag på en håndskrevet lapp. Foto: Mats Rønning Vis mer

Det høres ut som om tida er spolt 50 år tilbake i tid. Når Rødt-leder Bjørnar Moxnes leverer et forslag til behandling i Stortinget i dag, måtte han skrive det for hånd.

Årsaken er den høye graden av hemmelighold knyttet til Norges nye kampfly.

- Vi skal stemme over en hemmelig innstilling, om en hemmelig rapport i en hemmelig debatt med et hemmelig avstemningsresultat. Jeg tror det er historisk i Norge, sier Moxnes til Dagbladet.

Kan ikke bruke PC

Riksrevisjonen har undersøkt om alt er på plass i overgangen mellom våre gamle F-16 jagerfly og de ny F-35 flyene vi har kjøpt fra amerikanske Lockheed Martin.

Rapporten er unntatt offentlighet, men er blitt behandlet av Stortingets kontroll og konstitusjonskomité. Også deres innstilling til Stortinget holdes hemmelig.

Rapporten har de folkevalgte med sikkerhetsklarering til å se den, bare kunnet lese i et hemmelig rom og Rødt måtte altså levere sitt endringsforslag skrevet for hånd til et lukket møte i Stortinget.

- Alt ved dette er hemmelig. Vi kan ikke skrive forslaget på en PC-som er tilkoblet internett og det hjelper heller ikke å skru av internett, for selv om du gjør det så må det printes ut. Men da må du også via et nett. Den eneste muligheten var å skrive forslaget ned for hånd på en papirlapp, sier Rødt lederen.

Mer enn nødvendig

Rødt-leder Moxnes mener nå hemmeligholdet har gått for langt.

- Vi foreslår ikke å legge dette åpent for alle og en hver, men vi mener hemmeligholdet er langt mer enn det som er nødvendig av hensyn til rikets sikkerhet, sier Moxnes.

Han mener det gjør at viktige fakta ikke blir kjent.

- F-35 er historiens dyreste offentlige innkjøp. Det er så dyrt at det går på bekostning av resten av det norske forsvaret i flere tiår. Vi mener det norske folk, som betaler regningen for dette, har krav på å få vite hva Riksrevisjonen har avdekket, sier Moxnes.

- Tilsidesetter demokratiske prinsipper

Moxnes sammenlikner den norske åpenheten med den politiske behandlingen av kampflyinvesteringene i USA. Også den amerikanske riksrevisjonen har gransket flyenes operative evner.

I den amerikanske rapporten kommer det fram at flyene går oftere i stykker enn man trodde, står mer på bakken på grunn av manglende reservedeler og har så dyre drivstoffkostnader at det går utover programmet.

- Vi kjøper disse flyene fra Amerika. Kritikken fra deres riksrevisjon av F35 er blitt offentliggjort, mens i Norge holder regjeringen all informasjon om mulige problemer hemmelig for de som faktisk betaler for dette flyet.

- Det kan virke som Solberg-regjeringen tilsidesetter demokratiske prinsipper om åpenhet for å beskytte det svindyre kampflyet mot kritikk, sier Moxnes som oppsummerer:

- Riksrevisjonen har fremmet alvorlig kritikk når det gjelder infrastruktur og støttefunksjoner for kampflyenes operative evne. Rødt har fremmet et forslag som går til kjernen på dette, men det får ikke folk vite. De får ikke vite hva vi har foreslått og om de andre partiene stemte for eller mot.

- Kjøpet bør granskes

I tillegg til å være kritisk til hemmeligholdet, mener Rødt at også selve innkjøpet av F-35 burde vært gransket av Riksrevisjonen.

- Innkjøpsprosessen mangler gjennomsiktighet. Mange har stilt spørsmål om man valgte F-35 av politiske hensyn, sier Rødt-lederen.

Han viser til at en av de tre kandidatene, Eurofighter, trakk seg til og med fra anbudskonkurransen fordi de mente den var rigget for USA.

- I tillegg er flyet som en gjøkunge, så stort og dyrt at det dytter de andre delene av Forsvaret ut av kurven. Da er det desto mer grunn til å granske det.

SV deler kritikken

Også SV er kritisk til hemmeligholdet.

- SV vil advare mot en hemmelighetskultur når det gjelder utenriks og forsvarspolitikken vår generelt, sier Freddy André Øvstegård.

- I denne saken ser man at man har lagt seg på et veldig strengt nivå. Vi mener det ikke hadde vært nødvendig på deler av den informasjonen vi har fått.

Mens Forsvarsdepartementet har besluttet å unnta Riksrevisjonens konklusjoner, har Stortingets a kontroll- og konstitusjonskomité selv besluttet å unnta sin innstilling, ifølge SV. Det skjedde mot deres ønske.

- Vi har foreslått at innstillingen skal avgraderes. Det har vi ikke fått de andre partiene i komiteen med oss på. Det er synd at de velger å holde store deler av saken, som ikke hadde trengt å være det, hemmelig. Det er et dårlig signal fra de andre partiene at de ikke ønsker mer offentlighet om en så viktig sak, sier Øvstegård.

- Rikets sikkerhet viktigst

- Jeg forholder meg til at Forsvarsdepartementet har gjort en avveining i forhold til rikets sikkerhet. Det er tross alt det viktigste her, sier Svein Harberg, som sitter i Kontroll- og konsitusjonskomiteen for Høyre.

Han avviser at komiteen kunne offentliggjort sin innstilling.

- Vi kunne skrevet en innstilling der det ikke var noe gradert informasjon, men da ville vi ikke kunne omtale det som var av gradert informasjon. Forsvarsdepartementet har hatt vår innstilling til gjennomsyn og vurdert hvordan den må graderes, sier han.