Må lide for by-smitten: - Uheldig

Tromsø kommune er blant dem som ønsker å bestemme tiltakene selv, men Erna Solberg sier nei. Nå foreslår FHI en ny modell for kommunene.

ØNSKER FÆRRE TILTAK: Tromsø kommune ønsker muligheten til å gå bort fra deler av de nasjonale tiltakene. Foto: Shutterstock / NTB
ØNSKER FÆRRE TILTAK: Tromsø kommune ønsker muligheten til å gå bort fra deler av de nasjonale tiltakene. Foto: Shutterstock / NTB Vis mer
Publisert
Se mer
påvist smittet 59 500 +422
innlagt 124 -8
døde 543 +22
påvist smittet 96 200 000+605.6K
døde 2 060 000 +17.1K
Se mer

Til tross for at det er storbyene som nå opplever et høyt smittetrykk, gjelder de strenge tiltakene hele landet. Dette rammer også kommuner med lav eller ingen smitte.

Ordfører Gunnar Wilhelmsen har i Nordlys tatt til orde for at områder med liten smitte bør få større lokalt spillerom til å bestemme smitteverntiltakene.

Kommunen har per 30. november registrert ett nytt smittetilfelle, og 17 personer er i isolasjon. Ingen av de smittede har ukjent smittevei.

I dag er det sånn at kommunene kan vedta egne lokale forskrifter som er strengere enn rådene fra myndighetene, men de kan ikke lempe på tiltakene.

- Nå er det så varierende smittetrykk i byene. Da er det uheldig at reglene er de samme, sier ordføreren til Dagbladet.

- KOSTER PENGER Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, påpeker at Tromsø taper mye penger på strenge tiltak som ikke er tilpasset dem. Foto: Terje Pedersen / NTB
- KOSTER PENGER Ordfører i Tromsø, Gunnar Wilhelmsen, påpeker at Tromsø taper mye penger på strenge tiltak som ikke er tilpasset dem. Foto: Terje Pedersen / NTB Vis mer

- Unødvendig

Han viser til at dette er den beste tida for kurs- og konferanser på hotellene. Det er nå storsesong for nordlysturisme, som ville ført til restaurantbesøk og høyere omsetning.

- Dette er fraværende på grunn av pandemien. Vi vet best hva som fungerer her.

- Men nå må dere lide for smittetrykket i Oslo?

- Ja. Det er nå en ny fase, med stor variasjon i landet. Derfor ønsker vi fleksibilitet til å lempe på tiltakene i like stor grad som vi kan stramme inn.

SVARER OM JUL: Assisterende helsedirektør Espen Rostrup Nakstad i Helsedirektoratet svarte i formiddag på Dagbladets leseres spørsmål om coronaviruset. Vis mer

Han mener det mest kritiske er at statsminister Erna Solberg har bedt folk holde seg hjemme. Wilhelmsen har forståelse for utsagnet, men påpeker at det har sin pris.

- Dette koster mye penger. Vi ser nå uforholdsmessige mange konkurser som et resultat.

Statsministeren sier til Nordlys at det ikke er aktuelt å gjøre lokale oppmykninger i coronatiltakene. Hun ber Tromsø om å «ha is i magen».

- Da må hun ha forståelse for at det blir unødvendig mange konkurser, sier Tromsø-ordføreren.

- Nødvendig med tiltak

Dagbladet har vært i kontakt med Statsministerens kontor, som henviser til Helse- og omsorgsdepartementet for svar.

- Smittetallene er fortsatt høye. I ukene framover vil det fortsatt være behov for smitteverntiltak både på nasjonalt og lokalt nivå. Vi forbeholder de mest inngripende tiltakene til områder med høy smitte. Målet er å få brakt smitten ned til et nivå som gjør at alle kommuner har kontroll over smittespredningen. Siden det er store mørketall, og vi har mangelfull oversikt over hvor smitten skjer, vil det framover være nødvendig å ha smitteverntiltak som rammer bredt, og som reduserer muligheten for at smitten skal kunne spre seg uansett hvor den måtte være. Vi vet ikke hvor smitten vil ramme neste gang. Utbruddet i Hammerfest er et eksempel på det, sier statssekretær Maria Jahrmann Bjerke.

Hun forklarer at vi nå ser en antydning til utflating i tallet på nye smittetilfeller og nye sykehusinnleggelser.

- Det er positive nyheter. Men det er for tidlig å si om dette er en varig utvikling. Vi kan derfor ikke senke skuldrene ennå, men jeg håper vi om noen uker er i en situasjon som gjør det mulig å lette på noen av tiltakene slik at vi kan ha en mer normal julefeiring.

Vil bestemme skjenking

Trondheim kommune ønsker også større bestemmelsesrett over tiltakene. Ordfører Rita Ottervik sier til Dagbladet at dette først og fremst gjelder skjenkebestemmelsene.

- Vi ønsker å raskt kunne innføre og tilbakeføre skjenkebestemmelser avhengig av utviklingen. Situasjonen er forskjellig rundt om i landet, sier Ottervik.

ØNSKER Å BESTEMME: Ordfører Rita Ottervik i Trondheim ønsker også større bestemmelsesrett. Foto: Ole Martin Wold / NTB
ØNSKER Å BESTEMME: Ordfører Rita Ottervik i Trondheim ønsker også større bestemmelsesrett. Foto: Ole Martin Wold / NTB Vis mer

Hun understreker at det har vært krevende for bransjen.

- Det er mange steder som nå kan gå dukken. Spesielt i første runde med skjenkebestemmelser, så vi at det ble flere private fester uten kontroll og dermed mer for politiet å gjøre. Da mener vi det er bedre at utesteder, med gode smittevernrutiner, får holde åpent.

Samtidig mener ordføreren at det er behov for strengere bestemmelser knyttet til innreise. Flertallet av de nye smittetilfellene i Trondheim kan spores til utlandet.

- Vi ønsker obligatorisk testing og karantene. Mange reiser, særlig med tanke på arbeidskraft, og de beveger seg mellom kommuner. Her ønsker vi strengere nasjonale regler.

FHI: - Bør vurderes lettet

Dagbladet har vært i kontakt med Folkehelseinstituttet, som viser til sin risikorapport for uke 48. Her skriver FHI at smittespredningen er stabilt høy, men med store lokale variasjoner.

«Strategien er at inngripende tiltak i størst mulig grad skal målrettes mot der smitten skjer, og brukes lokalt basert på den lokale smittesituasjonen. Dette tillater at virksomheter og befolkningen andre steder i landet kan fortsette sin aktivitet».

I rapporten ramser FHI opp en rekke tiltak, blant annet forbudet om alkoholservering etter midnatt. FHI skriver at tiltaket rammer befolkningen og mange arbeidstakere.

«Dagens innslippsstopp klokka 22 og skjenkestopp klokka 24 bør stadig vurderes lettet, iallfall utenfor de hardest rammede områdene», skriver FHI.

Det rådes også om at reglene for innreisekarantene justeres, «med erfaring om å lette tiltaksbyrden uten å øke smittefaren».

Ingen smitte

Kåfjord kommune er blant kommunene der ingen har blitt smittet av covid-19 siden pandemien brøt ut i mars. Ordfører Bernt Eirik Isaksen Lyngstad sier til Dagbladet at det ikke har vært noen stor misnøye med de nasjonale føringene så langt.

- Jeg må skryte av innbyggerne. Det er ingen klaging. Samtidig forstår jeg Gunnar Wilhelmsen i Tromsø, som har et mye større næringsliv enn det vi har, sier han.

Kåfjord har litt over 2000 innbyggere. Kommunen har hatt en krisepakke til næringslivet på 500 000 kroner, som er fordelt på dem som har blitt hardest rammet. Ordføreren understreker at det har vært tøffe tider. Særlig merkes inntektstapet fra turismen.

- Det ble plutselig veldig stille her på vårparten.

- Jeg synes de nasjonale føringene har fungert bra for oss. Når dritten treffer vifta må du være forberedt. Det handler om menneskeliv og innbyggerne forventer at det tas seriøst. Så forstår jeg at andre kommuner har valgt tiltak som passer deres utfordringer. Vi får debattere tiltakene når kruttrøyken har lagt seg.

Ny modell

Siden i sommer har over 200 lokale utbrudd vært oppdaget og håndtert lokalt. En utfordring har vært at tiltakene kan variere mellom kommunene, og at folk reiser til nabokommuner uten restriksjoner for å for eksempel trene eller drikke.

FHI foreslår en ny modell, der statlig veiledning kombineres med lokal vurdering og håndtering, samt regional samordning. Basert på risikonivåer, skal kommunene ha mulighet til å ta egne, lokale vurderinger.

FORSLAG: FHIs forslag til risikonivåer. Foto: FHIs risikorapport
FORSLAG: FHIs forslag til risikonivåer. Foto: FHIs risikorapport Vis mer

I modellen skal kommunene følge fem trinn:

  • 1. Les Folkehelseinstituttets ukentlige risikovurdering på fylkesnivå.
  • 2. Legg til egne, lokale vurderinger løpende.
  • 3. Bestem lokalt risikonivå.
  • 4. Vurder tiltakspakke svarende til kommunens risikonivå.
  • 5. Samordne med nabokommuner og Fylkesmannen.

Overlege Preben Aavitsland i FHI sier til Dagbladet at den nye modellen ikke åpner for å lette på nasjonale tiltak.

- Etter hvert ønsker man å lette på de nasjonale tiltakene og erstatte dem med lokale tiltak i de kommunene som trenger det.

Folkehelseinstituttet har foreslått ei pakke med tiltak for hvert risikonivå. Kommunene velger fortrinnsvis alle tiltakene i pakka, men kan gjøre særlige tilpasninger, foreslår FHI.

- Erfaringene med kommunal håndtering av epidemien har vært veldig gode. Over to hundre utbrudd er oppdaget og håndtert i kommunene. Slik må vi fortsette, og da er det fint å gjøre det enkelt for kommunene, sier Aavitsland.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer