Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må lirkes ut av grotte

Først falt en kvinne fem meter ned. Da redningen var underveis falt et turkamerat 10 meter ned i en annen sjakt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Oppdagelsesferden tok en dramatisk vending for turfølget som skulle undersøke den trange grotten. De eventyrlystne grotteturistene fra Norge, England og Polen var på oppdagelsesferd i Bråttligrotta ved Burfjellet nord for Mo i Rana da uhellet skjedde.

I den svært trange grotten var gruppen i gang med kartlaging da den polske kvinnen raste ned i en sjakt.

Kvinnen fikk ikke større skader av fallet, men under redningen av henne gikk det galt for hennes landsmann. 100 meter inne i fjellet mistet han festet og raste ti meter ned i fjellet.

- Dette er et svært trangt og dårlig fjell, noe som vanskeliggjør redningsaksjonen en god del, forteller Operasjonsleder Knut Roald Tvarå ved politiet i Mo i Rana. Grotten er så trang at man i stor grad må krype igjennom den. Enkelte steder var det så trangt at man må åle seg sidelengs.

Mannen påførte seg et armbrudd i fallet, og fikk legehjelp mens han ventet på å bli reddet ut.

- Vi måtte hente ut spesialfolk fra Bodø for å kunne hente mannen ut. For å få ham opp av sjakten må det konstrueres en heisanordning. Siden må vi på best mulig måte få han ut av de trange grottegangene, forteller Operasjonsleder Tvarå.

Skvardron 330 fra Hovedredningssentralen i Bodø har hentet ut kvinnen og bragt henne til sykehuset i Rana. Hun er skrevet ut derfra med lettere skader. Redningsmannskapene jobbet klokken 23:15 fortsatt med å få ut den siste skadde. Det var da minst en time igjen. Grotta ligger i Burfjellet i Mo i Rana.