Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må løse klimakrisen for å fortjene fredsprisen

Greenpeace demonstrerte med knallharde krav til Barack Obama.

DEMONSTRERTE: Greenpeace demonstrerte foran Stortinget i kveld. De krever at Barack Obama løser klimakrisen når han reiser til København på fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
DEMONSTRERTE: Greenpeace demonstrerte foran Stortinget i kveld. De krever at Barack Obama løser klimakrisen når han reiser til København på fredag. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| (Dagbladet): Miljøorganisasjonen Greenpeace demonstrerte i kveld foran Stortinget. I overkant av 100 frammøtte krever nå at Obama viser at han virkelig har fortjent fredsprisen.

- For å fortjene fredsprisen må Obama løse klimakrisen når han kommer til København på fredag, sier Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge.

Et 30-talls aktivister bor nå i Greenpeace-skipet Rainbow Warrior, som ligger til kai i Oslo. Der ligger det til fredag morgen, før de følger Obama videre til klimatoppmøtet i København.

- Må tidoble løfteneGulowsen mener Obama må øke USAs løfter om utslippsreduksjoner fra 3-4 prosent til 30-40 prosent. Det er helt realistisk, mener han.

Han mener Obama for lenge har fått gjemme seg bak Kongressen, og påstander om at han ikke vil få gjennom for store løfter om utslippskutt.

- Norge har framstått som en heigjeng, og akseptert den enkle forklaringen. Vi kan ikke la Obama skjule seg bak Kongressen. Han har autoritet nok til å få gjennom klimatiltak som virkelig hjelper, sier Gulowsen.

Når Jens Stoltenberg møter Obama torsdag, må han våge å legge press på kollegaen sin, mener Gulowsen.

- Jens må være tøff mot Obama. Han må si det samme om hvor viktig klimakampen er til ham, som han gjør til oss her hjemme.

OPTIMIST: Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, er optimistisk med tanke en god klimaavtale i København. Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OPTIMIST: Truls Gulowsen, leder i Greenpeace Norge, er optimistisk med tanke en god klimaavtale i København. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer

OptimistiskGulowsen er optmistisk med tanke på at klimatoppmøtet i København resulterer i en god avtale.

- Det er betydelig bedre dynamikk nå enn for ei uke siden, sier han, og sier land som Kina, India og Brasil har stilt seg positive til klimatiltak på hjemmebane i forkant av København-møtet.

Damon Moglen, direktør for USA Global Warming Campaign i Greenpeace USA, er også optimistisk med tanke på en klimaavtale i København.

- Nå må Obama vise at han er den lederen verden håper han kan være, sier Moglen.

OM TI ÅR?: Aktivistene mener verdens ledere kommer til å angre om ti år, hvis de ikke gjør noe med klimasituasjonen nå.  Foto: Nina Hansen / Dagbladet
OM TI ÅR?: Aktivistene mener verdens ledere kommer til å angre om ti år, hvis de ikke gjør noe med klimasituasjonen nå. Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media