Må løse nummerkrise

Det er mangel på ledige telefonnumre. Overgang til ni-sifrede telefonnumre i Norge er en mulig løsning. 

MANGLER NUMMER: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har «bare» 3 750 000 ledige mobilnumre. De mener de er i ferd med å gå tom. Foto: Scanpix
MANGLER NUMMER: Nasjonal kommunikasjonsmyndighet har «bare» 3 750 000 ledige mobilnumre. De mener de er i ferd med å gå tom. Foto: Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

(Dagbladet): Du kan få helt nytt telefonnummer med ni sifre. Det er en av mulighetene som lanseres for å komme ut av telefonnummer-krisa som truer i det fjerne.

Norge er nemlig i ferd med å gå tom for ledige telefonnumre, og nå har Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) startet et arbeid for å løse nummerkrisa.

«I dag er det relativt få mobilnummer igjen, pr. 19. september 2016 rundt 3 750 000 ledige mobilnummer. Nkom ønsker ikke å komme i den situasjon hvor det er kritisk få mobilnummer igjen, slik som tilfellet var i 2005-2006 hvor man var nede i ca. 500 000 ledige mobilnummer. Derfor er det viktig å planlegge tiltak på et tidlig tidspunkt, både med hensyn til hvilke tiltak som bør/kan iverksettes og når dette eventuelt skal gjøres», skriver de i et brev som er sendt til alle teletilbydere i Norge.

Nkom ønsker deres tilbakemelding på hvordan nummer-krisa best kan unngås. Det er først og fremst mobil-numre det er mangel på. I dag starter alle mobiltelefonnumre på 4 eller 9. De andre nummer-seriene er tatt i bruk til geografisk inndelte landlinje-serier eller til spesialnumre som starter på 8.

Det var nettstedet Side3.no som først omtalte denne saken i dag.

Drastisk

En overgang til ni sifre blir i Nkom sett på som et drastisk tiltak.

- Det er ikke noen fare for at vi skal gå til mer drastiske tiltak i nær framtid, sier senioringeniør Hege Merete Haugen Johnson ned Nkom til Dagbladet.

Hun forteller at en omlegging til ni sifre er uaktuelt de nærmeste to årene.

- Vi laget en plan for en slik overgang for mange år siden. Nå ønsker vi å oppdatere den planen med innspill fra tele-tilbyderne.

Håpet er at andre tiltak kan gjøre at det ikke blir nødvendig å skifte ut alle numre. Slike tiltak kan være:

  • At det åpnes opp for at geografiske numre også kan brukes som mobiltelefonnummer.
  • Bedre utnyttelse av maskin-til-maskin nummerserier. Maskiner som kommuniserer med hverandre over telenettet bruker tolv-sifrede telefonnummer. Dette kan brukes av flere automatiserte tjenester, samt til mobil-routere og nettbrett som ikke brukes til tale.
  • Mer sentralisert tildeling av nummer, slik at man unngår at telefonnumre blir stående ubrukt.

Både folk flest, og ikke minst de som sitter på nødetatene, vet at et 22-nummer er i Oslo, mens et 72-nummer er fra trøndelag. Med dagens ordning ser de også umiddelbart om et innkommende anrop kommer fra en mobiltelefon. Hvis det blir usikkerhet rundt hva som er et mobil-nummer og hva som er et fast-nummer, kan det skape forvirring.

Dyrt

En eventuell overgang til ni sifre vil føre til store utskiftninger eller endringer i teletilbydernes systemer. Det vil koste mye penger, som trolig vil belastes kundene.

- Jeg vil absolutt håpe at vi slipper å gå over til ni sifre, sier Johnson.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer