Må love å ikke få barn

I Sverige tvinges unge kvinner til å skrive under på at de ikke skal få barn, skal de ha drømmejobben. LO og Likestillingsombudet frykter at det samme kan skje i Norge.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Svensk fagbevegelse roper varsku etter at de stadig oftere blir kontaktet av kvinner som blir tvunget av arbeidsgiveren til å love at de ikke skal få barn de første årene de er ansatt, skriver VG. De såkalte «babykontraktene» er blitt mer og mer vanlig de siste årene.

- Dette er et problem som blusser opp når arbeidsledigheten er høy, slik som den er i Sverige nå. Arbeidsgiveren kan stille hvilke som helst krav fordi konkurransen om jobbene er stor. For å omgå likestillingsloven stiller de samme krav til både kvinner og menn, sier ombudsmann Thomas Friden i svenske LO til avisen.

Men det er helst kvinner som blir bedt om å inngå slike avtaler. Det svenske Tjänstemannaförbundet får flere henvendelser i måneden fra kvinner som lurer på om de bør skrive under på kontrakten.

LO har skjerpet beredskapen etter at de fikk se rapportene fra Sverige.

- Vi vil følge nøye med på om slike kontrakter blir vanlige her i landet også. Det svenske og norske arbeidsmarkedet kan sammenlignes på mange måter, og slike ting sprer seg fort, sier LO-sekretær Rita Lekang.

Hun har ikke hørt om skriftlige kontrakter i Norge, men vet at muntlige avtaler er vanlig.

Likestillingsombudet følger også med på situasjonen i Sverige.

(Dagbladet.no)