Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Må love troskap

Nye norske statsborgere må avlegge troskapsløfte. Ordningen må ikke være frivillig, mener Frp.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

En av fire har innvandrerbakgrunn

Vil ha seremoni for nye statsborgere

Det er Frp\'s innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen, som krever dette. Han mener det «grenser til det surrealistiske» å la det være opp til den enkelte å avlegge troskapsløfte til sitt nye fedreland.

En aktuell sak

-  I den grad noe er typisk norsk, må det vel være å gå helt og fullt inn for et frivillig troskapsløfte, sier Amundsen.

Saken er høyst aktuell. På oppdrag av arbeids- og inkluderingsminister Bjarne Håkon Hanssen, ble det nylig lagt fram et forslag til nytt troskapsløfte for nye statsborgere. Samtidig ble forslaget til en gavebok for dem presentert.

I departementet arbeides det nå fram retningslinjer for en framtidig statsborgerskapsseremoni. 1. september trer den nye statsborgerloven i kraft.

Vanlig i mange land

image: Må love troskap

Etter mye fram og tilbake vedtok Stortinget i fjor vår at det skulle innføres en ny og frivillig seremoni for nye norske statsborgere. Flertallet la vekt på at troskapsløftet skulle være at viktig innslag i seremonien.

Frivillighetsperspektivet var i tidligere statsminister Kjell Magne Bondeviks (KrF) ånd, og representerte et forsiktig brudd med tidligere praksis. Alt i 1976 ble det nemlig vedtatt å oppheve kravet om troskapsløfte for nye norske statsborgere.

I begrunnelsen for å innføre en frivillig seremoni med troskapsløfte, nevnte Stortingets flertall at en lang rekke land, deriblant Danmark, Australia og USA, har høytidelige statsborgerskapsseremonier.

Ulike troskapsløfter

I Danmark må nye statsborgere love følgende: «Jeg lover troskab og loyalitet overfor Danmark og det danske samfund og erklærer at ville overholde dansk lovgivning og respektere grunnlæggende danske retsprincipper. »

I USA må nye statsborgere avgi et meget sterkt troskapsløfte til den amerikanske konstitusjonen. lys av den amerikanske troskapseden framstår den norske frivillige forsikringen som noe blodfattig.

Arbeidsgruppa som har utarbeidet det nye løftet, foreslår følgende formulering:

«Som norsk statsborger lover jeg troskap til Norge og det norske samfunnet, og jeg støtter demokratiet og menneskerettighetene og vil respektere landets lover.»

Frp vil gå lenger

Innvandringspolitiske talsmann Per-Willy Amundsen (Frp), kunne tenkt seg en sterkere forpliktelse til å følge norsk lov, likestilling og demokratiske prinsipper, men kritiserer først og fremst frivillighetsaspektet.

-  Jeg er sikker på at de aller fleste ville finne en slik seremoni meget givende. Det er en meget betydningsfull dag for et menneske å skifte statsborgerskap. De færreste vil reagere negativt på at en slik seremoni gjøres obligatorisk, sier Amundsen, som varsler at Frp vil legge fram et forslag der Stortinget inviteres til å tenke gjennom saken på nytt.

STATSRÅD: Bjarne Håkon Hanssen.
VIL HA TVANG: Per-Willy Amundsen (Frp) krever et obligatorisk troskapsløfte.
SKAL TVINGES: Frp vil tvinge nye norske landsmenn til å avlegge troskapsløfte.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!