Må matche bondekrav på 3,3 milliarder

Statens tilbud i morgen avgjør Sps regjeringsliv.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Årets jordbruksoppgjør kan vippe Senterpartiets deltakelse i regjeringen, sier en sentral kilde til Nationen.

Generalsekretær Harald Milli i Norges Bondelag og lederen i Norsk Bonde- og Småbrukarlag, Ole-Anton Teigen, tolket begge overfor NTB utsettelsen av statens tilbud til bondeorganisasjonene mandag som et tegn på diskusjoner innad i regjeringen.

Diskusjonene skal etter det Nationen får opplyst være svært tøffe, og kilder sier at utfallet kan avgjøre Senterpartiets videre deltakelse i regjeringen.

- Får man ikke i havn et oppgjør Senterpartiet kan stå inne for, kan det være snakk om Terje Riis-Johansens politiske liv og Senterpartiets deltakelse i regjeringen, sier kilden.
Utvidet topputvalg
Andre kilder bekrefter at de tre partilederne Åslaug Haga (Ap), Kristin Halvorsen (SV) og Jens Stoltenberg (Ap), samt landbruks- og matminister Terje Riis-Johansen (Sp) og regjeringspartienes parlamentariske ledere møttes på Statsministerens kontor mandag ettermiddag.
 
De skal ha vært svært langt fra å være enige om hva som skal bli statens tilbud til bøndene, et tilbud som etter planen skulle vært lagt fram i dag, men som nå er utsatt til onsdag.

Også i fjorårets forhandlinger ble tilbudet utsatt en dag.


Rekordkrav: 3,3 milliarder
Organisasjonenes krav er på rekordhøye 3,3 milliarder kroner.
 
Fjorårets krav var på 2,1 milliarder kroner. Resultat av forhandlingene ble en ramme på 975 millioner kroner.

- Vi får håpe de bruker det ekstra døgnet til å komme med et anstendig tilbud, sier lederen Teigen til NTB.

Milli vil ikke si noe om hva Bondelaget kan godta for å skrive under en forhandlingsløsning.

- Men vi forventer et høyere tilbud enn fjorårets resultat, legger han til. (NTB).

 ALVORLIG DRAKAMP:  Statens tilbud i jordbruksoppgjøret er avgjørende for Senterparti-velgernes støtte til eget parti i regjeringen. Landbruks- og matminister Terje Riis Johansen og partileder Åslaug Haga kjemepr for et milliardtilbud i morgen. Foto: SCANPIX.
ALVORLIG DRAKAMP: Statens tilbud i jordbruksoppgjøret er avgjørende for Senterparti-velgernes støtte til eget parti i regjeringen. Landbruks- og matminister Terje Riis Johansen og partileder Åslaug Haga kjemepr for et milliardtilbud i morgen. Foto: SCANPIX. Vis mer