Må mekle mellom Valgerd og Anne

Bispestriden i regjeringen ble den første front-kollisjonen mellom regjeringens to sterkeste kvinner, Anne Enger Lahnstein og Valgerd Svarstad Haugland. Mye tyder på at forholdet mellom disse to partilederne blir en ny stor utfordring for statsminister Kjell Magne Bondeviks evner som mekler og lagkaptein i månedene som kommer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Anne Enger Lahnstein har til nå har spilt en tilbaketrukket rolle som statsråd utad. Verken hun eller Sp kan vise til nevneverdige uttellinger av regjerings-arbeidet hittil. Derfor nølte hun ikke med å bruke makten som visestatsminister da Bondevik var inhabil i bispeutnevnelsen fredag. Trass i at hun visste at det ville bli opplevd som et knivstikk i KrFs hjerterøtter var hun pådriver i å trumfe gjennom en utnevnelse av Gunnar Stålsett.

Kontantstøtte-striden

Valgerd Svarstad Haugland var den som reagerte med størst raseri:

- Dette må få konsekvenser for arbeidet i regjeringen, sa Svarstad Haugland trass i at hun og KrF har fått mest uttelling for sine hjertesaker i mini-koalisjonen.

Hennes steile hardkjør på kontantstøtten vekker mildt sagt liten begeistring i Sp og hos Anne Enger Lahnstein som avviste ordningen totalt til langt ut i valgkampen. Striden om den endelige utformingen av kontantstøtten er ennå ikke avsluttet, men det er en alminnelig oppfatning at Sp og Anne Enger Lahnstein ikke har mer å gå på i den saken.

Meklingen i gang

I egenskap av ledere for sine respektive partier vil de to stå helt sentralt i den rekken av vanskelige saker som Bondevik-regjeringen står overfor utover våren og høsten. Ikke minst Sp har behov for enda flere markeringer overfor sine velgere.

Kjell Magne Bondevik innrømmet i går at de siste døgnene har vært en tøff følelsesmessig belastning. Han er i gang med meklingen og forsøket på forsoning allerede:

- Jeg har utviklet et sterkt samarbeid med Anne Enger Lahnstein. Det samarbeidet vil holde. Dette har vi allerede snakket oss igjennom, sa han på TV i går kveld.
Til Dagbladet svarer han dette på vårt spørsmål om Svarstad Hauglands utbrudd om konsekvenser for arbeidet i regjeringen.

- Jeg tror ikke det. Hennes uttalelse må ses på som uttrykk for en forståelig frustrasjon. Jeg vil sørge for at alle partiene i regjeringen får uttelling, sier Bondevik. Han antar at det i regjeringspartienes sekretariater føres regnskap over hvilke resultater de oppnår i regjeringen:

Fører også regnskap

- Jeg fører forsåvidt regnskap jeg også, i den forstand at jeg er opptatt av å vise at alle partiene får større gjennomslag i regjeringen enn i opposisjon, sier han og viser bl.a. til regjeringens 100 dagers regnskap.

- Gjorde ikke KrF-statsrådene galt verre ved å gå ut med sitt sinne for åpen scene?

- En så kraftig utblåsning kan virke belastende på kort sikt, men i det lange løp er det sunt å rense lufta.
- Tåler regjeringen flere slike bataljer?

- Som den første etter et halvt års arbeid, tåler vi det, men det bør ikke skje for ofte, eller bli noen vane, sier statsminister Bondevik.

Flere skjær i sjøen

Han og regjeringen møter mange skjær i sjøen utover våren:

Utenom kontantstøtten, kan revidert nasjonalbudsjett bli den vanskeligste innad.

Her kan et kostbart lønnsoppgjør utløse behov for følbare innstramminger. Noen statsråder vil i så fall måtte kutte mer enn andre. Det kan ende i prestisje-kamp og fare for vondt blod innad mellom partiene. Da kan igjen forholdet mellom Anne Enger Lahnstein og Valgerd Svarstad Haugland bli satt på store prøver.

Og i bakgrunnen truer statsbudsjettet.

HODEPINE: Anne Enger Lahnstein og Valgerd Svarstad Hauglands krangel skaper problemer for statsministeren.