GRILLET OM NETTCHAT: Rune Øygard måtte i dag igjen svare på omstendighetene rundt de seksualiserte Skype-samtalene han hadde med tenåringsjenta i 2010.
Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpix
GRILLET OM NETTCHAT: Rune Øygard måtte i dag igjen svare på omstendighetene rundt de seksualiserte Skype-samtalene han hadde med tenåringsjenta i 2010. Arkivfoto: Tore Meek / NTB scanpixVis mer

- «Må nok kose først, slurp» betyr snop og brus

Øygard grillet om Skype-meldinger som «Er du blaut?», «Vil ha deg» og «Inn og ut og alt sammen».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Da Rune Øygard igjen ble grillet av aktor om detaljene i de omfattende Skype-samtalene han i 2010 hadde med fornærmede i overgrepssaken, prøvde han i dag flere ganger å være mer generell i svarene enn i tingretten.

Han hevder at han i fjor ble «tatt på senga» over at dialogene ble tolket inn i overgrepssaken.

- Jeg vil ikke komme med forklaringer som virker spinkle og troverdig slik det ble oppfattet forrige gang. Nå sier jeg bare det jeg husker. Skypemeldingene en dialog som har vært personlig og ukritisk fra min side. Når jeg ser det jeg har skrevet skjønner jeg ikke i dag at jeg kunne skrevet det. I tingretten var jeg ikke forberedt på at det skulle få et slikt fokus og at det kunne settes inn i en seksualisert sammenheng, sa Øygard.

Øygard gjentok også at han ikke lenger vil si at Skype-samtalene var «griseprat»- slik han ordla seg i tingretten.

- Hvordan vil du karakterisere det nå, da, spurte aktor.

 - Det var uheldige samtaler som jeg kanskje skulle overlatt til mor og far, i stedet for at jeg selv skulle avdekke hvor hun satte grenser, sa tiltalte.

- Ut og inn og alt sammen Likevel kom han flere ganger med forslag til alternative tolkninger - "teoretiske modeller" - av de antatt seksualiserte passasjene fra nett-chaten.

Øygard ble blant annet spurt om hva han mente da han skrev «Er du blaut?» til jenta.

- Hun var mye opptatt av å gå på do. Jeg vil være sikker på det jeg kan si og ikke spekulere. Jeg er ikke sikker på om dette handla om å gå på do. Jeg vil ikke si at det var det, svarte Øygard.

Han hevder at «barbert?» dreier seg om jenta hadde barbert leggene.

«Elsker deg», skriver Øygard til fornærmede på Skype 9. januar 2010, før han tilføyer:

«Nuss og klem og ut og inn og alt sammen»

Øygard fortsetter: «Vil gifte meg med deg jeg nå. Vil du bli kjerringa mi»

- «Nuss og klem og inn og ut og alt sammen», hva betyr det? spurte aktor i retten i dag.

 - Jeg ser av loggen at hun viser noe på YouTube, så det kan godt hende det har noe med det å gjøre, sa Øygard.

 - Men «inn og ut»?, spurte aktor.

- Det er faktisk et utrykk jeg bruker for å vise totaliteten i en situasjon. Det betyr at alt er suverent bra og positivt, sa tiltalte.

- Kose betyr snop og brus En dialog der jenta refererer til dusjing av Øygard og henne samtidig, i forbindelse med en hyttetur, forklarte han slik:

- Det føler jeg meg rimelig sikker på går på vasking av hytta. Den ligger i Norges mest værutsatte område, den må vaskes med grønnsåpe og vann, da blir man minst like våt som hytta. Det spiller nok på det, sa Øygard.

- Du skriver at dere skal kose?, spurte aktor.

- Det går på snop og det en 14-15 åring er mest opptatt av, brus og slike ting, sa Øygard

- «Må nok kose først, slurp, så får vi se om det blir tid til maling»?

- Det var fordi det var væravhengig... nei, altså, akkurat hva det vil si vet jeg ikke, sa Øygard

- Ordet «slurp» har gått igjen?

- Det er sånn Donald-språk. Slurp er ofte brukt der, sa Øygard.

- Ingenting var skjult for Reidun 8. januar 2010 foregår en Skype-dialog med Øygard og jenta der ordføreren ser ut til å understreke at kona Reidun ikke kan se pc-skjermen.

«Skjermen står en annen vei, med ryggen mot henne», skrev Øygard, med henvisning til at Kona var i rommet.

- Hva var hensikten med å fortelle (jenta) at Reidun satt borte fra skjermen? spurte aktor.

- Jeg har ikke peiling, dette er fire år siden, det er umulig å huske hva som skjedde akkurat da. Hvem er det som husker en situasjon for fire år siden? Jenta var også opptatt av hemmeligheter og så videre, jeg tipper at jeg bløffer, det var ikke noe som var skjult for Reidun, sa Øygard.

I den aktuelle Skype-samtalen framgår en lengre diskusjon om hva Øygard vil se via webkameraet, der han først kommenterer  "ser bare skuldrene dine", før hun seinere svarer "nå da?" og får "jepp, flott", til svar.

- Hva var det du fikk se?

- Jeg har ikke peiling, jeg har aldri sett henne naken og ikke sett på henne seksualisert. Jeg har sagt noe tidligere om et smykke hun hadde fått og at det kanskje var det... men jeg vil ikke komme med forklaringer som virker spinkle og utroverdige slik det ble oppfattet forrige gang. Nå sier jeg det jeg husker.

Aktor leste også opp en en passasje fra 9. januar 2010 der Øygard blant annet skriver til jenta:

"Sitter naken jeg", "Men du sitter da i klær" og "Så vakker du er"

"Skal jeg kle av meg da?" og "Sitter du virkelig naken?", spør jenta.

Øygard skriver: "Orker ikke se på deg og vite at jeg ikke får ta på deg"

- «Sitter naken jeg», hva er det uttrykk for, spurte aktor i retten.

- Det ser ut som om vi har pratet en del forut for dette. Jeg vet ikke, jeg vil ikke spekulere i det, det blir bare ren synsing. Men at jeg sitter helt naken i stua, det har jeg aldri gjort, svarte Øygard.

I tingretten forklarte han at «naken» i denne sammenhengen betød at han var lettkledd og at han frøs. Da han i dag ble presset av aktor bekreftet han at dette er et dialektuttrykk som betyr det samme for jenta som for ham.

- Kontaktsøkende Øygard var i formiddag mer tilbakeholden med å hevde at han lot seg "rive med" og at jenta utfordret ham med seksualisert språk i perioder hun hadde det spesielt vanskelig, slik han forklarte i tingretten.

Aktor konfronterer Øygard med forklaringen hans den gang: «Tiltalte forklarte at Skype-kommunikasjonen i januar 2010 og sommeren 2010 var knyttet til to vanskelige perioder i fornærmedes liv.»

- Jeg vil ikke være så konkret nå. Sist ble jeg utfordret på konkretiseringen, som jeg ikke var forberedt på, svarte Øygard.

Da han ble presset av statsadvokaten, utdypet han:

- Hun var ekstra kontaktsøkende når det var vanskelig hjemme, sier Øygard i dag.

En av fagdommerne lurte på hva Øygard mente med nok en påfallende annen formulering.

- «Jeg vil ha deg», hva betyr det, spurte dommeren.

- At hun skule være sikker på at jeg var der for henne, svarte Øygard.

- Dårlige Da retten gikk til lunsj sa bistandsadvokat Nina Braathen Hjortdal dette om Øygards forklaringer på ord som «slurp», «kosing er lik snop» og barbering:

- Jeg synes det er en dårlig forklaring. Jeg tror hun (jenta) synes det er vanskelig, han legger litt av skylden på henne.

Forsvarer Mette Yvonne Larsen ønsket ikke å kommentere saken i pausa.

- BEVISER IKKE OVERGREP: Mette Yvonne Larsens forsvar av Rune Øygard dreier seg i stor grad om at de påfallende tekstmeldingene og Skype-samtalene som er dokumentert ikke er beviser for at fysiske overgrep har funnet sted. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet
- BEVISER IKKE OVERGREP: Mette Yvonne Larsens forsvar av Rune Øygard dreier seg i stor grad om at de påfallende tekstmeldingene og Skype-samtalene som er dokumentert ikke er beviser for at fysiske overgrep har funnet sted. Foto: Jacques Hvistendahl / Dagbladet Vis mer