Stig Millehaugen (53):

- Må nok være bevæpnet

Tidligere spaner Johnny Brenna har selv jaktet på dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen (53). Nå står norsk politi overfor nok en jakt.

JAKT: Tidligere politispaner Johnny Brenna om politiets jakt på dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen. Foto: NTB Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

I går slo politiet riksalarm etter at dobbeltdrapsdømte Stig Millehaugen (53) ikke returnerte til Trondheim fengsel etter noen timers permisjon.

Millehaugen er etterlyst nasjonalt og internasjonalt, og soner en forvaringsdom på 21 år for drapet på Young Guns-leder Mohammed «Jeddi» Javed.

Han er også dømt for å ha drept en fengselsbetjent under et rømningsforsøk fra varetekt i Sarpsborg i 1992.

VIL TILBAKE: Syriske Jamal El-Yousef rømte fra fengsel i Norge i 1996, og siden har han ikke fått komme tilbake. Video: Henning Lillegård / Gunnar Hultgreen Vis mer

Jaktet på Millehaugen

Også i oktober 2000 stakk Millehaugen av under permisjon. Da var tidligere politispaner Johnny Brenna én av dem som fikk i oppdrag å finne dobbeltdrapsdømte Millehaugen.

I et intervju med Dagbladet forteller Brenna om jakten på Millehaugen da, hva politiet bør være obs på nå og hva han tror dobbeltdrapsmannen vil foreta seg videre.

- Millehaugen var en godt kjent person i det miljøet som tidlige ble omtalt som Tveitamiljøet på slutten av 80- og tidlig 90-tallet. Han var en som ledet an hva angikk grovhet, og har for det meste sittet inne, sier Brenna.

Da Millehaugen stakk av under permisjon i 2000, var Millehaugen på rømmen i åtte måneder.

- Da var vi ute og lette etter ham, og vi tok ham på en motorsykkel på Frogner. Da som nå må han nok tas av politiet, og politiet må nok også denne gangen være bevæpnet, sier Brenna.

BRUTALT: En menneskerettsgruppe i Russland som heter gulagu.net har delt masse videoer med flere medier som viser hvordan innsatte i russiske fengsler systematisk skal ha blitt torturert av fengselsbetjenter i en årrekke. Dagbladet har kun valgt å publisere sensurerte bilder fra videoen. Vi advarer mot sterke bilder. Reporter: Jesper Nordahl Finsveen og Magnus Paus Vis mer

Tror ikke på frivillig retur

Millehaugen hadde bare permisjon fra klokka 09.00 til 15.00 onsdag da han stakk av. 53-åringen skal i løpet av dagen ha tatt et fly fra Værnes lufthavn utenfor Trondheim til Oslo Lufthavn, ifølge VGs opplysninger.

Det er uklart når han tok dette flyet.

- Så lenge man ikke er etterlyst, er det uproblematisk å bevege seg fritt innenlands. Hvis jeg tenker rett om Millehaugen, har han nok forsøkt å komme seg så langt unna som mulig før han ble etterlyst, sier den tidligere spaneren.

Brenna tror Millehaugen nå forholder seg helt rolig, og vil gjøre det i nærmeste framtid.

- Hvis jeg var Millehaugen, ville jeg ha sittet stille og rolig i en dekkleilighet, og ikke beveget meg ut i det hele tatt. Etter hvert blir det stusslig i en dekkleilighet, og jeg tipper at intensjonen er å komme seg ut av landet. Jeg tror ikke han har noen intensjon om å returnere til fengselet frivillig.

FANGE: Mannen som rømte fra tinghuset i går er pågrepet av politiet og vil bli tilbakeført til fengselet. Mannen i 20-årene som mandag skulle fremstilles for varetektsfengsling i Bergen tingrett, rømte fra tinghuset gjennom et vindu. Vis mer

- Ikke farlig for hvermannsen

Selv om Millehaugen har en voldelig fortid, tror ikke Brenna at rømlingen vil utgjør noen fare for publikum.

- Han er ikke farlig for hvermannsen på gata. Han har nok ingen intensjoner om å skape noen problemer, sier den tidligere spaneren.

Millehaugen kan imidlertid være farlig i «gitte situasjoner overfor visse folk», mener Brenna.

- Hvis han blir presset opp i et hjørne, ikke minst i en pågripelsessituasjon, kan han være farlig. Da kan han gå inn i en konfrontasjon. Politiet står overfor en krevende oppgave med å ta ham med på den taktiske riktige måten, sier han.

RØMTE: En dommer måtte løpe etter to tiltalte da de plutselig løp ut av retten før kjennelsen. Video: CNN Vis mer

Sjette permisjon

Millehaugen hadde gjennomført fem tidligere permisjoner fra Trondheim fengsel uten at noe hadde gått galt.

Da han rømte onsdag, var han ute på sin sjette permisjon.

- Man må ha en spesiell grunn, det hadde han også i dette tilfellet, uten at jeg vil kommentere hva dette var. På generelt grunnlag kan jeg si at det kan være alt fra besøk av familie til andre aktiviteter, sier fengselsleder Egil Gabrielsen til Dagbladet.

Brenna mener Kriminalomsorgen nå må gå gjennom vurderingen de har gjort.

- Han har ei fortid med å rømme og å utebli fra permisjon. Det er noe man må vurdere i ettertid, men med hans historikk, kan man åpenbart sette spørsmålstegn ved permisjonen, sier den tidligere spaneren.

HJALP DRAPSMANN: Fengselsbetjent Vicki White skal ha hjulpet drapssiktet mann med å rømme fra sheriffkontoret. Video: Lauderdale County Sheriffs Office Vis mer

Tror på planlegging

Politiet og fengselet undersøker nå om rømningen var planlagt.

Brenna mener det er sannsynlig at Millehaugens rømning ikke var spontan.

- Uten å kunne gå inn i hodet hans, synes jeg det er rart hvis han spontant fant på dette. Han har nok planlagt dette over god tid.

Uavhengig av om flukten har vært planlagt lenge eller ikke, mener den tidligere spaneren at det er nærmest umulig å forbli på flukt over lengre tid.

- Få klarer å holde seg ute for evig og alltid. Jeg tipper han bli pågrepet av politiet til sin tid.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer