OBSERVERES Advokater mener at Anders Behring Breivik må vurderes grundigere for å kvalitetssikre rapporten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.
OBSERVERES Advokater mener at Anders Behring Breivik må vurderes grundigere for å kvalitetssikre rapporten. Foto: Nina Hansen / Dagbladet.Vis mer

Må observeres døgnet rundt

Krever at Anders Behring Breivik blir grundigere vurdert for å kvalitetssikre rapporten.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Advokat John Arild Aasen, som representerer tre av de overlevende Utøya-ungdommene, har bedt om at Anders Behring Breivik skal døgnobserveres for å få bedre kunnskap om hans psykiske tilstand.

- Når kommisjonen konkluderer som de gjør, stryrker det ikke vår holdning, men jeg står fast på min anmodning. Men ut fra det som ble meldt på NRK i går, er jeg overrasket over resultatet, sier Asen til Dagbladet.
I går kveld hevdet NRK at minst tre av de sju kommisjonsmedlemmene mener rapporten ikke holder mål.
   
Ingen uenighet
Få timer senere sendte Oslo tingrett ut kommisjonens konklusjon, hvor det ikke vises til noen form for uenighet.

- Vi observerer på samme måte som andre at det er diskusjon om rapporten. I etterkrigstidens største drapssak bør man ikke være lemfeldig. Når det er stilt spørsmål om holdbarheten, tenker vi at den bør sikres.

Har ikke lest hele rapporten
- Jeg registrerer hva de svarer og hva de skriver, men siden jeg ikke har lest hele rapporten selv synes jeg det er vanskelig å kommentere utfallet av den, sier koordinerende bistandsadvokat Siv Hallgren om rapporten fra Den rettsmedisinske kommisjon (DRK).  

Flere undersøkelser
- Jeg vet ikke helt hva jeg hadde forventet. I utgangspunktet trodde jeg at de kanskje hadde ønsket noen flere undersøkelser før de konkluderte om rapporten, men det er vanskelig å vite hva kommisjonen har tenkt da store deler av rapporten er unntatt vår kunnskap, sier Hallgren.  

Selv om andre bistandsadvokater har ytret ønske om en grundigere utredning, vil ikke Hallgren be om dette nå.  

- Nå får vi bare vente å se hva påtalemyndighetene og retten har å si om konklusjonen, sier Siv Hallgren.
Også statsadvokaten er avventende med å kommentere rapporten.

- Dette er ganske ny informasjon for oss, så vi må sette oss ned og se hvordan vi skal forholde oss til det videre, sier statsadvokat Stein Holden til Dagbladet.