- Må ofre Hermansen

- Selv om Tormod Hermansen er en usedvanlig dyktig leder, har situasjonen utviklet seg så negativt at det eneste som kan berge fusjonen og selskapets anseelse, er at han går av.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det sier professor Tom Colbjørnsen ved Norges Handelshøykole i Bergen til Dagbladet.

- Det er antakelig best å starte med blanke ark. Dersom Hermansen skal gjenopprette tilliten, må alle de svenske lederne og tillitsmannsapparatet som nå har dolket ham i ryggen, gå. Dette er personer som har satset hele sin personlige prestisje på å bli kvitt Telenor-sjefen, sier Colbjørnsen. Han mener at ryktet til det norsk/svenske teleselskapet nå kan bli så frynsete at en utskifting av toppleder Hermansen og styreformann Jan-Åke Kark er det eneste som kan gjenopprette tilliten til selskapet.

Må ofres

- Jeg forstår dem som mener at om vi ofrer Hermansen, så aksepterer vi også det spillet som svenskene har satt i gang. Men skal vi ta hensyn til selskapet og dets utvikling, er det antakelig ingen annen mulighet, sier Colbjørnsen.

Tilliten til toppledelsen er avgjørende for prisfastsettelsen på et selskap. Det så vi blant annet på aksjekursen i Kværner før Kjell Almskog overtok.

- Telianor er et selskap som opererer i en bransje hvor handlekraft og enhetlig ledelse er viktig. Utviklingen skjer rivende fort. Nettopp derfor kan vi ikke holde på med slikt surr, sier Colbjørnsen. Han mener landskampen med all tydelighet demonstrerer at de to selskapene ikke på forhånd har utviklet felles kjøreregler.

- Det er viktig at et selskap som Telianor gir entydige signaler både overfor medarbeidere, kunder, media og politikere. Nå er alt tillatt. Det betyr fritt fram for å kreve ledelsens avgang og bestille uavhengige rapporter, sier Colbjørnsen.

Undervurderer

- Politikerne må skjære igjennom. Her er det snakk om tap av en fusjonsgevinst på 100 millarder kroner. Det er derfor et gigantisk tap av verdier om hele fusjonen går i vasken, sier Colbjørnsen.

Han mener man har lett for å undervurdere makt, gevirkamp, kulturforskjeller og samordning av systemer når champagnekorkene endelig smeller for en fusjon.

Tror ikke på styret

- Generelt har vi lett for å bli beruset av det vi får til. Men ikke minst sammenslåingen mellom Telia og Telenor viser hvor ledelsesømfintlige slike fusjoner egentlig er, sier Colbjørnsen. Lærdommen er at selskapene ikke skal undervurdere hvor mye følelser spiller inn i slike prosesser.

Rektor ved Handelshøyskolen BI,Torgeir Reve, er usikker på hvor stor effekt det har for fusjonen å bli kvitt Tormod Hermansen og Jan-Åke Kark.

- Denne saken må løses på politisk nivå. Jeg har ingen tro på at styret kan ordne opp. Hvis eierne ikke får ryddet opp, og rotet fortsetter er kostnaden betydelig, sier Reve. Han mener faren er stor for at fusjonen går i vasken.

- Enten må en begynne på nytt, eller si at dette får vi ikke til, sier Reve.

Store ringvirkninger

- Vi skulle nok ha forhandlet fram lokalisering av de ulike forretningsområdene på forhånd. Men denne sammenslåingen er spesiell. De to teleselskapene er ryggrader i både norsk og svensk næringsliv. Derfor får problemene enormt store ringvirkninger for de to landene, sier Reve.

Tormod Hermansen selv ville i går kveld ikke gi noen kommentarer. Også finansdirektør Torstein Moland var svært ordknapp.

- Jeg håper på en avklaring, raskt. Ut over det har jeg ingen kommentar, sa Moland til Dagbladet i går kveld.