Må oppgi navnene i Guantanamo

Pentagon dømt til å identifisere alle fangene innen en uke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Amerikanske myndigheter holder rundt 490 mennesker fanget i Gauantanamo-fengselet. Bare 10 av disse er blitt offisielt identifisert gjennom tiltaler.

De fleste sitter fengslet uten å være tiltalt. Flere av dem har sittet der helt siden fengselet åpnet for fire år siden. Mange har heller ingen advokat til å representere seg.

Stort press fra menneskerettighetsaktivister og - organisasjoner har ikke ført til endringer. Før i dag. Innen 3. mars må Pentagon levere utskrifter fra avhørene av alle fangene, der identiteten deres er oppgitt.

- Regjeringen har forsøkt å holde Guantanamo utenfor det amerikanske rettssystemet helt siden fengslet åpnet. Nå er det endelig slutt på hemmeligholdet, sier jusprofessor Jonathan Hafetz til AP.

Må gi ut avhørene

Det er nyhetsbyrået AP som har brakt saken inn for domstolen. I dag ble Pentagon dømt til å frigi identiteten til alle fangene.

- Vi har kjempet for å få ut denne informasjonen siden 2004. Vi er takknemlige for endelig å ha fått dommen som sier at det er ulovlig å holde fangers identitet hemmelig, sier Dave Tomlin i AP.

Innen 3. mars må Pentagon frigi usensurerte utskrifter fra avhørene av fangene. Disse inneholder navnene til alle fangene som sitter der nå, og som har sittet der tidligere. Tidligere har offentligheten bare fått se dokumenter der identitet og andre viktige detaljer var fjernet.

HOLDT SKJULT: Fangene i Guantanamo har vært utsatt for en rekke brudd på menneskerettighetene, som retten til å få prøvd saken sin for en domstol, ulovlig varetekt og behandling som grenser til tortur, ifølge en FN-rapport. Foto: Scanpix/Reuters
HOLDT SKJULT: Fangene i Guantanamo har vært utsatt for en rekke brudd på menneskerettighetene, som retten til å få prøvd saken sin for en domstol, ulovlig varetekt og behandling som grenser til tortur, ifølge en FN-rapport. Foto: Scanpix/Reuters Vis mer

- Vi vil ikke anke dommen, og vi vil rette oss etter dommerens beslutning, sier Jeffrey Gordon, talsmann for forsvarsdepartementet.

Folk har forsvunnet

Michael Ratner leder senter for grunnlovsrettigheter i New York, og representerer rundt 200 fanger. Han har måttet gå veien om fangenes pårørende for å finne identiteten til de som sitter på Guantanamo.

- Det er fortsatt mange mennesker i fengselet som ikke har en advokat. Vi vet ikke hvem de er, de har bare forsvunnet, sier Ratner til AP.

Nå håper han det blir mulig å gi alle fangene en advokat slik at de får prøvd saken sin og ivaretatt sine rettigheter.