Må oppheve røykeforbud

Levanger kommunes totalforbud mot røyking i arbeidstida er i strid med menneskerettighetene.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

LEVANGER/TRONDHEIM (Dagbladet): Dette slår Fylkesmannen i Nord-Trøndelag fast i en firesiders juridisk betraktning, som ender opp med å oppheve det omstridte forbudet.

Det vises til Den europeiske menneskerettskonvensjons (EMK) artikkel åtte om at enhver har rett til respekt for sitt privatliv og familieliv. Fylkesmannen går ut fra at retten til privatliv også omfatter rett til å røyke.

Totalforbudet mot røyking i arbeidstida, som også omfatter røyking på tjenestereise og i egen bil, er «et inngrep som ikke står i rimelig forhold til formålet med forbudet. Inngrepet kan derfor ikke regnes for å være nødvendig i et demokratisk samfunn», heter det i Fylkesmannens vedtak. EMKs vilkår for å kunne tillate inngrep i privatlivet er dermed ikke til stede.

Hensynet til å beskytte andre ansatte og kommunens tjenestemottakere mot passiv røyking, må gå foran den enkelte arbeidstakers rett til å røyke. Men et totalforbud bare begrunnet i å beskytte røykerens egen helse, mener Fylkesmannen er å gå for langt.

Levanger-rådmann Ola Stene sier til Trønder-Avisa at han ikke er overrasket over Fylkesmannens vedtak om å oppheve røykeforbudet. Til Dagbladet sier han at de nå må se på saken på nytt. De vil legge fram en ny sak 29. april med forslag til justering av røykeforbudet.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.