NEDTUR:  Frp-nestleder Per Sandberg innrømmer at det ble mindre debatt enn ønsket da han og partileder Siv Jensen presenterte partiets såkalte 100-dagersprogram i Trondheim sist lørdag.  Nå oppfordrer han til økt innsats i innspurten. FOTO: SCANPIX
NEDTUR: Frp-nestleder Per Sandberg innrømmer at det ble mindre debatt enn ønsket da han og partileder Siv Jensen presenterte partiets såkalte 100-dagersprogram i Trondheim sist lørdag. Nå oppfordrer han til økt innsats i innspurten. FOTO: SCANPIXVis mer

- Må piske oss selv til tidenes innspurt

Per Sandberg frykter Frp-nedtur.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nestleder Per Sandberg innser at valgkampen er i ferd med å ta en feil retning for Fremskrittspartiet. Nå maner han til ekstra innsats.

— Debatten om vårt 100-dagers program la seg skuffende raskt. Vi får bare piske oss selv til tidenes innspurt, sier Frps nestleder Per Sandberg til Adresseavisen. Han er også er partiets toppkandidat i Sør-Trøndelag.

Fremskrittspartiet går tilbake på både nasjonale og regionale målinger, og får i tillegg lide under at de rødgrønne nå ser ut til å vinne kampen om sofavelgerne. Dersom tendensen fortsetter, vil de rødgrønne vinne valget, mener valgforsker Frank Aarebrot.

SV og Sp trekker
Halvannen uke før valget viser Aftenpostens velgerpanel at sofavelgerne foretrekker de rødgrønne partiene. Særlig strømmer de til Arbeiderpartiet. Partiet får et netto tilsig på 64.000 velgere, mens SV og Senterpartiet har en gevinst på henholdsvis 24.000 og 12.000 velgere siden juni.

Høyre og Venstre mister derimot 5.000 og 3.000 velgere, mens Frp og KrF vinner 2.000 og 1.000.

Valgforsker Frank Aarebrot mener tallene er svært interessante fordi de viser faktisk velgeratferd og det som har skjedd i valgkampen.

— I motsetning til vanlige meningsmålinger, er feilkildene langt på vei eliminert i denne undersøkelsen. Man spør de samme menneskene i juni og i august, dermed måler denne undersøkelsen hva som faktisk har skjedd siden juni, og den fanger opp effekten av valgkampen, sier Aarebrot.

Artikkelen fortsetter under annonsen

I løpet av hele valgkampen har Frp mistet flest. Totalt har partiet avgitt 25.000 velgere.

— Mye tyder på at Frp lenge har vært fullmobilisert, og at det nå er lite å hente, sier Aarebrot.

Trøbbel i Midt-Norge
Andre målinger viser også i dag, at Fremskrittspartiet sliter. Frp går tilbake både nasjonalt, og i de tre vanligvis sterke Frp-fylkene i Midt-Norge. De rødgrønne kan gå mot et godt valg både i Trøndelagsfylkene og i Møre og Romsdal.

I løpet av de tre siste ukene har Fremskrittspartiet i Møre og Romsdal gått tilbake 5 prosentpoeng fra en oppslutning på 35,3 prosent i uke 33 til 29,3 prosent i meningsmålingen Norfakta har gjort for Adresseavisen i uke 36

I Nord-Trøndelag går partiet tilbake med 3 prosentpoeng og er nå nede på 18 prosent. Sør-Trøndelag er eneste fylke der partiet hoder seg forholdsvis stabilt.

Sterkt Ap
Både SV og Ap har velgervinden i ryggen i Midt-Norge 37,7 prosent for Arbeiderpartiet i Sør-Trøndelag er en økning på 3 prosentpoeng siden forrige måling. I Nord-Trøndelag går Ap fram 2 prosentpoengene til 40,1 prosent. I Møre og Romsdal går partiet fram 0,8 prosentpoeng.

SV svinger seg opp til 9,8 prosent i Sør-Trøndelag, en fremgang på 1,8 prosent. I Nord-Trøndelag går SV fram 3,5 prosentpoeng, og havner på 9,5. I Møre og Romsdal får SV 5,4 prosent, mot 8 sist, et tall mange mente var unaturlig høyt i fylket.
SVs mann i Sør-Trøndelag, Snorre Valen, er glad for at både SV og Ap går fram

— Det ser ut som om begge partiene klarer å mobilisere velgere, og det liker jeg godt. Skal vi vinne valget er det viktig at ikke SVs fremgang går på bekostning av Ap, eller motsatt, sier han.

(©NTB)