Må poden være hjemme i dag?

Nye råd om syke barn i barnehage.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Folkehelseinstituttet har utarbeidet nye faglige råd om når små barn av smittehensyn bør holdes hjemme fra barnehager.

Siste gang Folkehelsa kom med en oversikt over råd om syke barn og barnehage var i 1996. Siden den gangen er flere av rådene blitt endret.

- Det er kommet mange ønsker om en ny, samlet oppdatering av disse rådene fra helsetjenesten. Endelig er nå en ny samlet oversikt klar. I tillegg til oppdaterte råd om når barn bør holdes hjemme fra barnehagen av smittevernhensyn, har vi også valgt å ta med andre sider av smittevern i barnehager, skriver Folkehelseinstituttet i sin siste MSIS-rapport.

Omdiskutert

Øyekatarr er en lidelse som har vært omdiskutert. Her er rådene blitt endret en del siden 1996, da de var svært strenge. Nå sier Folkehelsa at mild til moderat øyekatarr ikke er smittevernmessig grunnlag for å holdes borte fra barnehagen.

Ved kraftig øyekatarr med rikelig pussdannelse anbefales det at barnet holdes hjemme inntil pussdannelsen har avtatt eller til behandling er satt i gang.

Detaljerte råd

Også når det gjelder håndhygiene er rådene og retningslinjene blitt detaljerte.

Barn i barnehage skal for eksempel vaske hendene med flytende såpe og rennende lunkent vann og tørke seg med engangs papirhåndklær eller eget håndkle som de ikke deler med andre.

I 1996 ble det utarbeidet en plakat som kunne henges opp i barnehagen. Men nå er rådene blitt så omfangsrike og til dels kompliserte at Folkehelseinstituttet ikke finner det praktisk å lage ny plakat. De oppfordrer alle kommuneoverleger til å legge til rette for at helsepersonell og barnehager blir godt kjent med anbefalingene og at de blir fulgt opp.

(NTB)