Coronaviruset:

- Må prøve å ned-justere tiltakene

FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil ikke avsløre hva de har anbefalt regjeringen før torsdagens pressekonferanse, men sier at vi nå «må prøve å nedjustere tiltakene så mye som mulig».

PRESENTERTE NY RISIKORAPPORT: Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under onsdagens pressetreff hos FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PRESENTERTE NY RISIKORAPPORT: Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under onsdagens pressetreff hos FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Publisert

En betydelig smittebølge vil treffe Norge i månedene vi har foran oss, skal vi tro Folkehelseinstituttets siste risikovurdering for coronaviruset.

«Mange hundre tusen vil bli smittet. En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig å stoppe, men det kan være mulig å dempe toppen av den», skriver de.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg er imidlertid tydelig på at deres modelleringer, altså den ventede smitteutviklingen, er mindre dystre nå enn før jul:

- Vi har hatt tiltak som har fungert. Det har ført til at delta-epidemien har blitt utkonkurrert av omikron. Det er ikke i seg selv positivt at omikron sprer seg veldig raskt, men det kan tenkes at det er til å leve med, i og med at den også gir mindre alvorlig sykdom, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Venter 100-400 daglige innleggelser

Før jul, da FHI hadde mindre kunnskap om omikron, antok de at risikoen for alvorlig sykdom var like høy som for delta-varianten. Nå antar de at risikoen for sykehusinnleggelse er 50-70 prosent lavere hvis man smittes med omikron.

Likevel er de forberedt på en bratt stigning i daglige covid-innleggelser, særlig rundt den ventede smittetoppen i månedsskiftet januar-februar.

- Da må vi regne med en topp på mellom 100 og 400 innleggelser per dag. Det er veldig mye sammenlignet med det vi har vært vant med så langt, sier FHI-direktøren.

- Smittespredningen er ikke til å unngå, fastslår hun.

- Positivt at det skjer smitte nå

Nå handler det ifølge Stoltenberg om å finne riktig balanse mellom å la smitten skje, og kontrollere at den ikke overvelder helsetjenesten eller fører til at for mange blir syke samtidig.

Regjeringen har invitert til pressekonferanse om coronatiltakene torsdag klokken 19. Stoltenberg vil ikke avsløre hvilke anbefalinger Folkehelseinstituttet har gitt dem, men:

- Det er ingen tvil om at vi må prøve å nedjustere tiltakene så mye som mulig, fordi det er positivt at det skjer smitte nå i den situasjonen vi er i, der så mange er vaksinerte og store deler av befolkningen dermed vil tåle smitte.

- Så folk burde ikke være så redde?

- Ikke hvis man er vaksinert, og særlig ikke hvis man har fått tredje dose, eller er barn.

POSITIVT: FHI-direktør Camilla Stoltenberg sier det er positivt med smitte i den situasjonen vi er i nå. 12. januar 2022. Video: Vegard Krüger. Reporter: Marthe S. Lien. Vis mer

Tiltakene: 30-50 prosent reduksjon i smitte

Folkehelseinstituttet bruker tilgjengelige data til å forutse ulike scenarier av epidemien. Seniorforsker for metodeutvikling og analyse ved FHI, Jørgen Eriksson Midtbø, forklarer at de nyeste modelleringene er betydelig snevret inn sammenlignet med før jul.

De har også sikrere indikasjoner på hvor effektive tiltakene har vært.

- Vi tror at tiltakene har hatt en mellom 30 og 50 prosent reduksjon i smittespredningen, sammenlignet med nivået vi hadde før de ble innført.

Før jul antok FHI at doblingshastigheten til omikron lå på mellom 2,4 og 4 dager.

Nå har de oppdatert dette tallet til 2,9, men det er beregnet uten tiltakene.

- Hvis vi hadde opphevet alle tiltakene før 15. januar, ville man med den doblingshastigheten kunne vente en betydelig epidemi med en topp i antall smittede på 150.000 i løpet av én dag, sier seniorforskeren.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer