Coronaviruset:

- Må prøve å ned-justere tiltakene

FHI-direktør Camilla Stoltenberg vil ikke avsløre hva de har anbefalt regjeringen før torsdagens pressekonferanse, men sier at vi nå «må prøve å nedjustere tiltakene så mye som mulig».

PRESENTERTE NY RISIKORAPPORT: Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under onsdagens pressetreff hos FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB
PRESENTERTE NY RISIKORAPPORT: Direktør ved Folkehelseinstituttet Camilla Stoltenberg under onsdagens pressetreff hos FHI. Foto: Terje Bendiksby / NTB Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert

En betydelig smittebølge vil treffe Norge i månedene vi har foran oss, skal vi tro Folkehelseinstituttets siste risikovurdering for coronaviruset.

«Mange hundre tusen vil bli smittet. En omikrondrevet vinterbølge er ikke mulig å stoppe, men det kan være mulig å dempe toppen av den», skriver de.

FHI-direktør Camilla Stoltenberg er imidlertid tydelig på at deres modelleringer, altså den ventede smitteutviklingen, er mindre dystre nå enn før jul:

- Vi har hatt tiltak som har fungert. Det har ført til at delta-epidemien har blitt utkonkurrert av omikron. Det er ikke i seg selv positivt at omikron sprer seg veldig raskt, men det kan tenkes at det er til å leve med, i og med at den også gir mindre alvorlig sykdom, sier Stoltenberg til Dagbladet.

Venter 100-400 daglige innleggelser

Før jul, da FHI hadde mindre kunnskap om omikron, antok de at risikoen for alvorlig sykdom var like høy som for delta-varianten. Nå antar de at risikoen for sykehusinnleggelse er 50-70 prosent lavere hvis man smittes med omikron.

Likevel er de forberedt på en bratt stigning i daglige covid-innleggelser, særlig rundt den ventede smittetoppen i månedsskiftet januar-februar.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer