Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må reagere når lærerne slår, lugger og klorer barna

Foreldrene mener lærerne på grendaskolen bruker vold. Politiet henla saken uten å snakke med elevene.

OPPGITT: Ove Bjørkelid og Gry Bringsvor har opplevd så grove overgrep mot de tre barna deres at de måtte ta dem ut av den lille bygdeskolen i Volda. I fire instanser bagatelliseres anklagene mot lærere og rektor ved skolen. Verken politiet, fylkesmannen, Kunnskapsdepartement eller Barneombudet vil foreta seg noe i saken.
Foto: Fridgeir Walderhaug
Foto: Fridgeir Walderhaug
OPPGITT: Ove Bjørkelid og Gry Bringsvor har opplevd så grove overgrep mot de tre barna deres at de måtte ta dem ut av den lille bygdeskolen i Volda. I fire instanser bagatelliseres anklagene mot lærere og rektor ved skolen. Verken politiet, fylkesmannen, Kunnskapsdepartement eller Barneombudet vil foreta seg noe i saken. Foto: Fridgeir Walderhaug Foto: Fridgeir Walderhaug Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

VOLDA (Dagbladet): Foreldreparet aksepterer ikke voldsbruken mot parets tre barn og har politianmeldt rektor og flere av lærerne ved skolen.

- Vi har tre oppegående, livlige unger som er som alle andre unger. Ivrige og glade - og med masse energi. Skolens lærere klarer ikke å hanskes med dette uten bruk av vold, det kan vi ikke akseptere, sier Gry Bringsvor til Dagbladet.

Hun kommer fra den lille bygda i utkanten av Volda kommune på Sunnmøre, og arbeider som helsesøster i skolen.

- Økt voldsbruk
Pappa Ove Bjørkelid har hatt den hyppigste kontakten med skolen når episodene har oppstått.

- Vi har en gutt i sjette klasse og et tvillingpar i femte klassetrinn. Vi opplevde ganske raskt at ungene våre ble utsatt for mobbing. Dette ble totalt neglisjert av lærere og rektor, som ofte valgte å svare med å gi barna våre all skyld med påfølgende voldsbruk når de forsvarte seg, sier Bjørkelid.

- Avstraffelsene og volden eskalerte, ikke minst etter at vi sendte klage over voldsbruken til skolens rektor.

Mistet troen
Paret har klaget saken til kommunen og fylkesmannen.

Barneombudet og Kunnskapsdepartementet er orientert, men kan ikke gjøre noe i enkeltsaker.

Av politiet ble de rådet til å anmelde overgrepene.

- Denne uka, etter sju måneder, fikk vi beskjed om at saken er henlagt fordi det, etter politiets syn, ikke foreligger noen straffbare forhold. Vi har mistet helt troen på offentlige instanser og lovverk, sier Bringsvor.

Han stiller spørsmålstegn ved politiets etterforskning.

- Hvordan har politiet jobbet i denne saken, fornærmede er ikke stilt ett eneste spørsmål i alle fall, sier Bringsvor.

- Når vi snakker med kommunen, blir det fort tydelig at noen har snakket sammen. Vi får svada-svar tilbake, med etterfølgende taushet.

- Kastet i veggen
Foreldreparet sier at det ikke bare gjelder deres barn.

- Vi får mange tilbakemeldinger fra andre foreldre i bygda som er takknemlige for at vi har tatt tak i saken. Vi bor i ei lita bygd, og en forstår jo at folk vegrer seg når mange er i slekt eller er nære venner, også blant de ansatte på skolen her, sier Bringsvor.

- Når du har barn som kommer hjem fra skolen og forteller at læreren har dratt ungen etter nakkeskinnet, eller lagt barnet i gulvet for så å sette seg oppå, så må vi reagere. Også når lærere slår, lugger, klorer og kniper. Hun hevder også at sønnen både er blitt knepet i brystvortene og kastet i veggen av en lærer.

- Er det vitner til disse voldsepisodene?

- Ja, ofte. I alle fall blant de andre ungene. Også lærere har sett sine kolleger utøve vold mot elever. En lærer ringte til og med hjem til oss etter å ha slått et av barna våre i ansiktet. «Jeg er ikke stolt av det jeg har gjort», sa hun.

Skolen har siden bekreftet episoden i et brev, saken endte med en muntlig beklagelse til foreldrene.

Gir seg ikke
Gry Bringsvor og Ove Bjørkelid fryktet for sikkerheten til sine barn og flyttet dem til en mindre skole.

Her stortrives alle tre. Ulempen er den svært lange skoleveien.

Nå klager foreldreparet saken til sivilombudsmannen og politiets henleggelse til statsadvokaten.

- Dere har valgt å stå fram i offentligheten med denne saken, hvorfor det?

- Dette er alvorlige forhold for våre og egne barn. Vi har brukt ett år på å sette oss inn i lover og regler. Men når vi ikke kommer noen vei med våre klager i tre instanser må vi reagere. Politiet slurver og velger å henlegge en så alvorlig sak etter uformelle samtaler med kun den ene parten. Vi og våre barn blir ikke hørt, ikke engang spurt, sier Gry Bringsvor.

- Ikke straffbar vold
Sunnmøre politikammer har henlagt anmeldelsen av rektor og flere lærere ved skolen som ikke straffbare.

- Etter vår etterforskning har vi kommet fram til at dette er forhold som ikke er å anse som straffbare, derfor er saken henlagt, sier politijurist Kjell Sigve Haugland ved Sunnmøre politidistrikt til Dagbladet.

Politiet konkluderer med at de anmeldte lærerne har gjort sin plikt.

— Det er slik at når en har problem med å tøyle utagerende elever så har lærer plikt til å bruke fysisk makt for å hindre videre skade på eleven og andre, sier politijuristen. Han sier slag og spark selvsagt ikke er tillatt, men at en lærer kan holde fast en elev, eller lede eleven ut av klasserommet ved å holde fast i armen,  bære ut eleven eller lignende.

Politiets bilder
— Rektor sier i sitt svar til Fylkesmannen at dette er utagerende elever, men foreldrene mener de er normale barn med normal atferd. Har dere lyttet mer til rektor her?

— Jeg kan ikke gå i detalj rundt dette. Her kommer også taushetsbelagte ting inn i bildet.

— Men er det ikke slik at politiets egne bilder viser at disse barna er utsatt for vold?

— Heller ikke her kan jeg gå i detaljer.

— Hvorfor er ikke foreldrene eller barna deres tatt inn til avhør i saken?

— Det blir alltid en helhetsvurdering om en skal ta barn inn til dommeravhør. Jeg ønsker ikke å gå inn i bakgrunnen for at vurderingen er tatt slik i denne saken, sier Haugland.

Nulltoleranse
Skolesjef i Volda, Karin Heggen sier at vold i skolen ikke kan aksepteres.

— Vi har nulltoleranse for bruk av vold. Makt skal bare benyttes i de tilfeller der det er snakk om skadebegrensning. Jeg vil ikke gå i detaljer rundt denne konkrete saken, sier Heggen som selv ikke har sett noen grunn til å gå til politianmeldelse.

Skolens rektor ønsker ikke å kommentere saken i Dagbladet.

HENLAGT SAKEN: Politijurist Kjell Sigve Haugland. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG
HENLAGT SAKEN: Politijurist Kjell Sigve Haugland. Foto: FRIDGEIR WALDERHAUG Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media