DANSEINSTITUTT: Det er påvist to tilfeller av tuberkulose på Bårdar akademi. Foto: Robin Reistad Fiske / Dagbladet
DANSEINSTITUTT: Det er påvist to tilfeller av tuberkulose på Bårdar akademi. Foto: Robin Reistad Fiske / DagbladetVis mer

Må regne med et halvt års behandlingstid

Må ta hver pille under tilsyn av helsepersonell.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): De to tuberkulosesyke elevene ved det kjente danse og musikal-instituttet Bårdar Akademiet i Oslo, gjennomgår omfattende medikamentell behandling.

- Som rektor må slike ting tas tak i med en gang. Det er en klasse som har alle tilfellene, sier rektor Hilde O. Haugan til Dagbladet.

Tredje person smittet Hun forteller at de har visst om de to syke i to dager. I tillegg misternker de at en tredje person er smittet. Akkurat nå er behandling av de to elevene med påviste tilfeller under behandling.

- Begge er innlagt på sjukehus og begge er heldigvis under bedring. Det er all grunn til å tro at de blir fullt ut restituerte, sier bydelsoverlege Finn Bovim.

Hoste, slapphet, vekttap og nattsvette er typiske symptomer på tuberkulosesykdom. Behandlingen er imidlertid omfattende og meget langvarig.

Lang behandling - De to må ta fire forskjellige medikamenter i to måneder, og deretter to medikamenter i fire måneder. Og alle medikamentene skal tas under tilsyn av helsepersonell, i henhold til Folkehelseinstituttets retningslinjer. Det gjøres for å sikre at behandlingen blir forskriftsmessig gjennomført, sier Bovim.

I mars gikk eksperter ut og advarte mot tuberkulose, og fortalte at sykdommen var på vei tilbake til Norge.

Bovim opplyser at et stort antall elever ved Bårdar Akademiet allerede et testet for tuberkulose.

Svar på testing - Svar får vi over helga. Det blir også gjennomført tester på over 100 elever til uka. Situasjonen er under kontroll, sier bydelsoverlege Finn Bovim til Dagbladet.

BYDELSOVERLEGE: Finn Bovim sier at det er all grunn til å tro at de to som er påvist syke vil bli fult ut restituert. Her er han i tingretten i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix
BYDELSOVERLEGE: Finn Bovim sier at det er all grunn til å tro at de to som er påvist syke vil bli fult ut restituert. Her er han i tingretten i 2012. Foto: Lise Åserud / NTB scanpix Vis mer

Studentrådslederen på Bårdar akademiet, Henrik Tidemann (22) sier at elevene på skolen tar det med ro.

- Vi tar det fattet. Det er helt ny informasjon, og den aktuelle klassen ble informert i går. Vi andre ble informert om tuberkulose i dag, og er godt informert, sier Tidemann til Dagbladet.

STUDENTRÅDSLEDER: Henrik Tidemann (22) er studentrådsleder og elev i 2. klasse på Bårdar Akademiet der to personer har fått tuberkulose. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet
STUDENTRÅDSLEDER: Henrik Tidemann (22) er studentrådsleder og elev i 2. klasse på Bårdar Akademiet der to personer har fått tuberkulose. Foto: John T. Pedersen / Dagbladet Vis mer