- Må regne med flere infeksjoner

I går kl 13.25 ble kong Harald, for tredje gang på en drøy måned, innlagt ved Rikshospitalet. Han kan påregne flere innleggelser på sykehus i framtida.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er ikke uvanlig at folk som har fått operasjon i urinveiene pådrar seg infeksjon

- En som er blitt operert for kreft og har fjernet urinblæra, vil aldri komme tilbake til sitt gamle jeg. Kong Harald risikerer flere infeksjoner. Men det er ingenting i veien for at han likevel kan komme tilbake med full arbeidskapasitet, sier urolog Morten Andersen ved Innlandssykehuset Hedmark.

Innlagt i flere dager

Kongen vil være innlagt ved Rikshospitalet noen dager, der han vil få antibiotikabehandling.

En alvorlig dronning Sonja forlot Rikshospitalet via akuttinngangen rett før kl 16 i går, etter å ha vært sammen med kongen i to og en halv time. Hun gikk rett inn i en ventende bil som deretter, i stor fart, passerte pressekorpset.

Rett før dronningen, forlot også hoffsjef Lars Petter Forberg sykehuset.

- Kongen har det etter forholdene bra, sa Forberg til Dagbladet.

Ingen dramatikk

- Ingen grunn til dramatikk, påpeker informasjonsansvarlig Wenche Rasch ved Slottet.

Det siste er urolog Morten Andersen enig i:

- Kongen vil høyst sannsynlig komme tilbake i fullt arbeid. Men han vil alltid være disponert for nye infeksjoner. Det vil alle som har fått fjernet urinblæra og operert inn nye urinveier.

- Hvorfor og hvordan vil han være disponert?

- Ved slike operasjoner får pasienten erstattet blæra med egne tarmer. Tarmene festes til urinlederne i nyrene, og som regel derfra ned til urinrøret. Disse nye urinveiene er tross alt kunstige og derfor mer utsatt for infeksjon enn de opprinnelige.

- Hvordan arter smertene seg?

- Pasienten får gjerne feber og føler seg slapp. Selve urinavgangen kan også oppleves som smertefull, sier urolog Andersen.

Innlagt: Kong Harald har det etter forholdene bra.