- Må regne med flere terrorangrep

Terrorforsker Hans Brun mener Europa må regne med flere terrorangrep, og at verden ikke har forstått hvor farlig jihadistene er.

- MER TERROR:  Terrorforsker Hans Brun ved Kings College i London er tydelig på at Europa må regne med mer islamistisk terror. - Jihadisme er en mørk og farlig ideologi, sier Hans Brun. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- MER TERROR: Terrorforsker Hans Brun ved Kings College i London er tydelig på at Europa må regne med mer islamistisk terror. - Jihadisme er en mørk og farlig ideologi, sier Hans Brun. Foto: Gunnar Hultgreen / DagbladetVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

- Terrorangrepet i Paris følger et tydelig mønster, og har klare paralleller til terrorangrepene i Mumbai i november 2008. Da ble minst 172 drept og over 370 ble skadet. Og angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i september 2013. Der ble 67 drept og 175 skadet.

- Alt tyder på at terroristene som slo til i Paris har hatt samme mål: Drepe flest mulig, sier terrorforsker Hans Brun.

Svenske Hans Brun er en av de fremste ekspertene på kontraterrorisme. Han foreleser og forsker på fenomenet terror ved det anerkjente universitet Kings College i London.

Jihadister - Teoretisk kan det være andre enn islamister som utførte terrorangrepene i Paris. Men det er overveiende sannsynlig at det er Den islamske stat og jihadistene som står bak det brutale terrorangrepet, sier Hans Brun til Dagbladet.

- Hvem er disse jihadistene?

- Jihadisme er en islamsk ideologi som oppsto i moderne form i det forrige århundret. I november 1979 tok islamske fundamentalister gisler i stormoskeen i Mekka, flere hundre ble drept. Og framfor alt mordet på den egyptiske presidenten Anwar Sadat i oktober 1981, blir regnet som starten på den jihadistiske ideologien. En mørk religiøs ideologi som ikke har motforestillinger mot å bruke vold. Og er villig til å drepe og utføre terror for å oppnå sitt mål — kalifatet.

- Det er- jihadismen - er en islamistisk voldelig trosretning, tuftet på en væpnet kamp — hellig krig. Jihadistene vil innføre et nytt islamistisk styresett i verden, et globalt kalifat. Jihadisme er en islamistisk retning som kan knyttes til den puritanske salafistiske skolen av sunnimuslimer, sier Hans Brun.

- Ikke overrasket Bare i løpet av de siste åra har minst 20 000 mennesker har reist fra forskjellige deler av verden for å slutte seg til jihadistene i Syria og Irak.

Terrorforskeren er ikke overrasket over at det skal ha vært åtte islamister som slo til i Paris.

- Jeg er ikke overrasket, men jeg er trist og lei meg. Allerede i fjor advarte jeg og andre terrorforskere mot utviklingen. Når jihadistene blir satt under press, har deres svar vært å spre terror. Terroren vi så i Paris, har deler av Afrika og Midtøsten slitt med i flere år, sier Hans Brun.

- Betyr det at vesten må regne med flere slike terrorangrep?

- Ja, dessverre! Det må regne med. Det er en uttalt strategi fra Den islamske stat og jihadistene at de ved terrorangrep vil beseire Europa, og ved terror få de vestlige land og våre verdier ut av Midtøsten, slik at de kan opprette et kalifat basert på sharialover og ekstrem islamisme.

Terrormål - Er det fare for at Norge og Norden kan være neste terrormål?

- Frankrike og Storbritannia er trolig primærmålene i Europa. Deretter er faren for slike attentater stor i Italia og Spania. Det er kort vei dit fra Nord-Afrika. Jihadistene mener også at Spania er historisk islamsk land, sier Hans Brun.

- Norge, Sverige og Danmark er nok ikke de mest trolige terrormålene for jihadistene, men det er ikke usannsynlig at de vil forsøke å slå til i Norden også, sier Hans Brun.

Terrorforskeren er tydelig på at verdenssamfunnet ikke har forstått alvoret i trusselen fra jihadistene.

- Mer terror - Jihadisme og terror må vi dessverre regne med kommer til å skje framover. Vi står nå overfor en mørk ideologi som utfordrer verden på en måte vi ikke har sett siden Det tredje rike og nazistenes herjinger. Jeg ser ingen «quick fix», for hvordan dette skal løses, slik at terroristene ikke lykkes. Det løser lite, kanskje forhindrer vi et folkemord med å bombe Den islamske stat, men på sikt er ikke kortsiktighet løsningen på terrorproblemet, sier Hans Brun.

-Hva mener du?

- Hvis verdenssamfunnet ikke aktivt samarbeider og sammen tar grep for å løse terrorproblemet, løser ikke vi ikke problemet og klarer ikke å beseire jihadismen. Uten en internasjonal strategi vil jihadistene lykkes, og kan destabilisere stor deler av Midtøsten og Nord-Afrika, sier terrorforsker Hans Brun.