- Må regne med flere terrorangrep

Terrorforsker Hans Brun mener Europa må regne med flere terrorangrep, og at verden ikke har forstått hvor farlig jihadistene er.

- MER TERROR:  Terrorforsker Hans Brun ved Kings College i London er tydelig på at Europa må regne med mer islamistisk terror. - Jihadisme er en mørk og farlig ideologi, sier Hans Brun. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet
- MER TERROR: Terrorforsker Hans Brun ved Kings College i London er tydelig på at Europa må regne med mer islamistisk terror. - Jihadisme er en mørk og farlig ideologi, sier Hans Brun. Foto: Gunnar Hultgreen / Dagbladet Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- Terrorangrepet i Paris følger et tydelig mønster, og har klare paralleller til terrorangrepene i Mumbai i november 2008. Da ble minst 172 drept og over 370 ble skadet. Og angrepet på kjøpesenteret Westgate i Nairobi i september 2013. Der ble 67 drept og 175 skadet.

- Alt tyder på at terroristene som slo til i Paris har hatt samme mål: Drepe flest mulig, sier terrorforsker Hans Brun.

Svenske Hans Brun er en av de fremste ekspertene på kontraterrorisme. Han foreleser og forsker på fenomenet terror ved det anerkjente universitet Kings College i London.

Jihadister - Teoretisk kan det være andre enn islamister som utførte terrorangrepene i Paris. Men det er overveiende sannsynlig at det er Den islamske stat og jihadistene som står bak det brutale terrorangrepet, sier Hans Brun til Dagbladet.

- Hvem er disse jihadistene?

- Jihadisme er en islamsk ideologi som oppsto i moderne form i det forrige århundret. I november 1979 tok islamske fundamentalister gisler i stormoskeen i Mekka, flere hundre ble drept. Og framfor alt mordet på den egyptiske presidenten Anwar Sadat i oktober 1981, blir regnet som starten på den jihadistiske ideologien. En mørk religiøs ideologi som ikke har motforestillinger mot å bruke vold. Og er villig til å drepe og utføre terror for å oppnå sitt mål — kalifatet.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer