Oslo og corona

- Må regne med «heavy» nysmitte

2021 var året da omikronvarianten invaderte både hovedstaden og Raymond Johansens egen kropp. Nå stålsetter Oslo-byrådslederen seg for nok en pandemivinter.

VENTER «HEAVY» SMITTE: - Med omikronviruset tror jeg at vi må regne med at det blir ganske «heavy» med nysmitte uansett. Jeg vil ikke bli overrasket over det. Tallene viser en synkende trend i Oslo akkurat nå, men det setter jeg ikke helt min lit til, sier Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet
VENTER «HEAVY» SMITTE: - Med omikronviruset tror jeg at vi må regne med at det blir ganske «heavy» med nysmitte uansett. Jeg vil ikke bli overrasket over det. Tallene viser en synkende trend i Oslo akkurat nå, men det setter jeg ikke helt min lit til, sier Oslo-byrådsleder Raymond Johansen (Ap). Foto: Nina Hansen / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
LES ALT OM CORONA

- Berg-og-dal-bane. Og den har vært dypere nede enn den har vært oppe. Først med glade folk og forventningene om at ting var over, og så avslutningen av dette året - hvor vi ser permitteringer, arbeidsløshet og hjemmeskole. Ekstremt mange har sittet i karantene gjennom jul og nyttår. Berg-og-dal-bane. Men mer dal enn berg.

Det sier Raymond Johansen (Ap) da Dagbladet ber ham oppsummere sitt andre pandemiår som byrådsleder i Oslo.

Han er ikke i tvil om hva som var har vært den tyngste delen av 2021.

- De 197 dagene Oslo var nedstengt. Vi trodde at vi skulle åpne, og så kom alfavarianten til Nordre Follo, og vi stengte ned - stikk i strid med hva vi trodde, sier han nyttårsaften.

Avslutningen på det tunge året feiret han på hytta i Valdres.

- Med noen få hyttenaboer. Rolig. Bikkja er så redd for raketter, så det er det beste stedet å være.

Johansen småhoster litt i telefonen.

- Jeg er i veldig fin form, jeg, nå. Veldig, bedyrer han.

- Ulikhetsmaskin

Johansen beskriver erfaringene fra de siste to åra med ett ord: uforutsigbarhet.

- Håp og lovnader er nesten umulig å gi, all den tid dette er en global pandemi. Ingenting illustrerer det bedre enn omikronvarianten. Uka etter at den ble oppdaget i Sør-Afrika, så var den i Norge.

- Og i Oslo?

- Og i Oslo. Og inni meg, etter hvert, sier han, og fortsetter:

- Det viser hvor krevende det er i vår globaliserte verden. Pandemien har lært meg enormt mye om landet mitt. Den er et forstørrelsesglass på ulikhet, og den er en ulikhetsmaskin. Hver dag samfunnet er nedstengt, er en dag som kan skape mer ulikhet.

KORT: Her blir Raymond Johansen lei under pressekonferansen om corona. Vis mer

- Veldig tungt

Norge er en ressurssterk nasjon, understreker han.

- Men det er mange vi er avhengige av. Og vi er avhengige av at de er over radaren i samfunnet vårt.

Da snakker han ikke bare om voksne i samfunnskritiske yrker. Han snakker også om barna.

- Jeg snakker om en masse unger som er avhengige av å være på skolen. Av å bli sett og lære. Som ikke har to velutdannede foreldre hjemme, som på sett og vis kan gi dem en skolehverdag - i hvert fall kunnskapsmessig. Som ikke kan få den typen påfyll, som har foreldre som er ute hele dagen og gjør en samfunnskritisk jobb, eller ikke har den kompetansen.

Fra og med 17. desember innførte Oslo heldigital undervisning i grunnskolen, videregående, voksenopplæringen og fagskole. Det ble gjort unntak for barn med foresatte i samfunnskritiske funksjoner og spesielt sårbare barn.

Den avgjørelsen ble fattet med tungt hjerte, medgir Johansen.

- Veldig tungt. Jeg har sagt det før, og jeg sier det igjen. Oslo skal ikke være stengt en dag mer enn nødvendig. Ikke en dag!

VAKSINE: Tirsdag 7. desember bestemte regjeringen blant annet at meteren og skjenkestopp skal gjeninnføres nasjonalt. Nå bønnfaller byrådsleder i Oslo, Raymond Johansen, uvaksinerte om å vaksinere seg. Video: NTB Vis mer

- Problemene skyter opp

Johansen er også bekymret for Oslo-borgerne med en «løsere tilknytning til arbeidslivet».

- De som har en app som arbeidsgiver, eller hopper fra jobb fra jobb.

Jo mer uforutsigbart arbeidslivet blir, jo større vil de sosiale forskjellene bli, frykter han.

- Forstørrelsesglasset viser også hvor enormt avhengig Norge er av importert arbeidskraft. Det kan være både positivt og negativt. I nesten alle sektorer.

Han nevner i fleng:

- Landbruk, fiskeri, bygningsarbeid, hotell, restaurant, serveringsbransjen. Når du stenger ned ett sted, vil problemene skyte opp andre steder. Og de vil etter hvert bli enorme for et samfunn som vårt. Så dette synes jeg er tungt.

Så vidt under overflaten lurer også en presserende debatt om det norske helsevesenet, mener han.

- Det er vanskelig å forstå at intensivkapasiteten ved sykehusene alene nå bestemmer hvorvidt samfunnet er lukket og stengt i lange perioder. Det krever en omfattende debatt, og jeg opplever at den er i gang.

- Lei og utmatta

- Med alt dette som bakteppe, hva er oppfordringen din til festklare Oslo-borgere i kveld? spør Dagbladet nyttårsaften formiddag.

- For det første vil jeg få lov til å si til Oslo-folket at de har vært utrolig tålmodige, oppfinnsomme og omsorgsfulle. Og det er utrolig tungt å stadig måtte gi beskjeden om at vi igjen går en tung pandemivinter i møte, svarer Johansen.

Helt mørkt er det imidlertid ikke, mener han.

- Vi har klart det før. Vi er trent nå. Mange er lei og utmatta, men vi vet mer om hvordan vi skal få det til. Og jeg lover at vi skal gjøre alt for at denne byen ikke skal holde stengt et øyeblikk lenger enn nødvendig.

Målet er at hovedstaden kan åpne snart som mulig, ifølge Johansen.

- Jeg vet at det ikke var helt det du spurte om. Men når jeg sier at folk er trente og kunnskapsrike, så skjønner jeg at de feirer med den kunnskapen og kompetansen. Også i kveld.

Johansen ønsker debatt om coronatiltakene velkommen.

- Det er sunt, ettersom vi alle får mer kunnskap om det - selv om det kan være tøft for oss som er beslutningstakere.

Venter «heavy» nysmitte

I starten av desember ble over hundre personer smittet med omikron-varianten på det mye omtalte julebordet på Louise i Oslo.

Johansen legger ikke skjul på at han frykter - og nærmest regner med - en reprise.

- Med omikronviruset, tror jeg at vi må regne med at det blir ganske «heavy» med nysmitte uansett. Jeg vil ikke bli overrasket over det. Tallene viser en synkende trend i Oslo akkurat nå, men det setter jeg ikke helt min lit til.

- Er dere spesielt bekymret for mørketall nå etter jula?

- Ja. Det er vi. Mange har kanskje vært redde for å teste seg, for å ikke havne i karantene i jula. Jeg er ikke naiv heller. Vi må ikke bli overrasket når tallene øker. Men det fine er at man tilsynelatende ikke blir like sjuk av omikronviruset.

Smittet kona

Selv fikk han imidlertid hard medfart da han tidligere i desember ble smittet med omikronvarianten.

- Jeg ble dårlig. Hadde høy feber i noen dager. 39,6 grader på det høyeste. Det er ganske mye for en voksen mann, tror jeg. Det var aldri aktuelt å oppsøke lege eller noe sånt. Men jeg var dårlig, altså.

Han vet fremdeles ikke hvem som smittet ham. Like ille som feberen var vissheten om at han kunne ha smittet andre.

- Det er klart at hele greia er veldig ubehagelig. Men det jeg har sagt gjennom hele pandemien, gjelder jo også meg selv: Vi er alle uskyldige. Dette viruset oppsto 7500 kilometer fra Norge, sier han, og konkluderer:

- Det er ikke skiturister. Det er ikke innvandrere. Det er ikke russ. Vi er uskyldige. Og personlig har jeg vært ekstremt forsiktig. Det er ubehagelig, men jeg har ikke hørt at jeg har smittet andre enn kona mi, som jo er ille nok.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer