Må reise fra Norge før nyttår

Takako Ellefsen (83) har fått beskjed om at hun må reise fra Norge innen 28. desember. Hennes advokat Maren Skåden opplever det som urimelig og uforståelig.

KASTES UT: Takako Ellefsen (83) har fått beskjed om at hun må reise fra Norge innen 28. desember. Foto: Privat
KASTES UT: Takako Ellefsen (83) har fått beskjed om at hun må reise fra Norge innen 28. desember. Foto: Privat Vis mer
Publisert

Takako Ellefsen (83) har bodd i Norge i flere år, hvor hun også har familie. Nå har hun fått beskjed om at hun må reise ut av landet innen 28. desember. Dette ble klart da Utlendingsnemnda (UNE) i november besluttet å ikke omgjøre Utlendingsdirektoratets (UDI) vedtak.

UDI har tidligere besluttet at Ellefsen ikke har rett til opphold i Norge som familiemedlem til en EØS-borger, og at hun heller ikke har oppholdstillatelse på annet grunnlag. Det går fram av UNEs vedtak, som Dagbladet har fått tilgang til.

Dagbladet har vært i kontakt med familien til Ellefsen søndag. Til VG sier Ellefsen at det er i Norge hun har mest tilknytning.

- Det er her jeg vil være de åra jeg har igjen. Nå vil jeg for all del ikke ha politiet på døra for å kaste meg ut i romjula. Da reiser jeg heller ut av landet tidligere – hvis ikke dette løser seg, sier Ellefsen til VG.

- Urimelig og uforståelig

Kommunikasjonsdirektør Ingrid Grimsmo i UDI opplyser til Dagbladet at de ikke kan uttale seg om enkeltsaker før den som eier saken fritar dem fra taushetsplikten. Videre henviser hun til UNE som har gjort det endelige vedtaket. Kommunikasjonsdirektør Bjørn Lyster i UNE uttaler til Dagbladet at han ikke er kjent med saken, og henviser til vedtaket.

Ellefsen representeres av advokat Maren Skåden, som uttaler til Dagbladet at hun opplever UNEs avslag som både urimelig og uforståelig.

- UNEs avslag framstår som nokså urimelig og uforståelig. Vi er uenige i UNEs forståelse av Ellefsens sykeforsikring, Ellefsens tilknytning til Norge og Ellefsens forsørgelsesbehov, sier Skåden til Dagbladet og fortsetter:

- Jeg skal møte Ellefsen og hennes familie i morgen, så vi har ikke tatt stilling til hva vi vil foreta oss videre ennå. Men det foreligger et endelig vedtak, så enten må vi ta det til retten, eller så må vi be om en omgjøring.

Flere år i Norge

Av vedtaket framgår det at Ellefsen har hatt oppholdstillatelse i Norge fra 2009 til 2013. I tillegg har advokaten hennes opplyst at hun bodde i Norge fra 1965 til 1967.

Videre framgår det at Ellefsen har ei datter som er norsk statsborger, i tillegg til at hun og hennes advokat har opplyst at hun også har en sønn og barnebarn som bor i Norge. Selv er hun japansk statsborger og har utøvet EØS-rettigheter i Spania.

Ellefsen og dattera bodde sammen i Spania før de flyttet til Norge. Dattera ble registrert som bosatt i Norge i 2020, mens Ellefsen selv søkte om oppholdskort i 2021, framgår det av vedtaket.

Forsørgelsesbehov

For å få oppholdstillatelse som familiemedlem til en EØS-borger, kreves det at man forsørges av dette familiemedlemmet, samt at denne forsørgelsen har vært nødvendig. UNE konkluderer med at Ellefsen ikke har dokumentert at hun har hatt behov for forsørgelse. Dette særlig fordi at Ellefsen har mottatt pensjon mens hun har blitt forsørget.

«UNE har forståelse for at situasjonen som pensjonist kan være utfordrende økonomisk, og at pensjonister i noen tilfeller vil motta støtte fra familie. UNE bemerker imidlertid at det skal mye til for å få opphold etter gjeldende regelverk som forsørget familiemedlem. Personer som mottar alderspensjon vil som regel bli ansett som forsørget i hjemlandet fordi pensjonen vil bidra til at personens helt grunnleggende behov vil være dekket», skriver UNE i sitt vedtak.

Sykeforsikring og tilknytning

Deretter konkluderer UNE med at Ellefsen ikke har dokumentert at hun har en heldekkende sykeforsikring som dekker alle risikoer i Norge, noe som gjør at de ikke vil vurdere om Ellefsen likevel kan få oppholdstillatelse i Norge om hun kan anses å være forsørget som del av datteras husstand.

Til slutt konkluderer UNE med at Ellefsen ikke har en særlig tilknytning til Norge som tilsier at hun skal få oppholdstillatelse.

«UNE har vurdert opplysningene om at klageren har en særlig tilknytning til Norge på grunn av familie og tidligere botid, men har etter en helhetlig vurdering kommet til at oppholdstillatelse ikke gis i denne saken».

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer