Flyteknikerstreik:

Må reise i to døgn

Flyet til Helene Vikingstad (23) ble kansellert fra Tromsø. Flyteknikerstreiken har ført til at Vikingstad fikk en mye lengre hjemreise enn planlagt.

REISE: Når Dagbladet snakker med Helene Vikingstad (23) sitter hun på toget. Hun har vært på resiefot siden flyet hennes til Bergen ble kansellert søndag kveld. Foto: Privat

REISE: Når Dagbladet snakker med Helene Vikingstad (23) sitter hun på toget. Hun har vært på resiefot siden flyet hennes til Bergen ble kansellert søndag kveld. Foto: Privat

Vis mer
Publisert
Sist oppdatert
✈️

SAS-STREIKEN:

 

Fakta og rettigheter

Les mer  

- Jeg har med meg bøker, musikk og lydbok, så jeg holder motet oppe. Det er heldigvis en fin utsikt ut av vinduet, sier Helene Vikingstad (23) til Dagbladet.

Vikingstad, som kommer fra Sola i Rogaland, var på besøk hos en venninne i Tromsø gjennom helga. Søndag kveld skulle hun reise hjem til Bergen.

I likhet med mange andre i Tromsø fikk også Vikingstad flyet sitt kansellert, som følge av flyteknikerstreiken, ti minutter før hun egentlig skulle gå om bord i flyet.

- Det var mange som ble frustrerte og oppgitt. Jeg fikk en melding om at jeg ville bli refundert, men at jeg ikke kunne ombooke flyet. Jeg kunne heller ikke få en overnatting på hotell eller penger til mat, sier hun.

Det var NRK Troms og Finnmark som først omtalte saken.

- Norge på langs

Vikingstad gikk med det samme i gang etter å lete etter flere flyavganger fra Tromsø til Bergen, men det var ikke ledige fly før flere dager seinere. I tillegg kostet billettene minst fire ganger så mye som flybilletten hun hadde kjøpt til 1200 kroner.

Derfor valgte hun å endre både reiserute og transportmiddel for å komme seg hjem til Bergen. Turen hjemover kunne derfor fortsette med buss mandag morgen.

Når Dagbladet snakker med Vikingstad sitter hun på toget fra Trondheim til Oslo, like i nærheten av Støren stasjon. Fra Oslo går turen videre til Bergen, der hun først ankommer klokka 06.00 onsdag morgen. Da har turen med transport tatt 43 timer og Vikingstad har vært på reisefot i 60 timer.

BUSS: Etter flere kansellerte fly var det mange som, i likhet med Vikingstad, måtte finne alternative reiseruter. Foto: Privat
BUSS: Etter flere kansellerte fly var det mange som, i likhet med Vikingstad, måtte finne alternative reiseruter. Foto: Privat Vis mer

- Det har vært flere tog som har vært forsinket, så jeg ankommer Bergen seinere enn planlagt. Jeg har heldigvis ferie, så det går greit å reise over flere dager, sier hun.

Hjemreisen som egentlig skulle være en flytur på noen timer har blitt til tre busser og tre tog.

- Jeg ender med å reise nesten hele Norge på langs, sier hun.

Likevel er Vikingstad mest oppgitt over at prislappen på reisen har blitt tre ganger så dyr som originalprisen. Nå har hun betalt 3600 kroner for reisen hjem, noe hun beskriver som en betydelig sum for henne som er student.

Hun forteller til Dagbladet at flere av de som egentlig skulle reise med hennes fly også endte med å ta bussen for å komme seg videre.

Etterslep etter streik

Tirsdag morgen ble det kjent at Arbeidsminister Marte Mjøs Persen (Ap) har besluttet tvungen lønnsnemnd i konflikten mellom flyteknikerne i Norsk Flytekniker Organisasjon (NFO) og motparten i NHO Luftfart. Dermed er flyteknikerstreiken slutt.

Likevel er det fortsatt store forsinkelser i flytrafikken. Fra Tromsø er mange flyavganger fullbooket, og prisene har tatt seg kraftig opp. Flere av flyselskapene har heller ikke ledige avganger før til helga.

Som følge av streiken opplyser både Widerøe og Norwegian at de fortsatt vil slite med etterslep.

LOCKOUT: Forbrukerrådet forteller at det er mer enn bare flybilletten som kan bli refundert. Video: Dagbladet TV. Programleder: Håvard T-L Knutsen. Vis mer

- Det vil ta dager, og det kan ta uker før vi er der vi ville ha vært foruten konflikten, sier kommunikasjonssjef Catharina Solli i Widerøe til NTB, etter at flyteknikerkonflikten er avsluttet med tvungen lønnsnemnd.

Widerøe har måttet kansellere flere hundre avganger som følge av konflikten, og vil fortsatt slite med etterslep for å få alt på plass igjen.

- Nå vil passasjerene kunne bli ombooket til nye flyginger. Under streiken har vi bare kunnet kansellere, forklarer kommunikasjonssjefen om forskjellen på før og etter.

Norwegian opplyser også at de venter noe etterslep av teknisk vedlikehold.

- Mål er likevel å gjennomføre alle flyginger som står på programmet, skriver selskapet i en pressemelding.

I tillegg er det knyttet stor forventning til at SAS-pilotene blir tatt ut i streik fra 29. juni, dersom pilotene og SAS ikke kan komme til enighet.

Bilde av norgesferiekartet

Norgesferie

Se lesernes favorittreisemål

Legg til dine steder Se kart

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer