Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

- Må rives hvis det skal bli fred

Utenriksminister Jonas Gahr Støre er klar i sin knusende kritikk av Israels separasjonsmur på Vestbredden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

RAM (Dagbladet): Støre kom med klar kritikk av det han kaller en «okkupasjonsmur» og den fortsatte bosettingsbyggingen da han møtte israelske regjeringsmedlemmer under sitt besøk i Israel og de okkuperte områdene. Men det er altså lite Norge kan gjøre med disse bruddene på folkeretten, ifølge utenriksministeren.

- For selv om FN mener at muren må rives, har Norge ingen makt å sette bak verdens krav til Israel, sier utenriksministeren.

Han står på en bakketopp i den palestinske landbyen Ram og kikker ut over det bibelske landskapet. Den 9 meter høye muren som skiller Ramallah fra Jerusalem ligger rundt 100 meter unna. Noen kilometer lenger bak ligger israelske bosettinger på åskammene.

«Hvor er pengene», roper en palestinsk mann som selger mat fra ei kjerre langs veien, etter Støres konvoi med skuddsikre diplomatbiler. Han sikter til giverlandenes stans av bistand til den palestinske regjeringen.

For å presse Hamas-regjeringen til å anerkjenne Israel, har Norge og de andre giverlandene stoppet utbetalingene som palestinske myndigheter er helt avhengige av.

«Katastrofe»

Utenriksminister Støre følger alvorlig med når han får en innføring i hva muren betyr for palestinerne av David Shearer, sjef FNs kontor for humanitære spørsmål (OCHA) i de okkuperte områdene. -  Før gikk veien rett fra Ramallah til Jerusalem, forklarer Shearer. Det er umulig for palestinerne å kjøre på den veien nå, forteller Shearer.

Han peker vestover, og sier at «den internasjonalt anerkjente grensen til Israel ligger 4 kilometer fra muren». Det betyr at Israel har flyttet grensen langt inn på palestinsk land.

 STENGT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre foran muren Israel bygger gjennom palestinsk land på Vestbredden. For får uker siden var det ennå en liten åpning i muren der folk kunne passere. Nå er også den stengt, og folket i Ram og Ramallah er murt inne. -  Muren er ulovlig, understreker utenriksministeren. Foto: YNGVIL MORTENSEN
STENGT: Utenriksminister Jonas Gahr Støre foran muren Israel bygger gjennom palestinsk land på Vestbredden. For får uker siden var det ennå en liten åpning i muren der folk kunne passere. Nå er også den stengt, og folket i Ram og Ramallah er murt inne. - Muren er ulovlig, understreker utenriksministeren. Foto: YNGVIL MORTENSEN Vis mer

De viktigste sykehusene, skolene, moskeene og kirkene ligger i Jerusalem, som lå en ti minutters kjøretur unna før muren stengte veien.

-  Det blir vanskeligere og vanskeligere for palestinere å komme inn i Jerusalem, forteller OCHA-sjefen.

- Israel bygger tunneler og veier som er inngjerdet med piggtråd. Disse skal palestinere bruke mellom de palestinske landsbyene og Ramallah.

- Blir de utsatt for kontroller på veiene, spør Støre.

- Ja, og det er svært lett for israelerne å stenge veiene. Alt i alt er dette en katastrofe for palestinerne, sier Shearer.

Ignorerer FN

Støre understreker at muren er ulovlig ifølge Den internasjonale domstolen i Haag, det viktigste jurdiske organet til FN, som for to år siden uttalte at den må rives.

- Men det har ikke spilt noen rolle, sier Shearer. Israelerne har fortsatt byggingen av muren, som resten av verden mener er folkerettsstridig. Muren er prioritet nummer én for Israels regjering, som kaller den sikkerhetsgjerde.

- Problemet er ikke at muren eksisterer, men at den er bygd på palestinsk land og ikke langs Israels internasjonalt anerkjente grense, er Støre og Shearer enige om.

- Det som i alle fall i retorikken er ment å være en mur for sikkerhet, skaper på lang sikt ny usikkerhet fordi den forlenger og fordyper konflikten som okkupasjonen skaper, mener Støre.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling