- Må rydde i eget styre

Barnehage-direktør Anne Lindboe sier hun ikke kjenner til barnehager med kompliserte selskapsstrukturer. Audun Lysbakken ber henne ta en kikk i sitt eget styre.

KRITISK: Audun Lysbakken synes det er rart at administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund ikke kjenner til et eneste tilfelle med selskaper med strukturer som kan skape usikkerhet om driften. Foto: Hans Arne Vedlog
KRITISK: Audun Lysbakken synes det er rart at administrerende direktør i Private barnehagers landsforbund ikke kjenner til et eneste tilfelle med selskaper med strukturer som kan skape usikkerhet om driften. Foto: Hans Arne VedlogVis mer

- Anne Lindboe sier hun ikke kjenner til eksempler på kompliserte selskapsstrukturer i private barnehager. Da har hun lett veldig dårlig. Hun kunne bare spurt rundt i eget styrerom. Hennes eget styre er fullt av selskaper med svært kompliserte selskapsstrukturer.

Det sier SV-leder Audun Lysbakken. Bakgrunnen er Private barnehagers landsforbund (PBL) s svar på en rekke medieoppslag og rapporter det siste året om misbruk av offentlige midler. Administrerende direktør Anne Lindboe har innført ti vettregler for sine barnehager, der den første lyder:

UENIG: Anne Lindboe. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix
UENIG: Anne Lindboe. Foto: Terje Bendiksby / NTB scanpix Vis mer

«Unngå selskapsstrukturer og transaksjoner som er egnet til å skape usikkerhet om driften.» Men i et intervju med Dagbladet sa Lindboe at til tross for vettreglen kjenner hun ingen konkrete eksempler på dette selv.

Lysbakken mener Lindboe ved å si at hun ikke kjenner eksempler på dette, svekker tilliten til PBL.

- Veldig mye av velferdsprofitten i Norge tas ut ved kompliserte eierstrukturer, der penger kan flyttes gjennom ulike selskaper og systemer for husleie og slikte ting. Vanlig utbytte, som er enklere å måle, er en mindre del, sier Lysbakken.

Må rydde opp

SV mener det er flere eksempler på barnehagekonserner med kompliserte strukturer i PBLs styre. Blant dem landets to største, Læringsverkstedet og Espira. Begge konsern består av et høyt antall mindre selskaper. I tillegg til barnehager, er det eiendoms- og konsulentselskaper. Espira var tidligere eid av et utenlandsk fond, men er nå en del av et svenskeid utdanningskonsern.

Videre peker de på styrelederen i PBL, Eirik Husby, som er delerier i Borg Barnehager. Også dette er del av en konsern, eid av et holdingselskap. I konsernet finnes også selskaper som driver med transport, anlegg og eiendom.

En av barnehagene til Eirik Husby må betale kommunen 800 000 kroner for å ha hatt for lav bemanning, et vedtak som er påklaget til Utdanningsdirektoratet.

- Vårt poeng er følgende: Anne Lindbo må rydde opp, hvis hun mener noe som helst med disse vettreglene.

- Mener du at hun bør kaste disse aktørene ut av styret?

- Hun må i alle fall gå til disse selskapene og kreve at de tar konsekvensen av vettreglene de selv har vært med på å bestemme, så det blir åpenhet og enkle, oversiktlige strukturer i disse selskapene. Slik kan vi være sikre på at pengene disse selskapene får går til barn og ikke til formuer eller ender i skatteparadis, sier Lysbakken, som ønsker seg et nasjonalt profittforbud.

- Veldig uenig

Anne Lindboe er på ingen måte enig med Lysbakken om konsernene i PBL.

- Jeg er veldig uenig i at det er noe uoversiktlig med disse selskapene. Det virker som han mener det foregår ulovlige transaksjoner eller at de bevisst har mer kompliserte strukturer enn nødvendig. Det er det ikke holdepunkter for og dersom Lysbakken skal påstå dette bør han legge frem dokumentasjon for dette, sier Lindboe.

Hun mener det virker som SV mener det er galt i seg selv å ha en konsernstruktur.

- De utviser stor mistenksomhet overfor en selskapsform som også har mange fordeler. Vi mener sektoren trenger hele bredden av forskjellige typer barnehager. Vi trenger konsernene, vi trenger de enkeltstående, vi trenger de ideelle og de kommunale barnehagene, sier Lindboe, som videre minner om at hun som ansatt, ikke har mulighet til å bytte styret.

- Det er våre medlemmer som velger styret og de har full tillit fra vår medlemsmasse.

- Jeg skulle ønske SV kunne være litt opptatt av det som virkelig betyr noe, nemlig kvalitet. Så langt har de bare vært opptatt av eierskap, sier hun.

Konsernene kjenner seg heller ikke igjen i kritikken:

- Vanlig selskapsstruktur

«Læringsverkstedet sin organisering er i tråd med PBL sin anbefaling og vi er ikke enig i kritikken. Det er ingenting uvanlig med vår selskapsstruktur,» svarer selskapet.

Det samme sier Eirik Husby.

- Jeg må bare avvise at vi har en komplisert selskapsstruktur. Vi har en veldig åpen og transparent struktur som ikke er vanskelig og forså, og som er en normal måte å strukturere en hver type virksomhet. Den delen av virksomheten som handler om transport etc, er helt adskilt fra barnehagedriften, sier han.

Når det gjelder vedtaket om tilbakebetaling av midler, opplyser han om at det er påklaget til Utdanningsdirektoratet.

- Det handler om en fortolkning av et regelverk, og vi mener vi har en god sak, sier han.

- Setter barnehageløftet i spill

Anne Lindmoe mener SV setter hele barnehageløftet i spill om de får gjennomslag for sitt krav om et profittforbud.

- Hvis de skal fjerne alle barnehager som tjener penger, vil det være å rasere en bransje som fungerer bra. Det vil ha store samfunnsmessige konsekvenser, mener hun.

- Også internt i PBL er det medlemmer som synes framveksten av store konserner, som er nytt i sektoren, er problematisk?

- I en stor organisasjon som PBL vil det alltid være forskjellige interesser. Men denne gruppa som kaller seg Aksjonsgruppa for enkeltstående medlemmer representerer på ingen måte alle de enkeltstående barnehagene i PBL. Mange av de enkeltstående barnehagene er organisert i AS, og vil bli rammet hvis det blir forbud mot utbytte, som denne aksjonsgruppa ønsker. De er selvsagt ved sin fulle rett til å mene det, men ikke representative, tror Lindmoe.