Må rydde miner

BERGEN (Dagbladet): Hydro har måttet engasjere Norsk Folkehjelp for å rydde miner i et stort oljefelt i Iran. Det påfører det norske oljeselskapet plagsomme ekstrakostnader.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Det er den 3540 kvadratmeter store Anaran-blokka, i provinsen Ilam på grensa til Irak, som krever ekstrakostnader og stor varsomhet for Hydros folk i Iran. Under krigen mellom Iran og Irak i 1980 ble området minelagt.

I april 2000 inngikk Hydro en avtale med National Iranian Oil Co. (NIOC), som ga det norske selskapet rettigheter til utforskning på Anaran-blokka. Avtalen er en forlengelse av et samarbeid som ble påbegynt mellom NIOC og Saga Petroleum. Hydro har som kjent kjøpt opp Saga og overtatt inngåtte avtaler.

Utforskingen av Anaran-blokka var ventet å komme i gang i juli i fjor, men er blitt forsinket på grunn av de farlige minene som truer under jordskorpa. Hvis Hydro finner olje, vil selskapet ha rett til å framforhandle en avtale om kjøpsrettigheter.

- Vi visste at det ville være miner i grenseområdet da vi inngikk en avtale med NIOC, men vi visste ikke hvor store områder som var minelagt. Vi har inngått en avtale med Norsk Folkehjelp som er eksperter på minerydding. Det er kjøp t inn mineryddingsutstyr og vi har fått det på plass i området. Leting og rydding av miner ble startet opp før jul. De norske ekspertene lærer også opp lokal arbeidskraft i dette viktige arbeidet. Når vi er ferdige, vil lokale myndighetene overta utstyret, sier informasjonssjef Kama Holte Strand i Hydro.

- Veldig spennende

Det bor mennesker i det minelagte området, og Hydro har etablert en base for egne folk i byen Dehluran, i et dalområde med høye fjell på begge sider. Ingen personer tilknyttet Hydro er blitt skadet av miner.

- Anaran-blokka er et veldig spennende område for oss. Det kan være store oljerikdommer å finne, men vi må sikre oss på alle mulige måter. Vi starter med seismiske undersøkelser i et begrenset område i begynnelsen av februar, og regner med å fullføre det i løpet av 2002. I løpet av første halvår regner vi med å bore den første brønnen. Hvis vi gjør kommersielle funn, vil vi ligge godt an til å få nye avtaler med NIOC, fortel ler Kama Holte Strand.

Samtidig som boringen av den første brønnen påbegynnes, vil mineryddingen fortsette i andre deler av Anaran-blokka.

- Vi vet ennå ikke hvor lang tid ryddearbeidet vil ta. Det blir tidkrevende og påfører oss ekstra kostnader, men det er tidlig å si hvor store kostnadene blir.

Venter på klarsignal

Like interessant kan det bli i de helt sørlige områdene, i Abadan-feltet, som også grenser mot Irak - på land og til havs. Hydro har gjort analyser av området, som er overlevert til de iranske myndighetene.

- Dette er også et stort område hvor Hydro er interessert i å bli med. Vi venter på at Iran skal lyse ut blokker i dette området, sier informasjonssjef Kama Holte Strand.

I tillegg til problemer med miner må Hydro balansere forsiktig i det politiske landskapet.

- Så langt har vi fått positive tilbakemeldinger fra de iranske myndighetene. Samarbeidet går godt. Vi har heller ikke hatt noen problemer m ed nabolandet Irak, men de vet helt sikkert at vi er til stede, sier Holte Strand.

MINERYDDING: Mineryddere må kartlegge og fjerne miner før Hydro kan starte letingen etter olje i den spennende Anaran-blokka i Iran. Her fra en mineryddingsaksjon i nabolandet i Afghanistan.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer