- Må rydde opp i Brasil-saken

Odd Einar Dørum mener det er ubegripelig at norske myndigheter ikke alt har gjort det.

EKSMINISTER: Odd Einar Dørum (V).
Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .
EKSMINISTER: Odd Einar Dørum (V). Foto: Bjørn Sigurdsøn / SCANPIX .Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

||| Eksjustisminister og stortingsrepresentant Odd Einar Dørum (V) har fulgt sakene om nordmennene som er anklaget for grov organisert kriminalitet i Brasil.

- Det er direkte ubegripelig at norske myndigheter ikke har ryddet opp i denne saken, sier Dørum.

Han viser til artikler i Dagbladet og innslag i NRK Trøndelag hvor Brasil-saken er grundig belyst.

- Norsk ansvar
- Norske myndigheter skal ikke blande seg inn i et annet lands indre etterforskning. Men når norske justismyndigheter har gitt dokumentasjon til myndighetene i Brasil, har Norge et selvstendig ansvar for at disse opplysningene blir riktig forstått, sier Odd Einar Dørum til Dagbladet.

- Økokrim mener de ikke har gjort noe galt?

- Hvis det er slik at justismyndighetene i Brasil ikke oppfatter at all den informasjon de har fått fra norske myndigheter er likeverdig, er det vår oppgave å sørge for at det ikke er tvil om hvordan opplysningene forstås, sier Dørum.

Han viser til det faktum at justismyndighetene i Brasil har lagt vekt på de foreløpige økonomirapportene fra Økokrim. De er lagt til grunn i tiltalene, siktelsene og de to dommene som er avsagt i Brasil mot de etnisk norske nordmennene som er anklaget for hvitvasking, organisert kriminalitet og for å være ledere i den kriminelle innvandrergruppa B-gjengen.

- Skal være korrekt
- Det er uakseptabelt at rapporter fra norske myndigheter ikke har nådd fram til justismyndighetene i Brasil, sier Dørum.

- Hvem har ansvaret for at opplysninger fra norske myndigheter kommer fram?

- Norge har et selvstendig ansvar for at opplysninger et annet lands myndighet ber om, kommer fram. Norske myndigheter må anstrenge seg, slik at mottaker av opplysningene fra Norge ikke misforstår informasjonen. Det er uholdbart hvis nordmenn blir dømt i utlandet basert på feilaktige opplysninger fra norske myndigheter, sier Dørum.