- Må rydde opp i rotet

Obama ønsker å sende Guantanamo-fanger til fengsler i USA.

TALTE OM NASJONAL SIKKERHET: Flere av tiltakene som har blitt gjort for å bekjempe terrorisme, som å åpne Guantanamo-fengselet, har i stedet svekket USAs sikkerhet, sa USAs president Barack Obama i en tale torsdag. Foto: AFP/SCANPIX
TALTE OM NASJONAL SIKKERHET: Flere av tiltakene som har blitt gjort for å bekjempe terrorisme, som å åpne Guantanamo-fengselet, har i stedet svekket USAs sikkerhet, sa USAs president Barack Obama i en tale torsdag. Foto: AFP/SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||
(Dagbladet.no): USAs president Barack Obama gikk inn for en ny retning innenfor amerikansk sikkerhetspolitikk i en tale torsdag kveld. Han kom med sterk kritikk av Bush-administrasjonens metoder for å kjempe mot terrorister, men sier at han ikke ønsker noen uavhengig gransking av sin forgjenger.

Presidenten ønsker nye og klarere lover for hvordan mistenkte terrorister skal håndteres, og karakteriserer Bushs metoder som «lite effektive og lite bærekraftige».

Han mener fokuset videre må være å sikre alle den friheten og rettferdigheten som står nedfelt i den amerikanske grunnloven.

- I 2001 visste vi at vi var kommet til en ny æra, og at vi ville trenge nye verktøy, ikke bare for å finne terrorister, men også for å forebygge. Dessverre ble det gjort en del forhastede beslutninger. Jeg tror de var motivert av et ønske om å beskytte folket, men jeg mener også at de gjorde det de gjorde ut av frykt. I stedet for å bruke makten som ligger i våre prinsipper, satte de disse prinsippene til side som en luksus de ikke hadde råd til, sa Obama.

Kan sendes til amerikanske fengsler
Siden han inntok Det hvite hus, har Obama jobbet for å få bukt med to av de mest omstridte «verktøyene» for bekjempelse av terrorisme - den omstridte avhørsmetoden «waterboarding», som mange vil karakterisere som tortur, og Guantanamo-fengselet. På tross av motgang i Kongressen, holdt Obama fast ved at Guantanamo skal stenges.

Fengselet har svekket USAs nasjonale sikkerhet, ved at det som har skjedd der,  er blitt et symbol for terroristene.

Han åpnet også for at fanger som sitter på Guantanamo, kan bli overført til høysikkerhetsfengsel i USA, og stilles for retten i landet.

- Vi vil ikke løslate fanger som er en trussel mot landets sikkerhet. Vi bør sende disse til vanlige høysikkerhetsfengsler, sa Obama, men la også vekt på at de ikke kunne holdes der uten dom.

- Retten til å holde noen fengslet kan ikke være ubegrenset, og det kan ikke være noe som jeg eller andre bestemmer alene, sa presidenten.

Han gikk også sterkt ut mot avhørsmetodene som har blitt brukt på mistenkte terrorister.

- Noen sier at waterboarding var nødvendig. Jeg kunne ikke vært mer uenig. Det har vært med på å undergrave loven, sa Obama.

Onsdag led Obama et politisk nederlag da Senatet sa nei til å bevilge 80 millioner dollar til stenging av fangeleiren. Dagen før nektet Obamas partifeller i Representantenes hus å bevilge de 80 millioner dollarene han har bedt om til arbeidet med å stenge Guantanamo. Likevel holder Obama fast på at det er hans ansvar å avvikle fengselet.

- Vi må rydde opp i rotet. Folk bruker opp verdifull tid de kunne brukt på å sikre landet, sa Obama

- Vil begrunne hemmelighold
Han omtalte også de omstridte bildene av amerikanske soldater, som han bestemte seg for å holde skjult.

I slutten av april kunngjorde Obama at et «betydelig antall fotografier» som viste amerikanske soldaters mishandling av fanger i Irak og Afghanistan skulle offentliggjøres. Senere gjorde han en helomvending, og besluttet at bildene ikke skal offentliggjøres likevel,
og fikk mye kritikk for den beslutningen.

- Min vurdering at å offentliggjøre bildene ville styrke antiamerikanske meninger og gjøre det lettere for våre fiender å skade våre soldater, holdt han fram i talen.

Obama, som gikk til valg på større åpenhet i administrasjonen, la vekt på at åpenhet ikke kan komme foran behovet for å beskytte sikkerhetsopplysninger. Men sier at han vil begrunne sine beslutninger om hemmelighold.

- Jeg vil ikke skjule sannheten fordi den er ukomfortabel. Når jeg utgir noe offentlig eller holder det hemmelig, vil jeg begrunne hvorfor, sa han.

Cheney til motangrep
Rett etter at Obama var ferdig med sin tale, gikk tidligere visepresident Dick Cheney til motangrep på Obamas karakterisering av anti-terrorarbeidet som lite bærekraftig. Bushs sikkerhetsvurderinger hadde rot i et ønske om å ikke glemme den store skaden som skjedde 11. september 2001, ifølge AP.

Det står like mye på spill for USA fremdeles, mener Cheney.

- Bush-administrasjonen var drevet av et ønske om å sikre seg at 11. september ikke ble et forspill til noe langt verre, sa Cheney i talen sin.