Må satse på basisferdigheter

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Eriksen jobber nå for TV 2, men har tidligere spilt aktivt i Vålerenga og Drøbak/Frogn. I tillegg har han trent Skeid. Flere og flere Tippeligaklubber sliter for tida voldsomt med økonomien og ser seg nødt til å kutte lønninger og stillinger for å ikke gå konkurs. Som fotballsynser og med faglige kvaliteter har Bengt Eriksen fulgt prosessen nøye.

– Hva er grunnen til at så mange klubber sliter økonomisk? – De har levd over evne altfor lenge.

– Hva mener du med det? – Det har vært for høye lønninger til spillere i forhold til klubbens inntjening. De har rett og slett ikke hatt råd.

– Hvorfor blir det sånn? – Det blir et jag etter spillerne. Lønningene går opp, fordi det er så mange som jakter dem. Når alle vil bli seriemestere over natta, basert på at de kjøper seg til suksess, blir det slike tilstander. Bak står sponsorer og investorer som håper det skal gå bra.

– Hvordan kunne det vært unngått? – Klubbene er nødt til å ha litt is i magen. Vi må ha tro på at vi kan utvikle spillere og lag – uten å kjøpe inn alt vi trenger. For å unngå dette må klubben, sponsorer og investorer begynne å tenke likt og satse på egne spillere.

– Er dette satsningsområdet til stede nå? – Klubbene tenker slik nå, men om de gjør det om et år vet vi ikke. Hvis klubber hadde fått masse penger nå, hadde de gjort akkurat det samme som de allerede har gjort. Får man mye penger, bruker man mye penger. Easy come, easy go.

– Da tv-avtalen kom, fikk klubbene mye penger, som tydeligvis er blitt brukt opp. Bør Norges Fotballforbund kreve mer profesjonalitet rundt økonomien i klubbene? – Ja, det kan man kanskje si. Personlig er jeg ikke tilhenger av det. Når klubbene nå har hatt tjue bursdagsfester, så bør de ha lært noe. Mulig at det er veien å gå, men jeg tror mer på en oppdragende virksomhet. Det er ikke små barn vi snakker om her. Jeg er likevel ikke noe tilhenger å regulere alt mulig.

– Bør hver klubb ha personer med mer faglig økonomisk tyngde? – Det er enhver klubbs interesse å forvalte de pengene de har på en ordentlig måte. Må det virkelig en instans inn for å redde dem? Kanskje. Det ser ikke ut som fornuften gjelder når det blir masse penger på bordet.

– Hva skal klubbene gjøre for å klare seg i denne økonomiske vanskelige perioden? – På den gamle måten, heldigvis. De er pokker meg nødt til å gjøre som besteforeldrene sine. De lagde lapskaus på mandager og spiste den hele uka. Klubbene er nødt til å utnytte og utvikle de spillerne de allerede har. De må bare glemme at de kan løpe og kjøpe noe nytt. De må få noe ut av og forbedre det de allerede har. Dette er fint. Yngre norske fotballspillere på Tippeligalagene er supert. Men kommer tilgangen på penger igjen, gjør de sikkert det samme som de har gjort tidligere – kjøper inn spillere fra resten verden.

– Tilskuertallet, som er viktig for økonomien, har gått ned. Hva skyldes dette? – Dette fenomenet er ikke helt nytt. Snittet per kamp har gått ned så lenge Tippeligaen er blitt utvidet. Det samme skjedde i Sverige. Færre kommer på kamp, siden det er flere kamper og litt på grunn av finanskrisa.

– Vil trenden snu? – Ikke i år. Men svenskene har gått opp, og selvfølgelig kan dette også skje her hjemme. Men en åpenbar grunn er at det er flere kamper å velge mellom. I tillegg er Tippeligaen grå, rent spillemessig. Vi har lagt for mye vekt lagtaktiske valg for å vinne kamper de siste ti-tjue åra. For å trekke folk til kamper holder det ikke bare å vinne, men hvordan kampene vinnes på er desto viktig.

– Har klubbene drevet med for høye lønninger for lenge? – De har betalt for mye, men de kan bare skylde på deg selv. Klubber betaler spillere 150 000 kroner i måneden, når de kanskje bare hadde råd til 50 000. De regnet vel med at det skulle gå bra. Så har det vist seg at det ikke har gått så bra.

– Bør norske klubber hente flere talenter hjemmefra? – Vi har nok talenter, men vi må bare bearbeide dem på en ordentlig måte. Foreløpig er de kanskje ikke gode nok, men da må vi finne ut hva vi kan gjøre for å få dem bedre.